Home | Specials | De Dag van Toen | De dag van toen; juli 1963

De dag van toen; juli 1963

Door 4
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Yzeren Hein en Roelof Kromkamp 25 jaar geleden. Yzeren Hein en Roelof Kromkamp 25 jaar geleden.

De Franse import van Stal De Gulden Krakeling Olivier B heeft zondag 7 juli in handen van Roel Sierdsma magistraal het Elite – Rennen gewonnen in Gelsenkirschen. Hij weerstond met een halve lengte de winnaar van De Grote Prijs der Lage Landen van de week ervoor Torrid Song en kreeg alzo revanche voor zijn pech in die koers toen hij door een koersincident rijderloos werd. De eerste prijs bedroeg DM 24.000,--. Nimmer waren er zoveel bezoekers geweest en ook de toto boekte een record-omzet.

 

 

GRONINGEN 75 JAAR
21 juli viert de Harddraverij- en Renvereniging Groningen haar 75-jarig bestaan. Dat is een enorme geschiedenis, te meer daar de vereniging een wel heel eigen plaats bekleedt in het geheel van onze paardesport.
Theo Messidor zal met W. Geersen op 20 juli starten in The International Trot op New Yorks Roosevelt Raceway. Op voorhand is het veld ietwat aan de zware kant met o.a de Franse ruin Martini II, Calcante uit Italie, Tie Silk uit Canada en 10 toppers uit de USA. Hieronder de negenjarige Su Mac Lad met een winsom van 618.799 dollar, waarmee hij de grootste winsom heeft van alle dravers ter wereld!


Theo Messidor is inderdaad gestart maar helaas zonder succes. Na lang derde te hebben gelegen eindigde hij ongeplaatst. Achteraf bleek hij zich verwond te hebben links voor boven de knie. Theo had goed gereisd, maar zeer slecht gegeten. Ook niet in zijn voordeel werkte het te lange verblijf in quarantaine. Onze crack loopt immers praktisch de hele dag buiten. De koers werd overigens gewonnen door de grote favoriet Su Mac Lad, voor wie dit zijn 61ste overwinning uit 116 starts betekende.


De landelijk bekende paardesport- commentator Hans Eysvogel heeft zijn debuut als amateurrijder op de sulky gemaakt. Zaterdagavond 20 juli werd hij in Alkmaar op correcte wijze, met een goede finish, derde met Adios K. De koers werd gewonnen door Boyke Dear met rijder J. Vrees, tweede werd Bertha Again L met rijder R. Koning. Adios K moest beide paarden 40 meter voor geven en dat was iets te veel.


Na recentelijk in Alkmaar derde te zijn geworden heeft Hans Eysvogel zijn eerste overwinning geboekt in de amateurskoers te Mereveld op zondag 28 juli. De gevestigde orde bij de amateurs hebben er een geduchte tegenstander bij!

 

25 jaar geleden 1988

De stand m.b.t het aantal overwiningen in het eerste half jaar leert dat Tjitse Smeding met 108 stuks fier aan de leiding gaat met als goede tweede Hennie Grift met 98 stuks. Bij Hennie Grift zijn negentien en bij Tjitse Smeding tien overwinningen in het buitenland meegeteld. Aonne de Wrede staat overigens op de derde plaats pal voor een aanstormende Hugo Langeweg.


YZEREN HEIN EN ROELOF KROMKAMP FORMIDABEL
En zo geschiedde dus het wonder. Het zoveelste wonder eigenlijk. Uitgerekend het minst gespeelde paard won het Eliterennen en dat was niemand minder dan onze bloedeigen Yzeren Hein. Hij had een schitterende 1.14.2 over 2011 meter gelopen, een evenaring van het koersrecord van de crack Ourasi van twee jaar geleden. Roelof Kromkamp meldde dat hij in het voorwerk super door de bochten ging en dat hij zo goed als zeker wist dat Hein, de graseter en ongekroonde koning van Duindigt, bij de eerste drie zou zijn. Wat kreeg die Roelof gelijk! Hein, die nog nooit van zijn leven een bocht was doorgekomen zonder ettelijke meters terrein te verliezen, ging in derde positie de bocht in …. en kwam er als eerste uit!

 

Hij kreeg aldus de kop en ging stug door zonder in de bochten gas terug te nemen. Tempo drukken staat natuurlijk niet in het woordenboek van IJzeren Hein. De inlander Reado en de derde aankomende in de Prix d'Amerique Mack the Knife begonnen hun positie te verbeteren. Het onbarmhartige tempo van Hein was ook die twee niet in hun koude kleren gaan zitten. Op de finish af nam hij afstand van de op de tweede plaats liggende Reado. Over de schouder kijkend had Roelof geconstateerd dat Mack the Knife in aantocht was. Hij had al begrepen dat hij op een tweede plaats kon rekenen! Het werd nog meer! Mack the Knife was ook helemaal aan het eind, het duurde veel te lang voordat hij het gat gedicht had en het zat er eigenlijk nooit in dat hij nog helemaal naast Ijzeren Hein kon komen, want Hein gaf zich tot het uiterste, vocht zoals hij het waarschijnlijk nog nooit in zijn leven had hoeven doen en passeerde tenslotte met een halve lengte voordeel de finish! Het feest kon beginnen, dat naar sommigen beweren nog heeft geleid tot een polonaise op een zeer vergevorderd uur, ergens in het noorden van het land!

 

Aty van de Lente groots in Grote Fokkers-prijs
Niet zo zeer het feit dat, maar veel meer de wijze waarop Aty van de Lente de Grote Fokkers-prijs won maakte duidelijk dat de vijfjarige merrie is gestegen op de drafsportladder. Een slechte start, een ongunstig parcours, het deerde haar niet. Zonder mankeren hield zij zich aan het tactisch concept van Gerard van Eykelenborg dat haar naar de overwinning zou leiden. Abrogan Veha, die twintig meter moest geven, werd netjes tweede en de derde plaats was voor Zamzam Fortuna. De eerste prijs bedroeg Fl. 10.000,--

 

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 4 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Jan Ham 16 jul 2013
Rogier reisde toen ook Trudie Trothan al mee met haar maatje?Als Theo ging reizen moest Trudie met hem mee.Hij was toen al ruin maar zijn vriendin moest mee..Ooit gehoord. Dat verhaal heb ik altijd gehoord.Dit naar aanleiding van jou stukje over de International Trot,Succes verder Rogier een leuk verhaal.
avatar
Vincent Huizenga 17 jul 2013
Klopt Yzeren Hein op bijgaande foto Vriend??
Lijkt Hubert Schoonhoven te zijn?
avatar
Jan Koopmans 17 jul 2013
ja dat klopt precies yzeren hein klopt vriend
avatar
henk lubbers 17 jul 2013
Beelden van de winnende IJzeren Hein in de eliterennen zijn natuurlijk op Youtube te vinden.

http://www.youtube.com/watch?v=EETKrGXEP30
totaal: 4 | nu in beeld: 1 - 4

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Rogier den Dekker Rogier den Dekker (Eurosport) paardensport Commentator en nieuwslezer, redactie drafsport.nl, veilingmeester en vrijwillig werkzaam op de dierenambulance. Mail: dendekker@live.nl ***volg mij ook op twitter en facebook*** @rogierdendekker

Nieuwsbrief

Email: