Home | Specials | Columns | De Elitlopp is altijd het mooist in maart…

De Elitlopp is altijd het mooist in maart…

Door 3
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Formula One is terug en beter dan ooit! (Foto: Kanal 75) Formula One is terug en beter dan ooit! (Foto: Kanal 75)

We bevinden ons momenteel in de mooiste tijd van het jaar. Op drafsportgebied in ieder geval. De kou is definitief verdreven en we staan aan de vooravond van de grote klassiekers in binnen- en buitenland.

Een periode dat alle illusies nog bestaan. Fokkers, eigenaars, trainers en rijders hebben er nog alle vertrouwen in te beschikken over die ene bijzondere, alvorens over enkele maanden zal blijken dat er toch verschillende generatiegenoten een maatje te groot zijn. Een mooi moment om mijn waarnemingen en hersenspinsels met u te delen…

 

 

 

 

* Vanavond worden op Åby de series verreden voor de Konung Gustaf V:s Pokal en de Drottning Silvias Pokal. De eerste in een totaal van vier Zweedse Groep I-koersen voor vierjarigen. De grootste afwezige is natuurlijk de jaargangkoning met het Nederlandse tintje, Chelsea Boko. De zoon van Chocolatier uit Kelsea Boko werd enige dagen geleden echter geschrapt, officieel vanwege matige bloedwaarden. De op voorhand vrijwel zekere winnaar ontbreekt dus, spijtig genoeg.

 

Twee weken geleden wist Jorma Kontio het zesde onderdeel te winnen van de V86 met Chivas Boko. Toen hem in de winnaarsring werd gevraagd naar het werkje van stalgenoot Chelsea, daags tevoren op Solvalla, begon de in topvorm verkerende Fin te fonkelen. Met een grijns van oor tot oor zou hij zelfs een opgepoetst, glimmend mandarijntje hebben doen verbleken. Iedere ingewijde in de Zweedse sport weet dan genoeg, want een dergelijke mimiek valt slechts zelden te aanschouwen bij Super-Jorma. Navraag leerde dat de Kriteriumwinnaar de middenafstand aflegde op een voetje van 1.14. Spelenderwijs en hands down.

 

Door toedoen van zijn ziekte blijft er nu weinig meer over voor de jaargangsbeste. Hij is immers ook niet startgerechtigd in de Sprintermästaren, de Derby en de Breeders Crown. En toen zijn eigenaren afgelopen december nog de kans hadden om zich- via een soort late entry- voor 1.500 euri in te kopen voor de Großer Preis Von Deutschland, kwamen ze na enig rekenwerk tot de conclusie dat de ratio tussen inschrijfgeld en prijzengeld niet in verhouding stond. Dus resteert uitsluitend de Grand Prix de l’UET en eventueel de Solvalla Club Grand Prix, mits hij voldoende punten weet te behalen in de voorafgaande onderdelen van de Solvallaserien. Over mismanagement gesproken. Voor de Boko Stables Sweden AB zal nu Capone Boko (Yankee Glide- Simb Capi) de hete kastanjes uit het klassieke Zweedse vuur moeten halen.

 

En voor de neerlandici onder u: euri is bewust foutief gespeld als vorm van opzettelijke overdrijving. Om het belachelijke van de mathematische beslissing nog maar eens te onderstrepen.

 

 

* Na het verschijnen van de eerste jaargang van Ready Cash ontstond er direct enige hysterie. En niet alleen in Frankrijk. Terminologie als de beste dekhengst ter wereld is al door menigeen gebezigd. Maar hoe terecht is dat? In Frankrijk wisten reeds 45 van zijn 84 driejarigen zich te kwalificeren, waarvan weer 23 producten geld wisten te verdienen. Zeker voor Franse begrippen is dit natuurlijk dik in orde. Maar ik weiger om mee te gaan in de waan van de dag en ik bekijk zijn productie toch met een wat kritischer oog.

 

Zijn Groep I-winnaar, Avila (1.14,1, € 241.600), is een halfzuster van toppers als Quaro (1.13,3, € 534.530; classique), Kinder Jet (1.13,3, € 467.821; classique), Rivoli Jet (1.14,2, € 110.700) en nog een drietal 50.000+winnaars. In eerste instantie is de conclusie dat moeder Encombevineuse een producente van formaat is dus meer op zijn plaats. Daarnaast bracht hij de semi-klassieke winnaars Axelle Dark (1.14,1, € 243.600) en Atlas de Joudes (1.13,4, € 211.900). Vervolgens ontstaat qua winsom een groot gat naar de nummer vier uit zijn productie, Atman de Ba (1.16,0, € 18.400).

 

In Zweden bestaat zijn eerste jaargang uit 28 driejarigen, waaronder drie Franse en één Italiaanse import(s). Vier daarvan kwamen tot op heden in de baan, drie daarvan wisten te winnen. Zowel Dollar Boko (1.15,5, SEK. 173.000) als Djali Boko (1.15,0, SEK. 172.500) beschikken ontegenzeggelijk over bovengemiddelde kwaliteiten, maar met name laatstgenoemde is zeer temperamentvol en driftig. Net als papa. Let wel: ik beweer hier niet dat Ready Cash géén goede dekhengst zou zijn. Maar ik wil toch wel wat meer van hem zien alvorens ik me kan vinden in de tot hem gerelateerde superlatieven. We hebben het hier immers wel over een hengst die dienst doet tegen een tarief van 18.000 euro (8.500 voor buitenlandse merries).

 

 

* Het gezegde bij de buren is het gras altijd groener gaat zeker ook op voor de Zweedse drafsport. Als ik dan toch met spreekwoorden bezig ben, kan het is niet al goud wat blinkt er ook nog wel tegenaan. Zo werd Clear Sign op 1 april op papier uit training gehaald bij Åke Svanstedt; zijn eerste man Glenn H Persson was blijkbaar een betere optie als trainer. Natuurlijk was dit gewoon een trucje, zodat Kung Åke in een serie van de Olympiatravet de leidsels van G.H.Nemo ter hand kon nemen. “Voormalig stalgenoot” Clear Sign werd in dezelfde koers gereden door Peter Ingves.  Een slimme handeling om de Zweedse regelgeving te omzeilen, zou je kunnen zeggen. Maar op 15 april kwam Clear Sign weer terug in training van Svanstedt, wat toch meer wijst op minachting van diezelfde regels.

 

Ook al heb ik een enorm respect voor de paardenman Svanstedt, kan ik niet begrijpen dat hij gewoon wegkomt met dat soort onzin. Geen haan van de Zweedse bond die er naar kraait. Terwijl toch ook in Zweden de geloofwaardigheid van de sport nog wel eens ter discussie wordt gesteld. Je zou bijna gaan geloven in het fenomeen karma. Want dezelfde G.H.Nemo was kreupel in de finale van de Olympiatravet, met een startverbod van 20 dagen als resultaat. Al kan het arme dier er natuurlijk ook niks aan doen.

 

 

* De door mij bewonderde Britse historicus Simon Schama stelde eens iets in de geest van: “De mensheid kan leren van de geschiedenis. Maar de geschiedenis leert ons, dat de mens juist niet leert van de historie.” En die stelling gaat ook zeker op voor mij. Want ieder jaar trap ik er opnieuw in. Medio maart kent de aanstaande Elitlopp in mijn beleving altijd het mooiste startveld ooit. Maar eind mei valt dat dan altijd weer tegen.

 

De titel Solvallas Internationella Elitlopp impliceert dat we te maken hebben met een startveld van mondiale elitedravers. Toch gebeurt het hoogst zelden dat de organisatie er ook daadwerkelijk in slaagt om een dergelijk veld samen te stellen. En het ziet er allang niet meer naar uit dat de komende editie een uitzondering zal vormen. Dat valt de de Elitlopp-directie overigens niet te verwijten. Wel verwijtbaar is het gegeven dat de organisatie teveel vasthoudt aan het begrip “internationaal”, want de afgelopen jaren is meer dan eens gebleken dat bepaalde exotische gasten niet over het vereiste niveau beschikten. Ik begrijp best dat het niet de bedoeling is dat in het laatste weekend van mei een veredeld Zweeds sprintkampioenschap wordt verreden. Maar op veldvulling zitten we ook niet te wachten. Toch? Die kant gaat het nu echter wel weer op.

 

Vooralsnog kent komende Elitlopp 6 “zekere” starters. Vanuit Frankrijk komt Timoko. Na Ready Cash is hij natuurlijk de grootst mogelijk denkbare trekpleister van de Franse nationaliteit; over zijn uitnodiging is enige discussie niet nodig. Bovendien zal zijn deelname de komst van een regiment aan extra Nederlandse fans veroorzaken. De Finse superster Brad de Veluwe liet afgelopen zaterdag in Finland een sterke eindsprint zien; een noviteit in zijn geval. Zijn vorm is dus groeiende. De uitnodiging is vandaag officieel geaccepteerd. En alleen al op basis van zijn demonstratie in het Sprintermästaren is hij een meer dan welkome gast. Vanuit Italië komen Nesta Effe en Mack Grace SM. Ik waag te betwijfelen of ze werkelijk over de klasse beschikken om daadwerkelijk te kunnen winnen, maargoed, ze zijn wel representatief voor de absolute topklasse van hun natie.

 

Vanuit het thuisland komt om te beginnen Sebastian K. aan de start. Geen discussie over mogelijk en wat mij betreft vooralsnog het te kloppen paard. Ook volksheld Maharajah is uitgenodigd, maar in tegenstelling tot wat elders op deze site wordt beweerd is zijn deelname verre van zeker. Ik acht de kans op “wel” iets kleiner dan “niet”, laten we zeggen 40/60. Tenslotte heeft de omgeving van Shaq Is Back de uitnodiging gretig geaccepteerd. En dat is toch wel erg twijfelachtig. In de The Onions Lopp liep hij weliswaar een dappere koers door van kop af (in 1.09,5 over de eerste 500 meter en 1.08,7 over de eerste kilometer) de druk van Friction te weerstaan, maar feit is ook dat hij in 1.19 over de laatste 300 meter thuiskwam. En daarmee kom je de serie dus al niet niet door.

 

Wat kunnen we verder verwachten? Vanuit Noord-Amerika zal Mister Herbie vrijwel zeker verstek moeten laten gaan t.g.v. een hoefscheur. Tot mijn teleurstelling, want in tegenstelling tot Canadese voorgangers als Winsong Geant en Snazzy Millie zou hij geen veldvulling, maar een serieuze contender zijn geweest. Wondertrainer Jimmy Takter liet afgelopen najaar nog weten dit seizoen een Europese tournee te ambiëren met één toptalent uit het drietal Guccio, Uncle Peter of Little Brown Fox. Maar inmiddels heeft hij het licht op rood gezet. Googoo Gaagaa, de draver met een fikse scheut pacer-bloed, wordt al geruime tijd nagejaagd door de organisatie. Trainer Richard Hans heeft vorig jaar echter al laten weten geen interesse te hebben in een overzeese start in 2013. Resteert Oslo Grand Prix-deelnemer Arch Madness. Een absolute topper, maar zouden de jaren niet eens gaan tellen voor hem? In Amerika heeft hij dit jaar nog niets laten zien dat een uitnodiging rechtvaardigt. Wellicht weet men na dit weekend (op the Meadowlands wordt bijvoorbeeld de eerste Maturity Trot verreden) nog een joker uit de hoge hoed te toveren?

 

Bij afwezigheid van Yarrah Boko heeft Noorwegen dit jaar niets te bieden. Of het moet zo zijn dat Mr X.F. Royal of Viking Frecel boven verwachting presteren in Oslo. Maar dat is niet erg waarschijnlijk. Denemarken heeft meer te bieden: van het drietal Classic Grand Cru, Neo Holmsminde en O’Grady mogen we er minimaal één aan de start verwachten. Vanuit Finland is verder Edward Ale een mogelijke deelnemer, al zit hij heel nadrukkelijk in de wachtkamer. Persoonlijk zou ik hem graag aan de start zien; afgelopen zaterdag zat hij met alles over ingesloten op de rug van Le Cannibale in de Finlandia Ajo. Tot frustratie van Peter Ingves, die beweerde dat hij makkelijk zou hebben gewonnen wanneer hij ruimte had gekregen.

 

Vanuit Frankrijk was The Best Madrik geruime tijd een belangrijke gegadigde, maar hij flopte volledig in Vermo. De organisatie wil minimaal nog één Franse deelnemer toevoegen; wat mij betreft is Save The Quick de belangrijkste gegadigde. In Frankrijk komt ze wellicht net iets tekort tegen de echte top, maar ze heeft juist bewezen uitstekend uit de voeten te kunnen over de Scandinavische duizendmeterbanen. Ze is als laatste uitgenodigd voor de OGP, waar ze haar Elitloppticket mag veiligstellen. Daarnaast heeft men nog de van een blessure herstelde Texas Charm in het vizier.

 

Vanuit Zweden wordt het dus dringen geblazen. Wie zeker op een uitnodiging mag rekenen is Formula One, die gisteren een ijzersterke rentree wist te maken na een absentie van dik tien maanden. Van kop af kreeg hij, net als Shaq is Back, te maken met een aandringende Friction. Kihlström zag na 500 meter 1.08,2 op zijn chronometer staan (zie foto), terwijl de eerste kilometer werd afgelegd in 1.09,6. In tegenstelling tot Shaq is Back had de Yankee Glide-zoon in de slotfase echter alles nog over: met de trekwatten nog in zijn oren won hij freewheelend in 1.10,4. Hij is dus zeker in staat om onder de 1.10 te duiken, het is echter nog maar de vraag of trainer Liljendahl de uitnodiging zal accepteren. Zijn vedette heeft immers tot twee keer toe langdurig langs de kant gestaan vanwege een peesblessure (op exact dezelfde plek); om dan aan te treden in twee heats op dezelfde dag neemt natuurlijk het nodige risico met zich mee. Mocht hij starten, dan is hij een factor om serieus rekening mee te houden. Zeker wanneer hij van kop af zou koersen, want op die manier is hij- inclusief gisteren- uit 13 starts nog ongeslagen.

 

Stefan Melander zal ongetwijfeld op een uitnodiging mogen rekenen; van zijn drietal Friction, Oracle en Iceland is de eerstgenoemde vooralsnog de heetste gegadigde. Ook Stefan Hultman is er vrijwel altijd bij. Sprintermästare Orecchietti komt echter net te laat terug van een blessure, terwijl Panne de Moteur afgelopen zaterdag de verwachtingen- of in ieder geval die van mij- niet helemaal wist waar te maken. Hij kreeg weliswaar een zwaar parcours voor zijn kiezen, maar gezien de tegenstand zou alleen de overwinning een uitnodiging voor de volle 100 % hebben gerechtvaardigd. Dus dan toch maar Maharajah? Smaakmaker Kolgjini liet eerder dit seizoen al weten juist te mikken op de Elitlopp met Raja Mirchi. Bij een goede prestatie in Oslo is zijn deelname vrijwel zeker. Dat laatste geldt natuurlijk ook voor titelverdediger Commander Crowe, maar hoe is zijn vorm?

 

Overige Zweden die nog op het vinkentouw zitten zijn Tamla Celeber (zal dan komende zaterdag de Stoeliten moeten winnen- vanaf startnummer 12 in de longeerbak van Örebro een bijkans onmogelijke opgave), Mr Piccolit (Svanstedt heeft al laten weten een uitnodiging te zullen accepteren), Amaru Boko en I Saw You (beiden konden echter niet profiteren van het koersverloop in de door Shaq Is Back gewonnen koers), Oasis Bi (laatst een imponerende winnaar, maar bij zijn voorgaande start geen schijn van kans tegen Panne de Moteur) en tenslotte publieksfavoriet Sanity, die verwikkeld is in een race tegen de klok t.g.v. een blessure.

 

En zo kom je, met uitzondering van Timoko en Brad de Veluwe, in feite uiteindelijk toch uit bij een veredeld Zweeds sprintkampioenschap. Een evenement dat ik weliswaar voor geen goud zou willen missen, maar toch. Was het maar alweer maart….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 3 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Jan Ham 2 mei 2013
Jij wil het voor geen goud missen,ik ook niet.Fijn lezend verslag. Bedankt Bas.
avatar
Chris van Hattem 3 mei 2013
Gelukkig heeft Mister Herbie zich gister weer gekwalificeerd in een flitsende 1:54.4 met meer dan 10 1/4 lengten voor op de rest. Maar is nooit op tijd klaar voor Elitloppet.
Jammer dat er niet een jonge Amerikaan komt, in maart leek alles zo mooi inderdaad.
Zoveel kansen op een intercontinentale battle zijn er niet.
Formula One kickte behoorlijk butt.

Goed verhaal.
23 dagar kvar !
avatar
Eric Rams 3 mei 2013
Dag Bas, jij inhaleert - en goed voor jouw gezondheid- ademt weer uit (een pleonasme, tautologie, contaminatie: dat laat ik aan jou als Neerlandico over haha), de drafsport in algemene zin. Is er voor jou (in het bijzonder) geen rol weggelegd om dat voor de sport in Nederland te doen? Ik zal je graag aanbevelen.
Ik waardeer jouw bijdrage(n) of is het een (s)? zeer, evenzo die van Ruud, Albert en anderen.
Groet, Eric
totaal: 3 | nu in beeld: 1 - 3

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: