Home | Specials | De Dag van Toen | De dag van toen; mei 1963

De dag van toen; mei 1963

Door 1
Letter groote: Decrease font Enlarge font
mei 1963; trio weddenschap nadert! mei 1963; trio weddenschap nadert!

TRIO-WEDDENSCHAP nadert! Met elke week die voorbij gaat komt de trio-weddenschap nader. Het tijdstip van beginnen hangt ten dele af van de levering van de benodigde materialen. Het spelen gaat per (gratis verkrijgbaar) biljet. Die moet men invullen. Er zit een doorslag achter, die de speler terugkrijgt bij inlevering.

 

 

In de tweede koers zondag de 12de mei zegevierde Bromelia met rijder B. Neef. Winnend liet zij fl. 579,40 uitbetalen per gespeelde gulden. Dat is de hoogste cote winnend sedert het heroptreden van de toto in 1949. In totaal werden er drie guldens op gespeeld. Klaarblijkelijk door mensen die niet op de trio wilden wachten voor een flinke uitbetaling.

 

Op 1 mei j.l. heeft YYV in de Preis der Schnellsten op de mooie baan van Gelschenkirschen een fantastische derde plaats belopen. Goed voor DM. 2.500,--. Litz met de toppikeur Freundt werd de winnaar en de tweede plaats was voor de franse crack Mon Amour II. Topdravers als Eidelstedter, Errol, Mon Poulot en Kerrwilliams II finishten in het geslagen peleton.

 

Op bevrijdingsdag wist Yostra de amateurskoers te winnen. Na door een fout te zijn teruggevallen wist de merrie met de mooie steekloop, prima ondersteund door G. Raymakers, alsnog de zege op te eisen.

 

Zaterdag 4 mei werd in aanwezigheid van eigenaren en genodigden de nieuwe stal van trainer Hoejenbos in Baarlo geopend. Acht van de elf boxen zijn reeds bezet. Ruimte en licht zijn er in de stal, twee belangrijke factoren bij het behuizen van paarden. In de stallen staan nu: Chilene Norton, de driejarigen Bianka en Bonnes Nouvelles, Alpenvink S, Abdul Scotch, Zeus Williams, Zundapp Dunst en de oudste Xenie Erebus.

 

Na in de serie te zijn geklopt won Y Paula magistraal de finale van de serie-draverij te Nootdorp op woensdag 8 mei. Trainer-rijder J. Bakker kwam dus niet voor niets uit het hoge noorden.

 


Mei 1988


Een fiks aantal kenners hadden hun twijfels over de vorm van Action Skoater na haar onthutsende nederlaag tegen Yzeren Hein. Naar bleek volstrekt onterecht! Een fantastische overwinning in een heat-draverij om het Goldenes Bild Hufeisen in Gelsenkirschen op 1 mei. In de eerste heat 3de, winnares van de 2de heat en de finale. En haar winsom opgekrikt met 50.000,-- DM. Voorwaar een prestatie van formaat.

 

De 59ste Nederland – Belgie is woensdag 4 mei op de baan van Sterrebeek verreden. De overwinning ging naar de Nederlandse equipe, maar het kostte veel meer moeite dan was verwacht. Voor het laatste onderdeel had Belgie nog een kleine voorsprong van 2 punten. De spanning in de match werd veroorzaakt doordat de 4-jarigen het volledig lieten afweten. Bianca Oostland was met een vierde plaats de beste Nederlander. De Belg Baron Darby won en was een klasse apart. Bij de driejarigen won Celeritas Medo met T. Smeding en bij de vijfjarigen won Action Skoater zonder veel moeite. Bij de ouderen paarden zorgden Yzeren Hein, Vriend en Wanda Pluto ervoor dat de overwinning uiteindelijk naar Nederland ging (121 – 133).

 

Problematiek Ladbroke en wedkantoren.
De afgelopen weken is Ladbroke Totalisator het onderwerp geweest van een aantal plublicaties in de pers. Het ging daarbij vooral om de betrekkingen met de wedkantoorhouders. Ladbroke kwam, op z'n minst gezegd, weinig gunstig uit die publicaties tevoorschijn. Er werd gesproken over “wurgcontracten”, intimidatiepraktijken, zelfs knokploegen. Vooral de houder van het Dordrechtse kantoor kwam met beschuldigingen die er niet om logen. Hij was trouwens ook de tegenpartij van een kort geding, dat door Ladbroke werd verloren. Hoewel het een conflict is tussen Ladbroke en de wedkantoorhouders is de negatieve publiciteit een slechte zaak voor de sport! Het is te hopen dat alle betrokkenen zich hiervan bewust zijn!

 

De eerste “kortebaan”van het jaar, als gebruikelijk in Assendelft, werd verrassend gewonnen door Ysland met C. de Leeuw, tweede werd Yvar Marco met de specialist in deze disipline Guus Knijnenburg en derde werd A. v.d. Blonk op zijn thuisbaan met Abacadabra. Meer dan 2000 bezoekers hebben genoten van prachtige sport.

 

Amor Geert wint Gouden Zweep
“Fantastische koers, fantastisch gereden” waren de eerste woorden van Z.K.H. Prins Bernhard, gericht aan de onverstoorbare Arend de Wrede, glorieus winnaar van de 34ste editie van de Gouden Zweep zondag de 29ste Mei op de baan van Hilversum met de vijfjarige hengst Amor Geert. Als enige gestart op 2440 buitte hij dit voordeel uit. Wanda Pluto moest 40 meter voor geven aan Amor Geert en dat was iets te veel. Ze werd met ere tweede. De grote favoriet Yzeren Hein bezondigde zich aan fouten en werd derhalve uitgeschakeld.

 

Op zondag 29 mei werd de belangrijkste koers van het jaar de Elitlopp op de Zweedse baan Solvalla verreden, een serie-draverij voor de beste paarden van de wereld. Onder hen onze landgenote Action Skoater. Ze werd vierde in de serie en speelde in de finale geen rol van betekenis. Wereldkampioen Mack Lobell werd uiteindelijk de terechte winnaar. Zijn eigenaar toucheerde een dikke 1.500.000 Zw.Kr.

 

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 1 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Joop Arkenbout 10 mei 2013
Ik heb wat lopen leuren bij collega's bij mijn toenmalige
werkgever om trio mee te spelen! De sport was hartstikke
populair en had alleen concurentie van de voetbalpool.

Voor de rest weer prachtig om na te genieten.
totaal: 1 | nu in beeld: 1 - 1

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Rogier den Dekker Rogier den Dekker (Eurosport) paardensport Commentator en nieuwslezer, redactie drafsport.nl, veilingmeester en vrijwillig werkzaam op de dierenambulance. Mail: dendekker@live.nl ***volg mij ook op twitter en facebook*** @rogierdendekker

Nieuwsbrief

Email: