Home | Specials | Columns | Amaru Boko is nummer veertien…

Amaru Boko is nummer veertien…

Door 9
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Amaru Boko klopt I Saw You op de streep (foto: Kanal 75) Amaru Boko klopt I Saw You op de streep (foto: Kanal 75)

Vanavond worden de eerste Zweedse klassiekers voor vierjarigen verreden en komende zaterdag is de Cutler Memorial het eerste echte hoogtepunt van het Meadowlands-seizoen. Het hoogseizoen is dus in volle gang. Daarnaast beginnen de contouren voor het aanstaande Elitlopp-veld nu duidelijk zichtbaar te worden…

 

Stelt u zich eens voor: de technische leiding van de Engelse vermogende voetbalclub Chelsea reist af naar Barcelona in een ultieme poging om zich te versterken met het wereldwonder Lionel Messi. Om vervolgens laaiend enthousiast thuis te komen met, pak ‘m beet, de thans aan Ajax verhuurde Cuenca. Een onwaarschijnlijk verhaal? Toch is dat precies wat er gebeurde toen Elitlopp-promoter Klaus Koch na zijn reis naar Noord-Amerika aan kwam zetten met Take My Picture.

 

De ten onrechte als Canadees bestempelde Classic Photo-zoon was als twee- en driejarige een aardige subtopper in een jaargang die werd gedomineerd door vedettes als Lucky Chucky, Muscle Massive, Wishing Stone, Il Villaggio, Break The Bank K en Pilgrims Taj. Zijn meest tot de verbeelding sprekende verrichting als driejarige was de tweede plek in de- qua kwaliteit gedevalueerde- Yonkers Trot achter mede-subtopper On The Tab. Laatstgenoemde Cantab Hall-zoon was met zijn winnende tijd van 1.58 4/5 (1.13,8) de langzaamste finale-winnaar sinds 2002 (Bubba Dunn in exact dezelfde tijdsnotering).

 

Op oudere leeftijd wist Take My Picture in Amerika niet echt te imponeren, al wist hij (geholpen door een handig inschrijfbeleid) nog de nodige pecunia bijeen te draven in late closers en overnight-koersen. Afgelopen winter werd hij in de Free For All-klasse op the Meadowlands echter nog aan alle kanten om zijn oren gevlogen, met daarbij de aantekening dat de wintercompetitie op the Big M zich op geen enkele manier verhoudt tot de huidige daar competitieve topklasse. Daarop werd besloten om hem in februari maar te verkassen naar Ontario in Canada, hij had vorig jaar immers ook al een succesvol uitstapje gedaan naar het Woodbine-circuit.

 

En zie: in de zogenaamde (en behoorlijk gedoteerde) Preferred Trots presenteerde de subtopper zich plots als een ware winstmachine. Waarbij hij diverse keren vanuit het dodenspoor wist te winnen, terwijl hij bij zijn laatste overwinning zijn record verbeterde tot 1.10,0. Feit is echter ook dat hij daar louter Peppi en Kokki en in het beste geval Bassie en Adriaan tegenkwam. Hoe dan ook: er moest en zou een exoot uit Canada aan het Elitlopp-veld worden toegevoegd. En dus kwam Koch met de Amerikaanse subtopper Take My Picture aanzetten. Om er maar een positieve draai aan te geven: in ieder geval komt tweevoudig wereldkampioen Jody Jamieson nu naar Solvalla, maar zelfs hij zal er een zware dobber aan krijgen om de normaliter door Jack ‘Jacky Mo’ Moiseyev (die vanwege vliegangst thuisblijft) gepiloteerde ruin naar de finale te loodsen.

 

* * * *

 

En het had zo mooi kunnen zijn. Afgelopen zaterdag werden namelijk twee spetterende series van de Arthur J. Cutler Memorial verreden op the Meadowlands. Wishing Stone lijkt bij zijn nieuwe trainer Ron Burke daadwerkelijk te zijn verbeterd. Hij kreeg in zijn serie pas heel laat vrij baan en wist werkelijk te imponeren door te detoneren in de laatste 100 meter. Juist die laatste explosieve versnelling was nog imponerender dan zijn winnende tijd van 1.09,6. Overigens zagen zijn eigenaren niks in een hernieuwd Europees avontuur, ook al heeft rijder Yannick Gingras nog wanhopig geprobeerd om ze op andere gedachten te brengen. Tijdens de broadcast vanaf The Big M  bleef hij diplomatiek in zijn uitspraken, maar zijn teleurstelling was voelbaar.

 

In de tweede serie scoorde de beoogde Elitlopp-deelnemer Mister Herbie een ruime voldoende door bij zijn seizoendebuut, na een defensieve trip, naar een tweede plek te sprinten in 1.09,1. Net als vorig jaar rond deze tijd heeft hij echter te kampen met de naweeën van een hoefscheur; het valt Koch eerlijkheidshalve niet te verwijten dat deze klasbak dit jaar niet naar Europa komt. Maar neemt u van mij aan dat deze echte Canadees (geboren en getogen in Ontario) minimaal een klasse beter is dan Take My Picture.

 

De gemiste kans zit ‘m in de winnaar van de tweede serie: Modern Family. De thans vierjarige hengst van Cantab Hall was vorig jaar nog “de stalgenoot van” Kentucky Futurity-winnaar My MVP. Als driejarige nam hij het enkele keren op tegen de top van zijn jaargang, maar kwam toen duidelijk tekort. In januari werd hij op de Mixed Sale op the Meadowlands voor 110.000 dollar aangekocht door de relatief kleine trainer Daryl Bier, met als grappig detail dat hij als jaarling al voor exact hetzelfde bedrag werd afgeslagen. De ontwikkeling die hij sinds die tijd heeft doorgemaakt is ronduit spectaculair: uit 11 starts won hij al 9 keer. Inclusief de serie van de Cutler Memorial, die hij middels een flitsend eindschot won in 1.09,0.

 

Hier heeft Koch duidelijk een inschattingsfout gemaakt. Na de aankoop heeft Bier zijn nieuwe pupil namelijk slechts voor een beperkt aantal Stakes-koersen ingeschreven. Gezien het magere palmares van 2012 kon hij natuurlijk niet bevroeden dat Modern Family zich dusdanig zou ontwikkelen. Met een beperkt aantal startmogelijkheden (in hoog gedoteerde koersen) ten gevolg. Tevens is hij ook nog eens getrouwd met een Zweedse. Hij zou ongetwijfeld graag het Elitlopp-avontuur zijn aangegaan en heeft al laten weten om dan maar volgend jaar te willen komen. Hij zou over 10 dagen de ideale tropische verrassing zijn geweest…

 

* * * *

 

De voormalige Oslo Grand Prix-winnaar Arch Madness moet het nu gaan doen voor Amerika. Afgelopen zondag werd hij te Bjerke echter geschrapt ten gevolge van tying up: een probleem waar hij met enige regelmaat mee te kampen heeft. Zo flopte hij twee jaar geleden in de finale van de Elitlopp (na zijn serie spelenderwijs gewonnen te hebben) door exact hetzelfde fysieke mankement. Het is nu nog maar de vraag of hij op tijd fit is voor de editie van dit jaar. Een ideale voorbereiding is het hoe dan ook zeker niet. Een Arch Madness in absolute topvorm zou zeker een kanshebber zijn op de eindoverwinning, maar die vorm is nu op zijn minst een vraagteken. Als hij al start. En dus moeten we het doen met de Canadese exoot Take My Picture. Wellicht kan Klaus Koch volgend jaar eens zijn licht opsteken bij drafsport.nl-collega Ruud Stoop. Die weet vast nog wel een tropische verrassing uit, pak ‘m beet, Malta, Hongarije, Tsjechië of Engeland uit de hoge hoed te toveren. Het zou in ieder geval meer publiek uit het betreffende land aantrekken.

 

* * * *

 

De Oslo Grand Prix-meeting van afgelopen zondag was teleurstellend. Veel koersen werden gewonnen volgens het kop nemen- tempo drukken- flitsend eindsprintje-recept. Juist een man als Kolgjini, die heeft verkondigd om nooit meer voet op Noorse bodem te zetten, had kleur kunnen geven aan de veelal saaie koersen. Het meest verheugend was nog het Nederlandse een-tweetje in de stayerskoers.

 

Het spektakel kwam van Svanstedt, maar dan doel ik eigenlijk  niet op het hoofdnummer. In het vierde onderdeel van de V75 klom de achter hem liggende Ramos Boy namelijk zowat bij hem over de kar, waarop Kung Åke op zijn eigen manier maatregelen trof door het paard vol voor zijn hoofd te slaan. Gezien de omstandigheden, het was immers wel degelijk een gevaarlijke situatie, is zijn reactie enigszins te rechtvaardigen. De Noorse social media ontplofte echter bijkans. Het werd er niet beter op toen Svanstedt in de Europamatchen bij het ingaan van de eerste bocht David Sisu vol voor zijn benen reed. De bestraffing (3 dagen te voet en 10.000 kronen boete) was op zijn minst wat aan de lichte kant.

 

* * * *

 

Na het weekend werden drie nieuwe uitnodigingen uitgedeeld, die gretig werden geaccepteerd. Dit overigens nadat de connecties van Edward Ale al hadden laten weten niet op een eventuele invitatie te zullen ingaan.

 

Panne De Moteur en Raja Mirchi maken beiden een goede kans op een plek in de finale en wellicht zijn zij in staat om ook daar te verrassen. Commander Crowe stelde in Oslo echter hevig teleur. Dit jaar heeft hij werkelijk nog niets laten zien wat een uitnodiging rechtvaardigt, al is hij natuurlijk wel de titelverdediger. Trainer Souloy bezweert tevens dat hij met die koers in de benen in optimale vorm in Stockholm zal verschijnen. Laten we daar dan maar vanuit gaan, al ben ik enigszins sceptisch gestemd. Feit is wel dat de Franse spektakeltrainer zelden teleurstelt in de Elitlopp.

 

* * * *

 

Het meest opzienbarend was echter het gegeven dat Hultman, na lang overwegen, zijn oogappel Maharajah aan de start brengt. Het wordt zijn debuut over de mijl, wat vanzelfsprekend niet de ideale afstand is voor Marre.

 

Het noopte, hier op drafsport.nl, de ouderwetse liefhebber Rico K tot de uitspraak dat Maharajah alleen kans maakt “wanneer het onderweg niet te hard gaat”. Een veronderstelling die je wel vaker hoort onder de fans. Precies het tegenovergestelde is echter waar: wanneer bijvoorbeeld Sebastian K de kans krijgt om van kop af een tempo van 1.14 op te leggen, dan legt hij de laatste 500 meter fluitend af op een voetje van 1.08 of harder. En dan is Marre natuurlijk kansloos om nog enig terrein goed te maken, ook al loopt hij de laatste kilometer 1.09 in het derde spoor. Nee, wil de Zweedse volksheld kans maken op de overwinning, dan zal het van start tot finish snoei- en snoeihard moeten gaan. Alleen dan krijgen de frontpaarden te maken met verzuring. En alleen dan kan de Hultman-vedette terrein goed maken in de slotfase.

 

* * * *

 

De huidige 13 paarden komen nu, indien fit, zeker aan de start:

 

Timoko

Sebastian K

Maharajah

Panne De Moteur

Nesta Effe

Brad De Veluwe

Mack Grace SM

Arch Madness

Take My Picture

Raja Mirchi

Commander Crowe

Shaq Is Back

Formula One

 

Gaat u er maar vanuit dat Amaru Boko nummer 14 wordt na zijn sterke optreden van gisteren. Met zijn winnende tijd van 1.10,3 geldt hij als de snelste Zweed van 2013. Tevens draafde hij nu aanmerkelijk beter dan bij zijn vorige start; juist zijn gangen vormen zo nu en dan zijn achilleshiel. Maar daar was gisteren geen sprake van.

 

Er zijn dus nog twee plekken te verdelen. Het Franse target Texas Charm blijkt, net als Ready Cash, een utopische starter. Het meest actueel zijn nu Sanity, Mr Picolit en het Melander-drietal Friction, Iceland en Oracle. Zaterdagavond weten we meer, maar als ik nu moet gokken zeg ik dat Friction en Sanity het zestiental zullen vol maken.

 

* * * *

 

Vanavond worden de Konung Gustaf V:S Pokal en de Drottning Silvias Pokal verreden op Åby. Volgens ATG ieder met een eerste prijs van 100.000 kronen, wat werkelijk door alle media klakkeloos wordt overgenomen. Van Travronden tot Runnerz. Wat weinig voor een Groep I-koers, vindt u niet? De eerste prijs bedraagt dan ook daadwerkelijk 100.000 euro in iedere finale.

 

Van de 24 finalisten beschikken 21 dravers over een Amerikaanse vader. De Franco-Amerikanen Infinitif (2) en Prodigious (1) geven nog enig tegenwicht. Infinitif is sowieso een hengst die een beetje onder de radar van de Nederlandse fokkers is gebleven, maar uit kleine jaargangen scoort hij opmerkelijk sterk. Zijn opvallend gefokte dochter Gisela Ås (grootvader is de pacer Cambest!) is de meest voorname uitdaagster van jaargangkoningin Fascination. De V75-spelers zijn bijna zeker een ronde verder met de nummers 1 t/m 5 op hun ticket.

 

In het laatste onderdeel, de finale voor de hengsten en ruins, is het een meer open aangelegenheid. In deze ijzersterk bezette editie is Quid Pro Quo mijn persoonlijke favoriet, maar het barst in deze koers van het talent. Met zo’n 6 of 7 reële kanshebbers op de overwinning is Mellby Amiral mijn speciale skräll-tip.

 

Ik spreek u morgen weer, wanneer ik voor Terry Koperberg de V75-voorbeschouwing waarneem.

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 9 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Jenna Hills 17 mei 2013
Dit vind ik nou een informatief en heerlijk om te lezen artikel! Good work Bas!
avatar
Allright 17 mei 2013
Friction ... ??
avatar
Bas Schwarz 17 mei 2013
Het gerucht gonst op sociale media dat Friction woensdag nogal passief werd gereden, aangezien Melander al een finaleplek toegezegd zou zijn. Met de nadruk op "gerucht". Persoonlijk zou ik hem trouwens liever zien dan bijvoorbeeld Shaq Is Back...
avatar
Rico K 17 mei 2013
Hmmm dat verhaal van Friction zou het een en ander verklaren ja...

Die Italiaan Orsio A maakte gisteren idd ook wel veel indruk na een onmogelijke koers nog zo door te zetten.
Een extra italiaanse starter zou wel mooi zijn.
avatar
Allright 17 mei 2013
Oké, dat wist ik niet, Bas ...

Eigenlijk is Melander het wel aan z'n stand verplicht, om ook een starter in de Elitlopp te hebben. Ja, en waarom Shaq Is Back de 4-de definitieve starter werd, is mij ook onduidelijk.

Maar het veld is dit jaar, nu éénmaal in de breedte niet erg sterk ...

Toen ik gisteren Orsia met A. Gocciadoro aan het werk zag ; na een bocht driedik, aanvallend gereden in het dodenspoor naast het koppaard en dan nog zo eindigen ... Ze is niet zoveel minder dan Mack Grace SM.
En ze is er nu toch ... Take My Picture blijft ze wel voor ... !!
avatar
Rico K 17 mei 2013
:-) Mooi stukje Bas en kijk uit naar de V75 prognose.

En wat is het toch mooi dat iedereen een eigen kijk heeft op de komende Elitlopp, ik kan niet wachten tot het eindelijk zover is.

Ik zou er maar wat graag live bij zijn, maar het wordt helaas dit jaar weer toekijken vanachter de pc.

Denk wel dat Friction nu afvalt en zaterdag kijken welke er nog toegevoegd gaan worden na de sptintkoers met Sanity.
Ik vond trouwens Marshland een geweldig eindschot hebben afgelopen woensdag, die ging het hardst van iedereen, van mij mogen ze die ook uitnodigen.

Gisteren ook genoten van Ygold van Ranum en Vasterbocheckpoint, die beide geweldig liepen, en El Maggio Pellini met Lufti die nu het voor het grote geld ging eens niet als kamikaze piloot reed, maar gewoon netjes op een ruggetje en afmaken als een finishrijder a la Erik Adielsson :-)
avatar
henk lubbers 17 mei 2013
Ik ga dit jaar voor de zevende??? keer heen en blijf dit toch het ultieme drafsportfeest vinden. De sfeer op Solvalla blijft heel speciaal. Inmiddels ook een bij de Hugo Abergs memorial op Jagersro en de Oslo Grand Prix geweest, maar Solvalla blijft voor mij qua sfeer absoluut het hoogtepunt. Ik ben vooral benieuwd dit jaar hoe bijvoorbeeld Brad de Veluwe zich tegenover de oudere paarden gaat houden. Ik zelf vind het veld t.o.v. vorig jaar in de breedte juist sterker. De Fransen hadden toen weliswaar Rapide Lebel als afgevaardigde maar deze was toen duidelijk niet in vorm. Voorts kan Timoko misschien voor een mooi Hollands tintje zorgen. Met Formula One en de nrs 1 en 2 van vorig jaar en de eerder genoemde paarden lijkt mij voldoende te genieten. Voor een ieder die elk jaar wel naar de Prix d'Amerique gaat en nog nooit naar Solvalla is geweest wil ik zeggen, ga volgend jaar zeker ook een keer naar Solvalla. Mits tijdig geboekt is e.e.a. ook nog best wel betaalbaar.
avatar
Jan Ham 17 mei 2013
Bas bedankt voor de fijne leesbare voorbeschouwing.Ik kom op 3 paarden uit Formule One ,Timoko en Sebastian K.Bas klasse.
avatar
Arie van Bellen 17 mei 2013
Bas,
Dank voor de zoals altijd zeer uitvoerige info.
Leuk detail: je doet een uitspraak over Infinitif en nederlandse fokkers. Dat is waar... Maar: vorige week geboren: Gini Lobell, (NL) uit Agrippa Boko (Love You x Self Posessed) van .... Infinitif
PS: voor de liefhebbers: bewuste 3x3 inteelt op Cocktail Jet.

Hartelijke groet,

Arie van Bellen
totaal: 4 | nu in beeld: 1 - 4

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: