Home | Specials | Columns | “The Big M shows its Muscles”

“The Big M shows its Muscles”

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Muscle Hill heeft zaterdag 10 starters (foto: Nigel Soult) Muscle Hill heeft zaterdag 10 starters (foto: Nigel Soult)

De wereld van de drafsport, met uitzondering van Frankrijk en wellicht Oceanië, verkeert in een diepe recessie. Of het nu gaat om de wedomzetten, toeschouwersaantallen of het aantal geboren veulens: ze hebben één gemeenschappelijke noemer. Een drastische en constant dalende lijn. Maar er is nog hoop. Echt waar!

 

 

Ook in het land van de onbeperkte mogelijkheden, de Verenigde Staten, heeft die dalende lijn zich in de tweede helft van de jaren negentig ingezet. Het een en ander werd nog verdoezeld door de introductie van de zogenaamde slotmachines (fruit/gokautomaten) op de koersbanen van Noord-Amerikaanse staten als Ontario, New York, Pennsylvania, Indiana en onlangs nog Ohio. De revenuen hiervan vloei(d)en grotendeels rechtstreeks naar het te verrijden prijzengeld voor de pacers en dravers.

 

Natuurlijk is dit een kunstmatige manier om de sport op peil te houden. Artificieel. De mate van onechtheid wordt inmiddels pijnlijk duidelijk in de Canadese provincie Ontario, waar u op deze site al eerder over heeft kunnen lezen. Maar ook in de Amerikaanse staat Pennsylvania, waar the sky tot voor kort the limit was, gaat een toekomst voorzien van vraagtekens tegemoet. Harness Racing, zo’n tachtig jaar geleden nog één van de vijf populairste sporten in de Verenigde Staten, leek op weg naar een langzame maar zekere dood.

 

Het beste, maar tevens meest droevige voorbeeld, was waarschijnlijk the Meadowlands. In de volksmond tevens bekend als the Big M. De welhaast magische koersbaan, met zijn ruime bochten en oneindige rechte lijnen, werd in 1976 opgeleverd door het constructiebedrijf van Mal Burroughs. Die in 1997 overigens op dezelfde baan de Hambletonian zou winnen met zijn zelfgefokte Malabar Man. Maar dat is weer een heel ander (sprookjesachtig) verhaal. Prachtig gesitueerd in New Jersey, met de skyline van Manhattan, New York (precies aan de andere oever van de Hudson) op de achtergrond. En volledig geëquipeerd voor het verrijden van avondkoersen.

 

De evergreen “Racing With The Moon”, refererend aan de in kunstlicht verreden koersen, werd in de begindagen als marketinginstrument gebruikt. Nadat ook the Hambletonian- ’s werelds beroemdste draverij- in 1981 van Du Quoin naar The Big M werd getransfereerd, gold de koersbaan definitief als epicentrum van American Harness Racing. Bill “the Magic Man” O’Donnell demonstreerde hier in de jaren 80 en 90 dat hij maling had aan de toverkunsten van Merlijn. En begin jaren 80 wist een zekere Canadees, ene John “the Man” Campbell, op deze baan zijn doorbraak te bewerkstelligen. ‘It’s All About Being Here- The Meadowlands’, zo klonk indertijd de meer dan catchy slogan.

 

Maar in de tweede helft van de jaren 90 trad langzaam, maar o zo zeker het verval in. In de loop van de huidige eeuw liepen de omzetten en de toeschouwersaantallen drastisch omlaag. Links en rechts werd het eens zo rijke New Jersey Sire Stakes-programma ingehaald. In New York, Ontario en Pennsylvania hoefden de dravers en pacers de grenzen van de staat (of provincie, in het geval van Canada) niet meer te verlaten om een vermogen te kunnen vergaren. Waar het eerder vanzelfsprekend was dat de populairste dekhengsten in New Jersey gestationeerd zouden worden, daar werden ze nu gelokt door de gouden bergen in de omringende staten. Dit wordt op een pijnlijke manier geïllustreerd door de huidige lichting New Jersey-driejarigen, die vrijwel uitsluitend bestaat uit producten van Muscles Yankee en Chocolatier.

 

Begin 2010 leek het over en sluiten. Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, publiceerde in januari een rapport waar een verkoop van The Meadowlands werd geopperd. Projectontwikkeling of eventueel een verbouwing tot een NASCAR-complex leek de enige optie voor een gezonde toekomst. En toen was daar (2011) Jeff Gural. Een succesvolle vastgoed magnaat en een gepassioneerd fokker en eigenaar van pacers en dravers. Onder zijn hoede werden eerder al Tioga Downs en Vernon Downs (beiden in de staat New York) gerevitaliseerd en nu had hij zijn zinnen gezet op de roemruchte baan in East Rutherford. Hij wist 100 miljoen dollar te werven en nam het bestaande leasecontract over.

 

Zoals veel revolutionaire zieners stuitte hij aanvankelijk op de nodige weerstand. Maar met zijn out of the box-visie, met o.m. een keihard zero tolerance-beleid op het gebied van doping, begint het er nu toch echt op te lijken dat hij een definitieve omslag heeft bewerkstelligd. De cijfers spreken wat dat betreft de spreekwoordelijke boekdelen. Over 2013 is de wedomzet tot nog toe met liefst 31 % toegenomen. Met als- voorlopig- spectaculair hoogtepunt de maand mei, die een toename van 57 % (!!) liet zien. Bovendien weten ook de toeschouwers de weg naar de baan weer te vinden.

 

Het geheim? De SPORT staat weer centraal. Dit, in combinatie met diverse evenementen en speciale acties, maakt The Meadowlands weer aantrekkelijk voor het gehele gezin. De cornerstone van de Amerikaanse samenleving, weet u wel…Weg met de vergrijzing, weg met (de beeldvorming van-) de groezelige, loser-achtige en spitting image-types die hun wellfare-centjes vergokken op paarden. The Big M leeft weer, de jeugd is in groten getale weer aanwezig. Kleine jongetjes die later Tim Tetrick willen worden. Het publiek bewondert de atleten weer, waar kort geleden nog uitsluitend werd gevloekt als the six-horse zich had laten kloppen. De ooh’s en aah’s klinken weer op uit de menigte wanneer Sevruga of Market Share een lage 1.09 op de teletimer heeft gezet.

 

Wat mij betreft bevestigt het voorgaande mijn idee dat een organisatie als Runnerz al jaren op het verkeerde spoor zit. Zij vermarkten de draf- en rensport immers hoofdzakelijk als een lucratief gokspelletje. Of kansspel, hoe u wilt. De tijden zijn echter veranderd. Waar in de gouden jaren 60 en 70 vrijwel uitsluitend concurrentie werd ondervonden van de Staatsloterij, daar zijn nu een hele stroom spelers tot de markt toegetreden. Casino’s, de Postcodeloterij, de Lotto en Toto, de Vriendenloterij, krasloten en wat al niet. Om nog maar niet te spreken van de intrede van het internet en de aanverwante mogelijkheden tot gokken. De grote voorsprong die vrijwel al die andere spelen hebben op ons, is dat ze het publiek de illusie kunnen bieden om miljonair te worden. Dus voor het grote publiek, veelal onbekend met de draf- en rensport, is het niet eens een kwestie van een keuze. Als je dan toch je geld verliest, dan in ieder geval maar met de kans om een fortuin te vergaren. Hoe miniem die kans ook is.

 

Bij ATG, de Zweedse wedorganisatie op paardenkoersen, ontstaat nu hetzelfde probleem. Nog maar drie jaar geleden leken de bomen tot in de hemel te groeien. Nu de omzetten twee jaar achter elkaar (fors) afnemen, lijkt er een vorm van paniek te ontstaan. Met als gevolg een tsunami van spelaanbod. Tijdens de lunch kan de Zweedse speler zijn zuurverdiende kronen, iedere dag,  kwijt op nietszeggende banen in Denemarken of Finland. De voorbijtrekkende namen van paarden en rijders zeggen nog minder. Zodra ’s avonds de V64 begint op- pak ‘m beet- Mantorp, is het budget van de gemiddelde speler reeds flink geslonken. Deze vorm van kannibalisatie staat alleen maar garant voor een neerwaartse spiraal qua omzetten, zo blijkt nu. Hoe paradoxaal het ook mag klinken: wanneer de sport centraal wordt gezet in plaats van het spel en wanneer kwaliteit voorgaat op kwantiteit, dan stijgen de spelomzetten. Prematuur of niet: Jeff Gural bewijst het wekelijks…

****

 

Eén van de doorgevoerde maatregelen van Jeff Gural is ingaande dit jaar effectief geworden. De producten die dekhengsten op vierjarige leeftijd produceren, zijn niet startgerechtigd in de grote Stakes-koersen op the Meadowlands. Aangezien ook de organisaties van Woodbine en Mohawk zich bij deze maatregel hebben aangesloten spreek je dus o.a. over de Hambletonian, de Stanley Dancer Memorial, de Peter Haughton Memorial, de Merrie Annabelle, de New Jersey Sire Stakes, de Canadian Trotting Classic, de Goodtimes Stakes, de Elegantimage Stakes, de Champlain Stakes, de Goldsmith Maid, de Valley Victory Stakes, de Simcoe Stakes, de William Wellwood Memorial en de Ontario Sire Stakes. Miljoenen dollars, dus.

 

Een zeer effectieve maatregel om de oudere hengsten actief te houden binnen de sport, in plaats van dat ze gehoor geven aan de commerciële roep van de fokkerij. Er worden nu weer helden gecreëerd. Eerder dit jaar hebben we al kunnen genieten van uitmuntende prestaties van vierjarigen als Modern Family, Uncle Peter, Guccio, Little Brown Fox en Maven. Afgelopen vrijdag vervoegde Hambo-winnaar Market Share zich bij deze groep. Bij zijn seizoensdebuut wist hij in een Free For All direct verwoestend uit te halen in 1.09,1 (laatste quarter in 1.06,1). De derde aankomende, Guccio (1.09,2), sprintte zelfs naar huis in 1.05,6 over het laatste kwart. Het moet echt raar lopen, wil dit jaar het wereldrecord niet verbroken worden…

 

****

 

De maatregel van Gural kwam net te laat om Muscle Hill te behouden voor het koerswezen. Naar mijn smaak de beste, of in ieder geval meest getalenteerde draver ooit. Ik heb Varenne, Moni Maker, Mack Lobell, Ourasi, Victory Tilly, Jag de Bellouet en noem ze maar op allemaal van dichtbij en live in actie gezien, maar geen van hen was zo compleet als de Muscles Yankee-zoon. Ik verheug me dan ook enorm op komende zaterdag, wanneer in de zogenaamde babyraces op the Meadowlands liefst tien producten van dit fenomeen hun eerste opwachting op de koersbaan zullen maken. Eén ding mag duidelijk zijn: wanneer mijn favoriete draver ooit géén uitblinkers brengt met zijn eerste jaargang, dan heeft het zeker niet aan het aanbod van merries gelegen.

 

In de tweede qualifier, 10:10 u. lokale tijd- 16:10 u. in Nederland, bijt King City het spits af. Deze voor $ 52.000 afgeslagen hengst (Lexington Selected) is een zoon van niemand minder dan Creamy Mimi (1.10,7, $ 927.169). Deze Conway Hall-dochter won o.a. de Hambo Oaks, de American National Stakes en de Hudson Filly Trot. Tweede moeder Cream Puff bracht verder o.a. And Away We Go (1.11,2, $ 182.029) en Anna Karin’s Girl (2,1.13,8, $ 7.620), de moeder van Trouble (1.12,5, $ 221.605) en Brooklyn (1.13,0, $ 185.522). Derde moeder Peace Of Pie is een halfzuster van de moeder van Southwind Allaire (1.10,7, $ 733.534) en Ariane Du Haras (1.11,1, $ 403.736). Zelf bracht ze o.a. Pizza Dolce (1.10,1, $ 668.824 en moeder van Miss Paris, 1.11,1, $ 865.160, Bella Dolce, 1.11,1, $ 730.384 en For You Almostfree, 1.12,1, $ 261.929), Mars Bar (1.11,8, $ 390.176) en Big Stick Lindy (1.12,0, $ 236.176).

 

****

 

In de derde komen liefst drie van zijn dochters in actie. Fortune Of Fables, voor $ 60.000 verkocht in Harrisburg, beschikt over het fraaiste pedigree. Haar moeder is de Donerail-merrie Flawless Bluestone (1.10,7, $ 589.935), die o.m. wist te zegevieren in de finale van de New Jersey Sire Stakes en heats van de Hambo Oaks, Breeders Crown en de Kentucky Futurity Filly. Eerder bracht ze al de Stakes-winnaar Falcor Bluestone (1.11,7, $ 105.503). Groetmoeder Foreign Waters (een halfzus van de moeder van Peaceful Way, 1.09,5, $ 2.746.240) was één van de absolute topmerries uit het bestand van de fameuze Castleton Farms. Haar bekendste product is natuurlijk topvererver Toss Out (1.10,9, € 1.425.421) en ze is tevens grootmoeder van Broadway Schooner (1.10,6, $ 885.993). De kenners weten dat het hier gaat om de stam van de moderne foundation mare Lady Ann Reed.

 

Vanaf nummer twee vertrekt Corazon Blue Chip, een $ 60.000-jaarling te Harrisburg. Haar moeder is de Credit Winner-dochter Gluteus Maximus (2, 1.12,6, $ 263.758), winnares van o.a. de Acorn Stakes, Reynolds Memorial, New York Sire Stakes en tweede in de serie en finale van de Merrie Annabelle. Ze bracht eerder o.a. de tonwinnaar Migisi (1.11,6, $ 105.498). Grootmoeder Incredible Charm bracht de fenomenale Magician (1.09,6, $ 3.579.103), die indertijd afscheid zou nemen als leading 1:55 trotter (28 keer sneller dan 1.11,5) en de zevende gewinrijkste draver ooit.

 

Southwind Confetti, $ 20.000 te Lexington, heeft nummer 3. Moeder Southwind Candie (v. Malabar Man) bracht al de meervoudig Stakes-winnaar Gallantly (1.09,7, $ 281.165). Derde moeder Delmary Hanover, een halfzus van USTA 1974 Horse of the Year Delmonica Hanover (1.14,2, $ 832.925), bracht de geweldige Personal Banner (1.11,0, $ 538.230). Laatstgenoemde is op haar beurt weer moeder van de ook in Europa bekende Equinox Bi (1.09,6, $ 1.307.385).

 

****

 

In race 4 gaat Pacific Winds K van start. Zij is een dochter van The Great Pacific (1.11,1, $ 193.582), een volle zuster van American Misty (moeder van Break The Bank K, 1.09,4, $ 1.104.630).

 

****

 

In de vijfde komt wederom een dochter in actie. Ivory Pearl werd te Lexington verkocht voor $ 135.000 en is een dochter van de fenomenale Pure Ivory (1.09,7, $ 1.297.248). Deze Striking Sahbra-merrie was de dominante factor van haar jaargang in het Ontario Sire Stakes-circuit, daarnaast werd ze derde in de Breeders Crown Final voor twee- en tweede in die voor driejarigen. Grootmoeder Image Control (1.12,5, $ 240.514) bracht tevens nog de jaargangtopper The Game Plan (2, 1.11,5, $ 501.167).

 

****

 

In de zevende komt het uitgesproken veilingkoopje van Muscle Hill in actie; Climb Higher ging te Lexington (onder de naam Plain Cheddar) voor $ 6.000 onder de hamer. Moeder Cheese Danish (v. Tagliabue) werd een maand later te Harrisburg overigens voor $ 4.500 verkocht naar Finland. Opvallend, want de grootmoeder is Amour Hall en die bracht o.a. Amour Ami (1.09,8, € 592.901), Sweet Love (2,1.12,3, $ 109.807) en de bij de Nederlandse Bros Stables in bezit zijnde Yankee Amour (v. Muscles Yankee). Derde moeder Amour Angus kennen we natuurlijk van haar supertrio Andover Hall (1.09,4, $ 870.510), Angus Hall (1.10,0, $ 830.654) en Conway Hall (1.10,5, $ 818.884).

 

Vanaf startnummer 3 vertrekt Musclesprinctonian, gefokt door en in het bezit van de Fashion Farms van Jules Siegel; de eigenaar van Broadway Hall. Dit is een zoon van Broadway Schooner (1.10,6, $ 885.993), de winnares van de Hambo Oaks en de Breeders Crown. Voor meer informatie over deze afstamming verwijs ik u naar de beschrijving van Fortune Of Fables in race 3.

 

Met nummer 5 komt Great Society in actie, te Lexington verkocht voor $ 50.000. Moeder Natashas Kiss (1.12,0, $ 275.922) won o.a. de Ontario Sire Stakes- Super Final. Deze Balanced Image-merrie bracht reeds drie winnaars uit vijf producten, w.o. Aiken For Clay (1.10,7, $ 222.946) en de thans driejarige Whole Lotta Nasty (2,1.12,6, $ 44.422). Grootmoeder Davidia Hanover (1.12,1, $ 1.108.252) is in Nederland bekend van haar overwinning in de Grote Prijs der Giganten. Naast Natashas Kiss bracht ze verder o.m. Lindy’s New Lady (1.11,0, $ 209.101). Laatstgenoemde bracht Lindy Five Hundred (1.12,7, $ 353.292) en is tevens grootmoeder van Kadealia (1.11,6, $ 570.375). Direct uit de lijn van Davidia stammen verder o.m. de volle broers Wishing Stone (1.09,0, $ 2.048.783) en Make It Happen (1.10,0, $ 947.829).

 

****

 

Tenslotte komt in de achtste (en voor dravers laatste) babyrace Quikwit, een $ 100.000-jaarling te Lexington, aan de start. Een zoon uit de Conway Hall-merrie Twitty; een zogenaamde 100 % 1:59 producer, wat wil zeggen dat al haar (vier) producten wisten te winnen in 1.14,0 of sneller. Waar onder Smarty Pants (1.11,3, $ 327.807), She’s So Savvy (2,1.12,2, $ 305.658) en He’s So Savvy (1.13,3, $ 67.848).

 

****

 

Nog meer Muscles op the Big M. Afgelopen zaterdag werden daar namelijk de finales verreden van de New Jersey Sire Stakes voor zowel driejarige hengsten als merries. Zoals eerder gememoreerd bestaat de driejarigenlichting uit the Garden State vrijwel uitsluitend uit producten van Muscles Yankee en Chocolatier. Van de negen finalisten bij de merries waren er zeven van Muscles Yankee; bij de hengsten (en één ruin) was het zevenkoppige veld zonder uitzondering van diezelfde vader. Zodoende maakte de voormalig kampioen een aardig sprongetje in de vaderpaardstatistieken.

 

De winnaar van de finale voor hengsten en ruins, Smilin Eli, zou dit jaar overigens wel eens de uitgesproken troef van Muscles Yankee kunnen worden. Als tweejarige kwam hij niet in actie, maar dit jaar is hij nu uit drie starts (twee series en dus de finale NJSS) nog ongeslagen. Hij wist van kop af te winnen in 1.09,7 (voor het Takter-duo Corky en Muscle Mountain) en bracht zijn winsom hiermee op $ 108.500. Op 22 juni komt hij op Pocono Downs in actie in een serie voor de Earl Beal jr Memorial, waar we kunnen inschatten hoe hij zich verhoudt op landelijk niveau.

 

De moeder van Smilin Eli is overigens de Merrie Annabelle-winnares Gerri’s Joy (1.10,9, $ 641.905), een dochter van Enjoy Lavec. Het heeft er alle schijn van dat laatstgenoemde, na de Cantab Hall-zoons Pastor Stephen en Uncle Peter, voor het derde achtereenvolgende jaar een absolute jaargangcrack scoort in de hoedanigheid van broodmare sire.

 

****

 

Eerder op diezelfde zaterdag werden de eerste babyraces van het jaar verreden op the Meadowlands. Daar nog, op dat moment tot mijn verbazing, zonder producten van Muscle Hill. Wel vier producten van zowel Cantab Hall als Donato Hanover.

 

Vorig jaar wist de Takter-vedette To Dream On (Credit Winner) te verbijsteren door te debuteren in 1.13,1 in een babyrace, waarbij ze overigens een laatste quarter liet zien van 1.06,6 (nee, geen typefout). Nog nooit was een tweejarige begin juni zo gruwelijk snel; ze zou in de loop van het seizoen dan ook een kleine 730.000 dollar verdienen.

 

Nu was het weer de beurt aan een Takter-pupil. In handen van Yannick Gingras koerste Lifetime Pursuit van kop af; met een eindspurt van 1.08,7 zette ze de overigen op afstand om uit te komen op 1.13,0 over de mijl. In juni!! Niet om het een of ander, maar zoveel natuurtalent: daar word ik dus blij van…

 

Deze Cantab Hall-dochter werd afgelopen najaar op de Lexington Selected (onder de naam Queen Of Charm) afgeslagen voor $ 60.000. Haar moeder Queen Of Grace (Yankee Glide) kwam nooit aan de start, maar bracht inmiddels wel de thans driejarige Broadway Prince (1.11,2, $ 72.387). Grootmoeder Prime Mistress (1.12,8, $ 20.898) heeft haar aankoopsom van $ 220.000 op de koersbaan niet waargemaakt, maar in de fokkerij heeft ze zich dubbel en dwars gerevancheerd. Eerder bracht ze namelijk o.m. The Chancellor (1.10,2, $ 691.366), Prime Interest (1.11,0, $ 643.670) en de onlangs naar Zweden verkochte vierjarige Beer Summit (1.09,9, $ 425.739). Deze Cantab Hall-zoon komt overigens in training bij Petri Salmela. Derde moeder is World Champion en USTA 1990 3YO Trotting Filly of the Year Me Maggie (1.12,2, $ 743.350), die op haar beurt weer nauw is verwant aan vaderpaardkampioen Credit Winner.

 

De snelste afsluiting van de dag kwam overigens op naam van een andere Takter-aspirant. De Cantab Hall-zoon Father Patrick (wederom met Gingras) wist middels een laatste kwart van 1.07,6 de koploper Kapow Hanover (eerste jaargang Explosive Matter) nog makkelijk te achterhalen. De volle broer van Pastor Stephen zette een kilometertijd van 1.15,2 over de mijl neer.

 

****

 

Gelezen in Travronden: Bo Svenningsson, de man achter Invexbo AB, heeft naar verluidt een bod van acht cijfers (in kronen, wel te verstaan) op zijn Boys Going In afgeslagen. We hebben het hier dus minimaal over een miljoen (!) euro. De nieuwe superster van Fredrik Persson, uit de eerste jaargang van Going Kronos, is uit vier starts nog ongeslagen. En het mag duidelijk zijn dat hij erg veel indruk heeft gemaakt. Op 16 juni komt hij in actie in een serie voor de E3 op Gävle, waar hij wellicht een andere- nog ongeslagen- aankomende superster zal ontmoeten. En dan heb ik het natuurlijk over de winnaar van het Treåringseliten, Rolling Stones (Viking Kronos), die het die dag overigens zal moeten stellen zonder de vertrouwde handen van Örjan Kihlström (geschorst). Spannend!

 

****

 

De Zweedse wedorganisatie ATG ziet de omzetten steeds verder teruglopen. In februari werd al een bezuiniging van 38,9 miljoen kronen doorgevoerd, daar komt nu een nieuwe besparingsronde van 17,8 miljoen kronen bovenop. Per 1 augustus zal de eerste prijs in een gemiddelde koers worden verlaagd met 5.000 kronen, tevens worden de V86-live uitzendingen op TV 4 (het Zweedse equivalent van RTL 4) beëindigd. Vanaf 2014 zal het aantal meetings worden verminderd, wat vooral ten koste zal gaan van de kleurloze namiddagkoersen. Lijkt me een wijs besluit (zie eerdere betoog over kannibalisering).

 

****

 

Vanaf komend weekend vertegenwoordigt Björn Goop zijn land bij het WK der Pikeurs in Frankrijk. Afgelopen dinsdag boekte hij eerst nog even zijn 5.000e zege op Årjäng met Caterina Murino (Flirtin Man). Met zijn 36 jaar is hij de jongste Zweedse pikeur ooit die een dergelijke mijlpaal weet te slechten, terwijl in totaal slechts vijf landgenoten hem zijn voorgegaan (Vader Olle, Stig H Johansson, Åke Svanstedt, Örjan Kihlström en Jim Frick). Een aardig feitje: over zijn eerste 1.000 deed hij bijna tien jaar, maar in het daaropvolgende decennium won hij er dus liefst 4.000.

 

****

 

Net als bij Sebastian K heeft de keiharde ondergrond van Solvalla tijdens de twee heats van de Elitlopp blijkbaar zijn sporen nagelaten bij Brad de Veluwe. Hij is inmiddels veterinair behandeld en moet daardoor (naar alle waarschijnlijkheid) afzien van de Kymi Grand Prix op 15 juni. Wie wel aan de start zal komen is de blijkbaar onverwoestbare Commander Crowe. Let wel: zes (!) dagen na de Copenhagen Cup. Tsja. Je zult maar honger hebben…(bron: hippos.fi)

 

****

 

Eén van mijn oude favorieten, Marshland, kwam afgelopen woensdag op Bollnäs voor de tweede keer in actie na langdurig blessureleed. Uitgerust met een Spyder bike en een gesloten hoofdstel zonder check kwam hij erg overtuigend voor de dag. Via een afsluitende kilometer in 1.10, met de trekwatten nog onberoerd, liet hij de eveneens teruggekeerde Caballion kansloos.

 

Dezelfde avond liet Queasy zien dat hij zich almaar blijft doorontwikkelen. De Donato Hanover-zoon kreeg een loodzwaar parcours voor zijn kiezen (laatste 800 meter door het derde spoor in 1.10,6), maar met de oren in zijn nek vertikte hij het om in de slotfase ook nog maar iemand langszij te laten komen. Na een keeloperatie lijkt hij toch nog aansluiting te gaan vinden bij de (in de breedte toch al erg sterke-) top van zijn jaargang.

 

****

 

Gisteren besprak collega Albert Dilling reeks de hoogtepunten van komend weekend, maar daarbij heeft hij toch enkele smakelijke krenten uit de pap over het hoofd gezien. Ik neem ze nog even met u door…

 

****

 

Vannacht worden op Mohawk de series van de Elegantimage Stakes verreden; een klassieker voor driejarige merries. Direct in de eerste serie treffen de Canedese en de Amerikaanse tweejarige van het jaar 2012 elkaar. Bee A Magician (Kadabra) vs. To Dream On (Credit Winner). Kraker!

 

Op dezelfde baan komen de oudere merries in actie in de series van de Armbro Flight Stakes, met hierin (verspreid over beide series) toppers als Personal Style (Yankee Glide), Cedar Dove (Andover Hall), Superstar Hanover (Cantab Hall), Beatgoeson Hanover (Andover Hall) en Maven (Glidemaster). Alles valt (gratis) te volgen via http://www.woodbineentertainment.com/Mohawk/Pages/Default.aspx . Klik vervolgens op Watch Live Racing.

 

****

 

Op zaterdagmiddag wordt in Östersund de Jämtlands Stora Pris verreden, waarover meer in de V75-voorbeschouwing op deze site. Op Vincennes is het de beurt aan de Prix Louis Jariel, een semi-klassieker voor vijfjarigen. Uitgesproken toppers als Univers de Pan (Kenya Du Pont) en Up And Quick (Buvetier d’Aunou) maken hier hun opwachting.

 

’s Nachts is er weer live action op Mohawk, waar de series van de Goodtimes Stakes (driejarige hengsten) het programma openen. In de eerste serie zullen twee Dubois-fokproducten, Hamdalla (Taurus Dream- Loire- Daguet Rapide) en Denver (Andover Hall- Bahama- Coktail Jet), waarschijnlijk gelden als favoriet. Mijn speciale hoop is hier echter gevestigd op Gotta Secret (Muscle Mass). In de tweede serie zal Caveat Emptor (Deweycheatumnhowe) moeten afrekenen met Rossini (Classic Photo). Helaas ontbreekt jaargangleider Wheeling N Dealin (Cantab Hall) nog; hij zal binnenkort kwalificeren.

 

****

 

Tenslotte worden op zondagavond op de baan van Vernon Downs de finales van de Empire Breeders Classic verreden; koersen voorbehouden voor dravers uit het New York Sire Stakes-circuit.

 

In de met $ 259.900 gedoteerde finale voor hengsten en ruins zal Tirade Hanover (Crazed) gelden als favoriet, al is Jurgen Hanover (Credit Winner) dit jaar uit zes starts nog ongeslagen. Het finaleveld van negen kent overigens vier producten van Crazed, vier van Credit Winner en één van RC Royalty.

 

In de Empire Breeders Classic Filly (dot. $ 237.600) is Credit Winner met vier starters wederom de dominante factor. Hij zal na zondag dan ook een sprongetje maken in de statistieken. Beide series werden ook gewonnen door zijn dochters, te weten Wygant Lady en Perfect Alliance. Laatstgenoemde is overigens in het bezit van niemand minder dan Jeff Gural, die haar als jaarling kocht voor $ 75.000 op de Lexington Selected. De overige starters zijn van RC Royalty (2), Crazed (1), Malabar Man (1) en Conway Hall (1).

 

Ook hier zijn alle koersen (gratis) live te volgen via: http://www.vernondowns.com/racing/video-live.php

 

****

 

Bent u inmiddels nog steeds niet afgehaakt? Dan heb ik een spijtige mededeling: u bent een drafsport-freak! Net als ik, zei de gek. Een uitstervend soort? Met dank aan Jeff Gural waarschijnlijk niet. Ik spreek u weer bij de V75-voorbeschouwing.

 

 

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: