Home | Specials | Columns | De koppelkoning van de kortebaan

De koppelkoning van de kortebaan

Door 2
Letter groote: Decrease font Enlarge font
De koppelkoning van de kortebaan

De gezelligste vorm van de draf- en rensport is ongetwijfeld de kortebaan. Het is er bijna altijd kermis (letterlijk en figuurlijk). Je komt er veel bekenden tegen. Het is niet moeilijk om een praatje aan te knopen. Iedereen heeft wel wat te vertellen.

Is het niet over de laatste ritten of de vorige kortebaan, dan wel over nieuwe – nog geheime - tips van een superkortebaner in de dop, die “thuis” gemakkelijk 18 seconden doet over de 300 meter, terwijl een normale kortebaner er 22 voor nodig heeft. Is er op enig moment geen gespreksstof, dan is een uitstapje naar het verleden ook zo gemaakt. Verhalen van goede kortebaners zoals Allouz, Zelos van Vredenhof, Uncrowned, Mai Regina, Yvon Kitty, enzovoorts, worden al dan niet sterk aangedikt, met veel gevoel voor drama aan je verteld. Het is op de kortebaan dus goed toeven.


Een van de meest interessante ontmoetingen is die met de man van de koppels. Ik noem hem de koppelkoning van de kortebaan. Met veel genoegen legt hij zijn systeem voor je uit.  “Je kiest drie vaste koppeltjes*. Dat zijn je kanskoppels”.  Wat maakt een koppel nu een kanskoppel , is mijn logische vraag? Dat zijn paarden waar je niet om heen kunt. Neem nu in Lisse Blackpearl Trans R en Andrea Swagerman en Qualva Nonantais. Deze zet ik voorop.  Dan neem ik nog vier koppels voor de tweede plaats.  Welke koppels komen daarvoor in aanmerking? Dit is wel het moeilijkste onderdeel van het spel. Er is zo veel mogelijk. Bij toelichting op deze moeilijke keuze spreekt de echte kenner. “die kan echt geen 10 meter goed maken; deze heeft het verkeerde nummer (meestal het even nummer) geloot; die was de vorige keer snel leeg; de vijftien maakt het niet af; met deze rijder is het weer anders; voor die meid vliegt-ie; die springt altijd ná de eerste omloop; deze moet  het teveel hebben van de loting ; dit is onderkant middenmoot; bijeen andere trainer valt hij eerst tegen“. “Nu maar rustig afwachten en zoals altijd: je moet een beetje geluk hebben”.


Na het enerverende kampioenschap van Nederland in Lisse kwam ik mijn koning weer tegen. “En, hoe is het afgelopen?” Vandaag ben ik geslacht en wel door een dame!!
* Op de kortebaan vertegenwoordigt één nummer in het duo-spel, twee paarden. Dit wordt hier bedoeld met een koppel.


N.B. De tweede aankomende Umberto werd gereden door Tanja Huisman. Winnaar werd Blackpearl Trans R.

Lees ook:

De zwarte kaviaar was bijna op

Beoordeel dit artikel

0
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 2 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Jeroen Bakker 7 okt 2012
Alsof ik m'n eigen verhaal las.....
avatar
Karen 7 okt 2012
De kortebaan is gezellig, spannend en vaak ook nog eens verrassend! Jammer dat het seizoen er bijna op zit.
totaal: 2 | nu in beeld: 1 - 2

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: