Home | Specials | Columns | De Column van John

De Column van John

Door 8
Letter groote: Decrease font Enlarge font
John Bootsman John Bootsman

Wat een dag gisteren. Eindelijk is het dan toch gelukt om op onze ”thuisbaan” Solvalla de belangrijkste 3-jarige koers in Zweden te winnen: Het Trav Kriterium, met SEK 4 miljoen gedoteerd, 2 miljoen aan de winnaar , is exact euro 240.000,= .

En op deze koers zit een fokpremie van 20% , exact zoals op alle Zweedse klassiekers. De rest is standaard 10% in Zweden.
Chelsea Boko kreeg volgens alle experts ”een onmogelijke koers”. Stig H Johansson zei met nog 800 meter te gaan LIVE op de Zweedse TV dat ”Chelsea Boko zal nu snel de tol gaan betalen voor z’n gruwelijke koersverloop en ik denk dat Increase Workload het nu eenvoudig af zal gaan maken” .

Hoe anders liep het.

Chelsea Boko kreeg eerste bocht 4’e spoor (!!!) , dacht gemakkelijk de kop over te nemen van de leidende grote outsider El Mago Pellini maar zoals vanouds had pikeur Lutfi Kolgjini  zijn verstand weer thuis op het nachtkastje laten liggen… Een opening van 1.09 was niet goed genoeg , Ludde bleef maar doorrijden… (Hij zou uiteindelijk als aller aller laatste eindeigen…) en dus moest Chelsea Boko wel z’n rug nemen. Maar toen er al gauw paarden van achteren kwamen zat er niets anders op dan het dodenspoor te kiezen. Anders zou ie gegarandeerd ”vast” komen te zitten achter een spoedig uitgebluste Lutfi Kolgjini…
Met 800 meter te gaan gaf Stig H dus zijn commentaar toen er paarden van achteren kwamen maar zijn gedachte zou heel anders aflopen… Chelsea Boko verhoogde het tempo nog een keer i.p.v. weg te zakken, ving de paarden van achteren op en liep de laatste rechte lijn nog bij ze weg.
Een ONVOORSTELBARE PRESTATIE van een 3-jarige draver volgens STIG H.
Het kan haast niet anders dan dat deze Chelsea Boko Zwedens nieuwe SUPERSTAR is over zo’n 2 jaar, zei de meester ….
Wát een heerlijke woorden van iemand als Stig H … !!!!!!!


Na afloop natuurlijk zoals gebruikelijk veel TV en radio (De koers was LIVE op het grootste Zweedse kanaal TV4, het open kanaal dus !!!) maar het was wel heel bijzonder toen we om 19.00 uur ”live” gefilmd werden voor de Kroatische televisie , het moest persé om 19.00 uur want dan ging het ”live” de ether in daar, heel apart dat zelfs in Kroatie de drafsport in Zweden blijkbaar leeft …
De interviewer Danijel Botic is tevens voorzitter van de Kroatische bond, een zeer gedreven man. Leuk om te zien.


Daarna zijn we met Timo + Raili Nurmos en Jorma + Paivi Kontio Stockholm ingegaan naar een leuk restaurant om deze bijzondere prestatie te vieren. Een hele leuke afsluiting van een hele leuke dag.
Chelsea Boko is van de USA topdraver Chocolatier wiens oudste nu 4 jaar zijn.
Hij geldt in de USA als ”grote flop” na zijn eerste 2 jaargangen op de baan… Typisch Amerikaans, weer zo eentje in het rijtje Supergill, Pine Chip etc. …
Boko Stables was mee toen we hem syndicaliseerden einde 3’e jaar voor US$ 6.000.000,= in 60 aandelen a US$ 100.000,= per stuk, waarbij ieder aandeel 2 lifetime dekkingen inhoudt.
Nadat de oudste einde vorig jaar 3 jaar oud waren besloot de meerderheid van het syndicaat hem te verkopen.
Uiteindelijk werd hij in januari dit jaar verkocht voor US$ 400.000,= aan Zweedse groep eigenaren. Gelukkig maak ik daar nu ook nog steeds deel van uit… ;-)))
Chocolatier is een goede hengst, alléén je moet z’n producten NIET te vroeg aanpakken. Niets voor de USA dus maar perfect voor Zweden !!!
Volgend jaar 2013 komt hij bij ons op Menhammar te staan.

Kelsea Boko werd de eerste 3 jaren bij Donerail gedekt… Dat was géén goede combinatie naar later bleek.
Daarna 2 jaar Muscles Yankee (was achteraf een betere keuze maar ook niet “het dynamite” dat ik zocht) maar dat gaf 2 maal wat zware paarden : Zilan Boko en Aidean Boko. En na deze 2 jaar Muscles Yankee maakte ik dus de bewuste de switch naar Chocolatier , een hengst met veel maat, hoog op de benen, veel lengte, geweldige schouder erin  maar ondanks dat wel een LICHT TYPE HENGST.
En dat werd Chelsea Boko. Die heeft het perfecte exterieur.
Overbodig te stellen naar welke hengst wij ”de rest van haar leven” naar toe gaan met Kelsea Boko… Nu is ze al 19 jaar nu, dit jaar leeg gebleven maar we gaan het in 2013 gewoon weer proberen, de merrie is FIT en ziet er goed uit.

2 jaar geleden kwam er op een mooie na zomerdag een Bentley het erf oprijden, 2 mannen stelden zich voor : Rolf Andersson en Sven Rasmussen. Beide halverwege de zestig . En vroegen of ze binnen mochten komen…
Ze vertelden dat ze hun hele leven dravers hebben gehad maar 10 jaar geleden uit teleurstelling (ruzie met trainer) zijn gestopt met de paarden.
Ze verdienden jarenlang geld als water , zaten vol in de aandelen, alles stortte nu in, ze verloren geld, en besloten op deze mooie na zomerdag ”als we dan toch geld moeten verliezen, dan hoeft het niet aan de saaie aandelen, laten we het dan maar aan de wonderschone drafsport doen !!!
Ze waren de sport altijd blijven volgen, waren geïmponeerd door de manier waarop Boko Stables zo snel hun toppositie in de Zweedse drafsport hadden veroverd en vroegen letterlijk ” Wij hebben het geld, kun jij ons naar de TOP brengen, we willen het nog één keer proberen, KUN JIJ ONS HELPEN ???

Waar gebeurd hé, exact zo.
IK vertelde ze dat “ik denk dat ik jullie wel kan helpen…;-))) maar er zijn 2 factoren die beslissend zullen zijn : Goede kwaliteit paarden (dat kost geld) en de top kwa trainers (Timo Nurmos) en ook dat vraagt een lange-termijn investering. Maar dan heb je een kans op succes. Je moet daar natuurlijk ook wat geluk bij hebben.
En zo zijn we begonnen, ze kochten er toen 4 dat jaar (o.a. Chelsea Boko en Chivas Boko) en sindsdien kopen de beide heren ieder jaar 4 paarden bij ons !!!   
Geweldig om met zulke mensen te mogen werken, door het vertrouwen van zulke mensen durven wij (Boko Stables) ook te blijven investeren in GOED NIEUW MERRIE MATERIAAL ieder jaar weer omdat je weet dat je een jaar later een afzetmarkt heb voor deze veulens.
Wij hebben een stuk of 5 van deze eigenaren-groepen die ieder jaar bii ons terugkomen en een flink deel van onze jaargang ”opkopen”, zonder deze ”sponsors” kun je als top-fokker nooit overleven in een branche waar zulke enorme bedragen omgaan in het ”topsegment”.
Of je nu hebt over INKOOP FOKMERRIES, gebruik DEKHENGSTEN, gebruik TOPKWALITEIT VOEDERS, bouw van STALLEN etc. etc. dat kun je alleen volhouden als er mensen/klanten zijn die deze enorme investeringen begrijpen, zelfs aanmoedigen en je steunen > en daar dus indirect ook flink aan mee willen betalen middels het aankopen van de veulens van ons , aan DIE DROOM om in DE TOP mee te draaien !!!


De beide  eigenaren  van Chelsea Boko hebben eerder dit jaar alweer gekocht bij ons de volgende 4 Zweedse veulens:
Florence Boko , merrie , Yankee Glide-Monkey Ride
Flannigan Boko , hengst , Yankee Glide – Simb Capi
Firat Boko , hengst , Muscle Hill – Welat Boko
En natuurlijk de onvermijdelijke ;-))) FINCA BOKO , merrie , Zola Boko – Kelsea Boko


Geen kwartet veulens om je voor te schamen, als ze je op een verjaardag-partijtje vragen ”heb jij nog veulens gekocht dit jaar” hoef je niet stiekem te liegen...

Dit jaar eerst met Clint W Boko de NL DERBY en nu met CHELSEA BOKO het Zweedse Kriterium, dat is een dubbelslag die niet veel meer voor zal komen…


Svenskt Trav Kriterium 2012 - Chelsea Boko

Beoordeel dit artikel

4.67
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 8 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Allright 1 okt 2012
John, van harte ... !!!
avatar
Chris van Hattem 1 okt 2012
Chelsea was amazing. Gefeliciteerd John, en Kelsea !
avatar
Casper Kwast 1 okt 2012
Gefeliciteerd!!!!
Wat hebben we een fantastisch paard aan het werk gezien!
avatar
terry koperberg 1 okt 2012
zonder meer de beste! grattis
avatar
Peter Moerman 1 okt 2012
John, vanuit Nederland gefeliciteerd, supermerrie en een heel goede pikeur
die ik nog ken uit de tijd van Jan wagenaar sr. Hier zie ik een goede pikeur en een liefhebber van z'n paard die over de finish zijn paard bedankt net zoals Jan Wagenaar sr dat vroeger deed Hulde!
avatar
Arie van Santen 2 okt 2012
Mooi verhaal, mooie overwinning, mooi paard, mooie mensen, drafsport kan zo mooi zijn!! Gefeliciteerd mijnheer Bootsman!
avatar
Geert Willems 2 okt 2012
Ooit Kelsey gezien, nu Chelsey ook; voor beide geldt: KLASSE!!! Ga door John!
avatar
3 okt 2012
Gefeliciteerd !
totaal: 8 | nu in beeld: 1 - 8

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Foto gallerij

Chelsea Boko winnaar Trav Kriterium 2012 Chelsea Boko winnaar Trav Kriterium 2012 Chelsea Boko winnaar Trav Kriterium 2012 John Bootsman, fokker van Chelsea Boko. Winnaar Trav Kriterium 2012 Trav Kriterium 2012 Solvalla

Auteur info

John Bootsman John Bootsman Geboren Noord-Hollander, tegenwoordig deels en afwisselend woon- en werkzaam in NL en Zweden. Op 7-jarige leeftijd met drafsport in aanraking gekomen, na aankoop Mama Alkestis door vader Klaas Bootsman, en sinds die tijd verknocht aan de drafsport waarbij vooral de "fokkerij" met-de-jaren zijn passie is geworden. Is nauw betrokken bij management van de banen Victoria Park Wolvega (NL), Tallinna Hipodroom (Estland) en Solvalla (ZWE) plus farms in NL, ZWE en USA (Lexington,Kentucky). Zijn fokprodukten dragen allen de naam BOKO. BOKO STABLES is actief door geheel Europa maar ook in USA, Canada en Australië. Bekijkt daardoor de drafsport vanuit breed perspectief en heeft een zeer groot internationaal netwerk.

Nieuwsbrief

Email: