Home | Specials | De Dag van Toen | De dag van toen; juni 1963

De dag van toen; juni 1963

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Vriend wint Grote Prijs der Lage Landen! Vriend wint Grote Prijs der Lage Landen!

Juni werd de maand van de 14-jarige Quicksilver S. Op 2 Juni 1ste Pinksterdag won hij, in handen van Jan Wagenaar Jr., Alkmaars Grote Pinksterprijs. Hierbij dient wel de aantekening worden gemaakt dat de hengst zich twee keer bezondigde aan lange galoppades.

 

Vriend en vijand spraken er schande van dat hij niet werd uitgeschakeld. Men vond het een gigantische blunder van het dienstdoende Draverij-comite. De grote favoriet werd te veel in bescherming genomen met wellicht de achterliggende gedachte het spelend publiek tegemoet te komen. Deze affaire zou nog in de loop van de maand een staartje krijgen!


De 2de Pinksterdag kwam de veteraan al weer aan de start om de Generaal G.J.A.A. Baron van Heemstra-beker. Dit keer zonder fouten en gereden door Jan Wagenaar Sr. won hij magistraal. Walter Hollandia, die een voorgift had van 40 mtr. werd op afstand tweede. Op zondag 9 Juni komt hij weer aan de start en wel in de prestigieuze koers om De Gouden Zweep. Geweldig doorzettend en in een hoog volgehouden tempo van 21.6 heeft hij op Mereveld voor de tweede keer De Gouden Zweep gewonnen. Was het vorig jaar op Duindigt Wagenaar Jr., ditmaal mocht Senior de trofee uit handen van Z.K.H. Prins Bernhard ontvangen.


Een week later op Zondag de 16de Juni komt hij alweer aan de start en wel op de Wassenaarse baan Duindigt. Ook deze koers wint hij onaangevochten. Gezegd moet worden dat de tegenstand zeer pover was. Ook Zondag de 23ste Juni is Quicksilver S op Mereveld weer van de partij! Slechts 5 tegenstanders gingen de strijd aan. Ondanks dat hij zich in de rechter bocht verstapte viel hij niet in de fout en won deze koers nog vrij gemakkelijk.


Op de laatste Zondag van de maand Juni wordt als gebruikelijk op Duindigt De Grote Prijs der Lage Landen verreden. De crack van Stal Wagenaar behoort uiteraard tot de 15 deelnemers. 6 starten er op 2600 mtr, 8 op 2620 mtr. en Quicksilver S als enige op 2640 mtr. Ogenschijnlijk een schier onmogelijke opgave, Europese toppaarden een voorgift geven is geen sinecure. De hengst leverde een geweldige prestatie af, beloond met een tweede plaats. Slechts in Torrid Song, met de Duitse toppikeur Hans Fromming, moest hij zijn meerdere erkennen. Hij moest 20 mtr. geven, maar zette wel de snelste tijd neer! De tweede plaats leverde het mooie bedrag van fl. 8.000,-- op. Resumerend boekte Quiksilver S in de maand Juni 4 overwinningen en 1 tweede plaats, voorwaar een prestatie van formaat.

 

Trainer Geersen heeft heeft al zijn paarden teruggetrokken uit de koersen van Vrijdag 14 juni tot en met Woensdag 19 Juni. De reden is dat hij vindt dat er met twee maten wordt gemeten. Zijn Walter Hollandia wordt na een klein foutje onmiddellijk uitgeschakeld in J.Vaillant-prijs te Mereveld, terwijl Quicksilver S wel gehandhaafd wordt op 1ste Pinksterda na twee enorme fouten! Ook dat een debutante, Caty Hollandia, na een heel klein foutje wordt uitgeschakeld schoot in zijn verkeerde keelgat! Men kan zich wel afvragen of trainer Geersen wel de juiste weg bewandelt. Het mag duidelijk zijn dat alle belanghebbenden om de tafel moeten gaan zitten.

 

In Restaurant Boschlust in Den Haag heeft dezer dagen de uitreiking plaats gehad van de getuigschriften en diploma's aan de deelnemers van de door de NDR georganiseerde cursussen in paardenkennis, reglementen, fokkerij enz. Illustere namen als L. Schoonhoven, P. Koppejan, G.W. van Eykelenborg, C.P.G. Wortel, M. Bouwhuis en Th. L. Oudshoorn ontvingen hun diploma uit handen van de algemeen voorzitter van de NDR de Heer P.B. Van Binsbergen.

 

YYV met J.K. v.d. Veen heeft in Duitsland grote successen geboekt. De merrie nam het op tegen de Europese top en speelde telkens een rol van betekenis. Op 2de Pinksterdag won ze in Berlijn de 1ste serie van de Matadorenrennen. Ze gaf cracks als de Franse merrie Pamela IV en de Duitse hengst Litz het nakijken. In de finale sprong ze in kansrijke positie weg. Niettemin was de Duitse pers laaiend enthousiast over haar prestaties. Ook in de Grote Prijs van Recklinghausen maakte ze indruk. De Duitse trip in de maanden Mei en Juni leverde in totaal 16.700,-- mark op!

 

Juni 1988

Hoewel verschillende geledingen in de draf-en rensport de omzet in de eerste week van Juni ietwat teleurstellend vonden waren er anderen die het wel vonden meevallen! De totale omzet van 2 juni tot en met 8 juni bedroeg fl. 2.673.125,-- (2/6 Drachten 305.225,-- / 3/6 Schaesberg 248.100,-- / 4/6 Groningen 313.550,-- / 5/6 Duindigt 686.116,-- / 6/6 Alkmaar 370.504,-- / 7/6 Hilversum 451.409,-- / 8/6 Duindigt 298.221,--)

 

ACTION SKOATTER: Eenzame hoogte in het Kampioenschap Nederlandse Paarden
Duindigt, Zondag 12 juni 1988. De ene kampioen is de andere niet. Een uitspraak die opgeld deed nadat het met veel belangstelling tegemoet geziene Kampioenschap Nederlandse Paarden zijn beslag op de Duindigtse drafpiste had gekregen zondagmiddag. De exquise solo die Action Skoatter ten beste gaf was er een uit de tuin van de koningin. De concurrentie had evenwel niets in te brengen en vele deskundigen zijn de mening toegedaan dat de top uiterst mager is en dat men tevens weinig fiducie heeft dat dit op korte termijn zal veranderen. Erg kortzichtig! Eind van de maand zouden ze gedwongen worden hun mening te herzien.

 

De kortebaan-draverij in Hoogkarspel werd op 3 juni een overwinning voor Abacadabra met A. v.d. Blonk voor eigenaar Schavemaker Transport B.V. Zeer verrassend werd Yvento de Legume met rijder W. Swart voor eigenaar J. Sijm tweede. Yoyo Melodie werd met eigenaar/rijder H.T. Bousie keurig derde. Op 10 juni won A. Pools de kortebaan van Wognum met Ydigbo du Bois. Tweede werd de derde aankomende van Hoogkarspel Yoyo Melodie. Een overwinning ligt voor Yoyo in het verschiet.

 

De Ladbroke Sweepstakes Hengsten werd een prooi voor de crack Clan Vrijenesse met trainer/rijder H. Langeweg. Op grote achterstand maakte rijder G. Hulleman het succes voor de stal compleet door als tweede aan te tikken met Captain Morgan. De merrie-afdeling van de Sweepstakes werd gewonnen door Carla Quick, sterk gereden door H. Schoonhoven. Deze rijder wist toen nog niet wat hem een week later zou overkomen!

 

SENSATIE OP DUINDIGT: MAGISTRALE VRIEND WINT DE GROTE PRIJS DER LAGE LANDEN EN DE EVENEENS MAGISTRALE WANDA PLUTO WERD TWEEDE EERSTE NEDERLANDSE WINNAAR NA 24 JAAR
Zelden leken de vooruitzichten op een Nederlandse winst in de Grote Prijs der Lage Landen zo slecht te staan als dit jaar. Action Skoatter werd zaterdag teruggetrokken waardoor het negativisme nog meer hoogtij vierde! Wat moesten Vriend en Wanda Pluto, Yzeren Hein was al afgeschreven, tegen stayers van wereldformaat als Mack the Knife en Poroto? Heel weinig, dat was de vrijwel unanieme mening! Maar in een opwindende climax ging de internationale topper van Duindigt volslagen onverwacht naar “oranje”, zoals dat tegenwoordig heet.

 

Enkele seconden nadat Mack the Knife ogenschijnlijk klaar leek voor de beslissende uithaal, drong het tot de toeschouwers door dat het enige gevaar voor Vriend Wanda Pluto zou zijn. Bij Mack the Kife doofde heel langzaam maar onafwendbaar het heilige vuur, terwijl Wanda en Maria nog even de mouwen opstroopten. Een enorme euforie maakten zich van de toeschouwers meester. Vriend met Hubert en Wanda met Maria maakten met hun tweestrijd een einde aan een lange reeks van jaren, waarin de vaderlandse uitblinkers steeds weer op een muur van voornamelijk Franse en Zweedse makelij waren gestoten. 24 Jaar na Quicksilver S was het de beurt aan Vriend om de ban te breken. En wat die heldendaad van Vriend en ook die van Wanda Pluto aan bijval losmaakte was even gemeend als wat elders in het land voor een andere Oranje-prestatie, Europees kampioen voetbal, werd gebracht!


1ste VRIEND, fokker, eigenaar en trainer L.J. Vlaar. Pikeur HUBERT SCHOONHOVEN.
2de WANDA PLUTO, fokker en eigenaar F.M. Van Eijden e.a, Trainer M. van Leeuwen. Pikeur MARIA POORT.

 

Beoordeel dit artikel

4.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Rogier den Dekker Rogier den Dekker (Eurosport) paardensport Commentator en nieuwslezer, redactie drafsport.nl, veilingmeester en vrijwillig werkzaam op de dierenambulance. Mail: dendekker@live.nl ***volg mij ook op twitter en facebook*** @rogierdendekker

Nieuwsbrief

Email: