Home | Specials | De Dag van Toen | De dag van toen - april 1963

De dag van toen - april 1963

Door 5
Letter groote: Decrease font Enlarge font
C Alkestis van E in april 1963 twee jaar oud! C Alkestis van E in april 1963 twee jaar oud!

Het is deze maand 10 jaar geleden dat het blad “Sport en Fokkerij” voor het eerst verscheen. Het was een logisch vervolg op de gratis “Course-Berichten” die voorheen op de koersbanen verspreid werden. Korte tijd later werd het toenmalige “Paardesport en Fokkerij” in het blad opgenomen.

 

 

“Sport en Fokkerij” had het in het begin niet gemakkelijk wat voornamelijk te wijten was aan te weinig abonne's. Mede omdat de sport in de lift zat groeide het aantal abonne's gestaag.  Nadat het dagbladformaat gewijzigd was in het weekeindformaat is eind vorig jaar de naam veranderd in “Paardesport in ren en draf”

 

 

Nederlands succes in Frankrijk

Te Enghien boekte dinsdag 2 april Olivier B van stal “De Gulden Krakeling” een geweldige overwinning. Hij werd gereden door Roel Sierdsma. De zoon van Dubonnet toonde een tijd van 21.1 over 2225 mtr. De eerste prijs bedroeg het niet mis te verstane bedrag van fl. 7.500,--.

 

Met de aankoop van twee franse dravers te weten Midas G en Napoleonette hebben onze toppaarden er geduchte tegenstanders bijgekregen. De paarden zijn inmiddels in Nederland aangekomen en komen respectievelijk in training bij W. Geersen en G. Knijnenburg.

 

Jour de Java heeft zondag 7 april  op een zeer druk bezocht Mereveld op grootste wijze, zonder mispas, de internationale koers gewonnen. In een schitterende eindstrijd klopte hij Quicksilver S, die eervol tweede werd. Beide paarden en Theo Messidor, die in dit stuk niet voorkwam, moesten de concurrentie 60 meter voorgeven. De amateurkoers werd een prachtige overwinning voor Zec, die zijn topvorm wederom bewees. De zeer bekwame rijder W. Brouwer reed een feilloze rit en zorgde er derhalve voor dat Zec zijn favorieten status waar kon maken.

 

Verlost van Jour de Java boekte Quicksilver S een mooie overwinning op 2de paasdag te Alkmaar. Wanita van Barke werd netjes tweede. Theo Messidor maakte, uiterst zeldzaam, een fout. Hij verloor zeer veel terrein en het mag een wonder heten dat hij toch nog als 3de kon aantikken. Op Zec staat momenteel geen maat. Gereden door M. de Visser werd weer gewonnen.

 

De Grote Paasprijs werd een prooi voor Yucatan met rijder P. Strooper. In de een na laatste bocht nam hij de leiding gevolgd door Zaroline G die nog wel een aanval plaatste, maar geen bedreiging meer vormde voor Yucatan, die in de laatste, korte, rechte lijn geweldig sprintte en gemakkelijk won.

 

Ook in Sappermeer kon men op 2de paasdag genieten van mooie sport. De baan lag er geweldig bij, hulde voor de organisatie. De meeting kende de volgende winnaars: Zwoegertje V en YY Hanover, beide getraind en gereden door J. Verhoeve, Yveline met rijder K. Woudstra, die altijd wel zijn overwinning meepikt en Vico BS met M. Bouhuis die dus niet voor niets naar het hoge noorden was gekomen. Verrassenderwijs  bond hij de crack YYV aan de zegekar. Zowel de eerste als de tweede heat in de heatdraverij werd gewonnen door Xeres met A. Siderius. Hij werd uiteraard eerste in de definitieve uitslag, gevolgd door Y Paula met J.J. Bakker en Ziganita met K. Woudstra.

 

Op woensdag 17 april wonnen 2 zonen van de geweldige fokmerrie Alkestis hun koers te weten de 5-jarige Zalkestis van E en de 4-jarige Alkestis van E, beiden gereden door J.S. Van Leeuwen. Volgens entrainement Van Leeuwen is hun broer de 2-jarige C Alkestis van E iets heel bijzonders. Ze zijn ervan overtuigd dat deze hengst hoge ogen gaat gooien in het klassieke circuit.

 

Een bijzondere prestatie leverde entrainement Oosting op hun thuisbaan te Wolvega op zondag 21 april. In alle 9 ritten in het geld, waaronder 5 overwinningen!

 

25 april kwam door dat Trio-weddenschappen worden toegestaan! De eerste drie in juiste volgorde! 

 

April 1988

 

De meeting op de baan van Schaesberg was de eerste in de maand april. Van de 8 koersen werden er 4 gewonnen door entrainement Velis, een score derhalve van 50%. Velis zelf reed de favorieten Camaro J, Wicardo Peter en Arabesk C ter zege. De 4de overwinning kwam op naam van de leerling Frank Stalman, die een staaltje van perfecte timing liet zien door met Vecht Hazelaar vanuit een uitzichtloze positie als een speer naar voren te schieten om vervolgens vriend en vijand te verrassen met een fabuleuze overwinning. Vrijwel geen wedder had hier op gerekend gezien de winnend cote van fl. 429,50 en een plaats cote van fl. 40,30! Het Trio werd niet geraden!

 

Deze Schaesberg-meeting op Goede Vrijdag met als trekpleister de draverdekhengstenshow trok veel bezoekers binnen de poorten. De in blakende conditie zijnde dekhengsten werden door de monsterknechten aan het publiek getoond. Een happening voor herhaling vatbaar!

 

Op de eerste paasdag werd als gebruikelijk de Grote Paasprijs op Duindigt verreden. Jammer dat er maar 6 deelnemers hadden ingeschreven ondanks een toch redelijke dotering van fl. 10.000,--. Yzeren Hein won de koers tamelijk eenvoudig met Zozo Nevele als verdienstelijke tweede aankomende.

 

De tweede paasdag wordt er immer gekoerst op de baan van Alkmaar, die ditmaal concurrentie had van Groningen. Een omzet in Alkmaar van fl. 438.638,-- en in Groningen van fl. 178.822,-- was meer dan redelijk. Te meer omdat Duindigt op eerste paasdag al een omzet had geboekt van een kleine fl. 700.000,--! Mede door het goede weer en prachtige sport  was het genieten geblazen op beide banen.

 

Dinsdag 12 april, half zes in het wedkantoor Grote Marktstraat in Den Haag, een ceremoniele handeling van grote betekenis: de ambassadeur van Australie, Dr. Don J. Grimes, sluit de eerste officiele weddenschap via de nieuwe computer af, waarvoor Australische technici de “software” hebben geleverd. Vijf wedkantoren zijn op het nieuwe systeem aangesloten, de rest zal snel volgen.

 

Enorme rush Action Skoatter in Gold Cup. Natuurlijk winst maar...... anders dan anders

Dat Action Skoatter en Appie Bosscha in Groningen de Dravers Gold Cup zouden winnen stond bij voorbaat vast. Een km.tijd van 1.17.7 over 2325 mtr. met bandenstart op de klokken leek ook niet onmogelijk. Neen, de verrassing school in de manier waarop Action en Appie het karwei klaarden.

 

Action Skoatter vertoefde het grootste gedeelte van de koers in de achterhoede. Na 1500 mtr. nog. Wat er vervolgens gebeurde valt amper te beschrijven. Zij die goed keken zagen aan de buitenzijde een grijze streep oprukken met daarachter iets waarin men het rood/blauwe buis van Appie Bosscha kon herkennen. Alsof de Friese wonder merrie het onderstel even had ingeklapt en vliegend verder ging. Binnen een stuk van circa 300 mtr, had Action Skoatter haar 10de positie verruild voor de eerste plaats met een riante voorsprong. Superlatieven schieten te kort voor deze overwinning! Op gepaste afstand namen Ypco Oostland en Veric Brach de 2de en 3de plaats voor hun rekening.

 

Zondag 17 april werd een prima dag voor entrainement Langeweg, twee overwinningen (Super Explosive en Zjimmy Boy)met H. Langeweg zelf en een met 1ste assistent G, Hulleman (Angelique). Twee overwinnigen kwamen tot stand in het W5-spel. Op het zonnige Duindigt bleek de belangstelling om W-5 te spelen weer minder te zijn. De omzet bleek onder de fl. 45.000,--  te zijn blijven steken, een dieptepunt! De oorzaak is zeer onduidelijk. Het is raadzaam dat dit  uitgezocht wordt. Het W-5 levert meestal mooie koersen op. Dat was nu ook weer op de Duindigt-meeting, zonder een echt hoofdnummer, het geval! De uitbetaling van het W-5-spel was fl. 433,-- een schitterende  cote als men bedenkt dat de favorieten behoorlijk hun plicht deden.

 

 

Beoordeel dit artikel

4.88
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 5 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Joop Arkenbout 10 apr 2013
Rogier, prachtig weer!!!.
Ik twijfel alleen of de foto C Alkestis van E als 2-jarige is
Volgens mij is hij hier een paar jaar ouder in de kleuren van destijds stal
"Gallant's Farm" met trainer/pikeur P.Smit.
avatar
Rogier den Dekker 10 apr 2013
Laat ik nou precies niet verantwoordelijk zijn voor het onderschrift. Mijn vader deelt overigens uw mening en stelt dat er in april nog geen koersen waren voor 2 jarigen. Nu niet en toen niet.
avatar
Joop Arkenbout 10 apr 2013
Je vader heeft helemaal gelijk!! Bedankt voor je reaktie.
avatar
Vincent Huizenga 11 apr 2013
Die "Gold Cup van Action skoatter" is te bezien op Youtube en oa bij de huldiging staat deze blonde kop lekker naar de camera te glimlachen...hahah
avatar
Rogier den Dekker 13 apr 2013
C Alkestis van E met Piet Smit, bij wie de hengst op latere leeftijd in training
was gekomen, waarvan akte!
totaal: 5 | nu in beeld: 1 - 5

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Rogier den Dekker Rogier den Dekker (Eurosport) paardensport Commentator en nieuwslezer, redactie drafsport.nl, veilingmeester en vrijwillig werkzaam op de dierenambulance. Mail: dendekker@live.nl ***volg mij ook op twitter en facebook*** @rogierdendekker

Nieuwsbrief

Email: