Home | Specials | Breeder's Digest | Het Derby-pedigree van Clint W Boko

Het Derby-pedigree van Clint W Boko

Door 2
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Team Hagoort en Clint W Boko na de zege in de Derby Team Hagoort en Clint W Boko na de zege in de Derby

Afgelopen zondag kroonde Clint W Boko zich door middel van een vlammend eindschot tot de nieuwe Nederlandse Derbykampioen. Na zijn klassieke zeges als tweejarige bevestigde hij hiermee in feite zijn status als leider van zijn jaargang. Uiteraard is de tweede editie van “Breeder’s Digest” dan ook gewijd aan de zoon van Abano As.

 

 

Clint W Boko laat zich het beste omschrijven als een allround koerspaard. Een vroegrijp natuurtalent, voorzien van makkelijke en ruime gangen. Hij beschikt over veel explosiviteit en speed, doch ook over macht en vermogen. Daarnaast heeft hij een prettig en flegmatiek karakter, waardoor hij zich makkelijk laat regelen en geen onnodige krachten vóór en tijdens de koers verspeelt. Hij weet echter precies wanneer het moet gebeuren: wanneer rijder Robin Bakker hem vraagt te versnellen, dan doet hij bijna denken aan een jachtluipaard. Hij legt dan zijn oren in zijn nek, lijkt een paar centimeter kleiner te worden en blijft dooraccelereren totdat hij zijn “prooi” te pakken heeft. Precies zoals afgelopen zondag.

 

Dat laatste aspect zagen we overigens tevens terug bij zijn vader Abano As, die sowieso stevig zijn stempel heeft gedrukt op de achtste Derbywinnaar van fokker John Bootsman. Qua exterieur en kleur lijken vader en zoon behoorlijk op elkaar, maar ook qua gangen hebben ze de nodige overeenkomsten. Beiden koersen/koersten met slechts een paar achtergamachen, wat duidt op een correcte beenstand en een prima bewegingsmechanisme. Bovendien beschikken beiden over lichtvoetige gangen, waardoor ze (in ieder geval ogenschijnlijk) niet veel gewicht nodig hebben/hadden qua balans. De feiten:

 

CLINT W BOKO

Bruine hengst, geboren op 3 maart 2009

Fokker: Boko Stables Holland BV

Eigenaar: Stichting Stables Unlimited

Trainer: Paul Hagoort

Rijder: Robin Bakker

 

Palmares (per 30- 08- 2012):

Record: (3) 1.14,3

Winsom: € 79.473

8 starts: 4- 3- 0

Zeges in Derby C, Productendraverij C, Jonker Prijs C en Victoria Park Hengsten en Ruins Stakes. Tweede in 3-års Eliten (Charlottenlund). Vierde in Prix de Faulquemont, Gr. III (Vincennes)

 

Afstamming:

 

 

Abano As  

Dylan Lobell  

Speedy Somolli  

Speedy Crown  

Speedy Scot 

Missile Toe  

Somolli  

Star's Pride 

Laurita Hanover  

Delphis Delight 

Jurgy Hanover 

Super Bowl  

Jes R.Hoot 

Cesoia 

Quick Song 

Dragonne Ailee 

Armbro Junction  

Meadow Road  

Madison Avenue 

Nevele Pride 

Scenic Route 

Francessa 

Frances Nibs  

Petressa  

Renee Newton 

Florida Pro 

Arnie Almahurst  

Promissory 

Boleyn 

Super Bowl  

Augusta 

Vantz Boko  

Garland Lobell  

Abc Freight  

Noble Victory 

Victory Song 

Emily's Pride 

A.C.'s Princess 

A.C.'s Viking 

Dear Rodney 

Gamin Lobell 

Speedy Crown  

Speedy Scot 

Missile Toe 

Genya Hanover 

Ayres 

Gleeful Hanover 

Prestigous Roz  

Royal Prestige 

Speedy Crown  

Speedy Scot  

Missile Toe 

Rosemary 

Nevele Pride 

Lovester  

Roz Hanover 

Super Bowl  

Star's Pride 

Pillow Talk 

Really Noble 

Noble Victory 

Jean Sampson 

 

 

Analyse:

Clint W Boko is gefokt via lijnteelt op (of: linebred op, zo u wil) het fenomeen Speedy Crown (4 + 4 x 4). Heden ten dage is dit nog altijd de meest succesvolle manier van fokken, zowel in Amerika als in Europa. Uitgesproken cracks als Donato Hanover, (3)1.08,5, $ 2.998.777, Lucky Chucky, (3)1.08,9, $ 2.099.973, Cantab Hall, (3)1.08,9, $ 1.422.303 en ook ’s werelds beste van dit moment, Commander Crowe, (8)1.08,9, SEK. 26.524.212 zijn op exact dezelfde of vrijwel identieke manier gefokt.

 

Clint voert ca. 98 % Amerikaans en 2 % Frans bloed, waardoor hij in feite beschouwd kan worden als een Amerikaans gefokte draver. Zijn inteeltcoëfficiënt bedraagt een kleine 12 %; voor een modern gefokte Amerikaanse draver een vrij gemiddeld percentage. Naast de lijnteelt op Speedy Crown is hij tevens teruggefokt (via outcross) op Super Bowl (5 x 5 + 4) en Nevele Pride (5 + 5). En daardoor eigenlijk automatisch ook op Star’s Pride (vader van zowel Super Bowl en Nevele Pride, via 5 x 6 x 6 x 6 x 8 + 5 x 6 x 6 x 6 x 7) en op Speedy Scot (vader van Speedy Crown , via 5 x 6 + 5 x 5).

 

Vaderlijn:

Abano As, (5)1.10,2, € 2.197,479, voert via Dylan Lobell de vaderlijn van ’s werelds eerste Speed Sire Speedy Somolli, een lijn die in feite staat voor natuurtalent ofwel Early Speed. Dit komt ook tot uiting bij Abano As zelf; hij bleef als tweejarige uit vier starts immers ongeslagen. Overigens is ook de moederlijn van Abano van grote klasse. Foundation Mare Midnight staat aan de basis van vele succesvolle dekhengsten (o.a. Coktail Jet en Pine Chip), terwijl de tak via 3e moeder Boleyn weer tot de allersterksten van deze familie behoort.

 

Alhoewel vele onderzoeken hebben aangetoond dat juist de prestaties op jonge leeftijd een belangrijke indicatie zijn voor de fokkerijpotentie van een dekhengst (en gezien zijn prestaties als twee- en driejarige past Abano uitstekend in dit profiel), leek de fokcarrière van de Dylan Lobell-zoon na een paar jaar al in de kiem geknakt. Na het in de baan verschijnen van zijn eerste twee jaargangen kreeg hij namelijk het etiket opgeplakt “gekke paarden” te brengen. Wellicht had dit te maken met het optreden van de nogal temperamentvolle Ybanos.

 

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en mogen we vaststellen dat dergelijke conclusies wel erg snel zijn getrokken. Opportunisme is nu eenmaal geen vreemd verschijnsel in de fokkerij. Feit is hoe dan ook dat we in Italië met regelmaat zijn producten van start zien gaan in amateurkoersen, wat zijn reputatie als producent van “gekke paarden” al enigszins weerspreekt. Daarnaast heeft hij ook in Nederland en Duitsland inmiddels genoeg producten in de baan die zich keurig gedragen, bovendien brengt hij gewoon veel uitstekende koerspaarden die klassieke en/of internationale koersen weten te winnen. Uit slechts vijf jaargangen op koersgerechtigde leeftijd bracht hij inmiddels 4 (!) Derbywinnaars: Lobell Countess, (3)1.12,4, € 190.737, Zar As, (3)1.14,2, € 178.580, Anky Kievitshof, (5)1.13,3, € 78.541 en natuurlijk Clint W Boko.

 

Broodmare Sire:

Garland Lobell, (3)1.11,8, $ 345.689, is een verhaal apart. Zo was zijn vader ABC Freight als koerspaard in veel klassiekers niet startgerechtigd. Hij liep weliswaar als tweejarige met een km.tijd van 1.12,8 een absoluut wereldrecord, verder was hij toch aangewezen op het koersen in minder aansprekende nummers. Mede daardoor genoot hij als dekhengst geen grote populariteit. Hij stond vier jaar ter dekking in Noord-Amerika alvorens hij werd geëxporteerd naar Zweden. Afgezien van zijn Hambletonian-winnaar Historic Freight was hij verder niet bijster succesvol, wat in Europa niet anders zou worden.

 

Garland Lobell werd, zoals de naam al zegt, gefokt door de befaamde Lana Lobell Farms- indertijd gerund door Alan J Leavitt. Hij werd in 1982 als jaarling verkocht op de Harness Breeders Yearling Sale op het Liberty Bell Park in Philadelphia voor slechts $ 7.200 en kwam in het bezit van de Canadese gebroeders Saccomani (Sacco Stable of Montreal). Als koerspaard zat hij dicht tegen de top van zijn jaargang; op zijn goede dagen kon hij de top zelfs aan. Zo vestigde hij zijn winrecord van 1.11,8 in een heat van de Kentucky Futurity. Na een koerscarrière van een kleine vier jaar belandde hij in 1986 als dekhengst in de (op drafsportgebied) onbeduidende Canadese Staat Québec. Aanvankelijk bij de Glencoe Farm, later bij Les Ecuries SOS. Hoe dan ook: het aanbod van merries in die Staat is van dusdanig obscure kwaliteit dat hij gedoemd was om in de vergetelheid te verdwijnen.

 

Het zou echter anders lopen en dat zegt alles over de enorme klasse van Garland Lobell. Aanvankelijk moest hij het doen met numeriek beperkte jaargangen (resp. 41, 43, 60 en 59 producten), maar in Québec stak hij zijn hoofd direct ver boven het maaiveld uit. Dit komt ook tot uiting in de aantallen in zijn volgende drie jaren in Canada (120, 104 en 132), terwijl producten als Tak The Tuk, Jobie Tempest, Emilie Cas El en Megarama zelfs landelijk van zich deden spreken. Alan J Leavitt, de voormalige manager van Lana Lobell Farms, pikte dit op en kocht in 1994 namens Walnut Hall Farms (in bezit van zijn vrouw) voor $ 500.000 een belang van 50 % in de hengst.

 

Garland Lobell verhuisde vervolgens naar de Staat New York, waar hij op de Sunnygables Farm enkele jaren dekdiensten zou verrichten. Vervolgens belandde hij in Kentucky waar hij tot zijn dood zijn thuis zou vinden op het complex van de Walnut Hall Farms. De kwaliteit van de aangeboden merries verbeterde drastisch en de ABC Freight-zoon zou een onuitwisbaar stempel drukken op de Amerikaanse fokkerij. Hij bracht geen verandering teweeg in het draverras. Dit in tegenstelling tot Star’s Pride en Speedy Crown vóór en Valley Victory na hem. Toch heeft hij, los van alle cracks die hij heeft gebracht, een belangrijke contributie geleverd aan het Amerikaanse ras. Hij is namelijk in zijn eentje verantwoordelijk voor het overleven van de Victory Song-vaderlijn in Amerika.

 

De Victory Song-lijn (in Europa zeer succesvol via Sharif Di Jesolo) leek in Amerika onsterfelijk via Noble Victory- Noble Gesture en vervolgens twee verschillende takken (Balanced Image en Mystic Park- Mack Lobell). Maar vanaf daar loopt de vaderlijn in feite dood. Twee decennia geleden zou je waarschijnlijk voor gek versleten zijn wanneer je voorspeld zou hebben dat deze lijn zou overleven via Noble Victory- ABC Freight naar Garland Lobell. Toch is dat nu realiteit. Garland Lobell-zoons als de Hall Brothers (Andover, Angus en Conway) zijn thans uitermate succesvol en vormen een belangrijk tegenwicht voor de dominantie van de Valley Victory-lijn en de aldaar erg nauw geworden genenpool.

 

De producten van Garland Lobell verdienden uiteindelijk zo’n $ 54 miljoen en in totaliteit bracht hij ruim 160 tonwinnaars (in Dollars). Daarmee neemt hij op de rangschikking van money-winning Trotting Sires de vierde plek ooit in. Eind mei 2011 kwam hij t.g.v. een hartstilstand te overlijden op 30-jarige leeftijd. De in 2005 in de Canadian Racing Hall of Fame opgenomen hengst werd begraven op de Walnut Hall cemetery, waar hij in het gezelschap verkeert van legendes en tevens belangrijke stamvaders als Scotland en Volomite. Laatstgenoemde is weer de 4e vader van Garland Lobell. En zo is, om maar met Louis van Gaal te spreken (zij het niet in rijm), de cirkel weer rond.

 

Brengt ons bij de verrichtingen van Garland Lobell als Broodmare Sire, waar het in dit kader eigenlijk over gaat. En ook in dit aspect is hij werkelijk uitmuntend en behoort hij tot de allerbesten van het moderne tijdperk op drafsportgebied (beginnend in de vijftiger jaren). Hij behoort al ruim een decennium tot de Amerikaanse top 10. Zo was hij de nummer drie van 2011; na resp. Balanced Image en Donerail, maar vóór Muscles Yankee, Pine Chip, Malabar Man, Conway Hall, Yankee Glide, American Winner en Striking Sahbra. Zijn kleinkinderen verdienden in totaal een slordige $ 60 miljoen, met als besten o.a. Vivid Photo, 1.08,6, $ 3.273.387, Cantab Hall, 1.08,9, $ 1.442.303, Poof She’s Gone, 1.10,3, $ 1.312.093, Manofmanymissions, 1.09,7, $ 1.215.000, Judge Joe, 1.10,2, $ 938.792, Ultimate Cameron, 1.10,6, $ 794.217 e.v.a.

 

Moederlijn:

De Foundation Mare van Clint W Boko is Nelly (v. Mambrino Sterling). Uit deze lijn stammen dekhengsten als Equinox Bi, Going Kronos en Park Avenue Joe. Deze lijn loopt verder naar Scotch Claire (1953), de 6e moeder van Clint en in feite een belangrijke stammoeder voor de Boko Stables.

 

Na Scotch Claire splitst de tak zich namelijk via de volle zusters Jean Sampson (de 5e moeder van Clint) en Claire Sampson, 1.15,0, $ 83.529. Laatstgenoemde staat aan de basis van verreweg de sterkste tak. Uit deze lijn stamt Frances Jet Boko, 1.13,6, $ 287.177; de eerste vedette van de familie Bootsman en in feite de grondlegster voor alle latere successen van de Boko Stables, zowel nationaal als internationaal. Zij kwam namelijk reeds als driejarige te overlijden. De vergoeding die door de verzekering werd uitgekeerd bedroeg liefst $ 500.000 en dit bedrag werd door de familie Bootsman volledig geherinvesteerd in de aankoop van fokmerries.

 

Onder deze merries bevond zich de uiteindelijke Elitemerrie Nicolette Hanover; een volle zuster van Frances Jet Boko en de moeder van o.a. Rae Boko, 1.11,4, SEK. 5.086.907 en Jet Frances Boko, 1.12,0, $ 217.613. In Nederland kennen we uit haar lijn o.a. Adonis Boko, 1.16,0, € 41.100 en de komende zaterdag op VP Wolvega actieve Bloom Boko, 1.12,1, SEK. 412.770. Verder stammen uit de tak van Claire Sampson talloze toppers. Slechts een kleine opsomming: The Queen Of Trotting Moni Maker, 1.09,7, $ 5.589.256, Nordin Hanover, 1.14,5, $ 996.655, Nan’s Catch, 1.11,3, $ 766.074, de Hambo-tweede van dit jaar Guccio, 1.09,7, $ 545.647 en één van de favorieten voor de komende Zweedse Derby: Panne de Moteur, 1.10,0, SEK. 2.130.000.

 

 

5e moeder Jean Sampson, (2)1.16,2, $ 39.650, bracht 6 prod.- 4 winnaars, w.o.:

 

-          Noble Gal, 1.13,6, $ 99.196, 3YO Trotting Filly of the Year (moeder van o.a. Neil Hanover, 1.11,8, $ 159.594, Newfi Hanover, 1.14,1, $ 147.158, Nobie Hanover, 1.13,6, $ 126.249, Nobleboy Hanover, 1.14,3, $ 89.435, Super Way, 1.16,9, $ 25.922. Grootmoeder van Columnist, 1.11,6, $ 403.981, Narva Hanover, 1.13,7, $ 142.606, Nuance Hanover, 1.12,2, $ 126.124, Nemo Hanover, 1.13,8, $ 105.982, Ninja Hanover, 1.13,5, $ 105.802, etc.)

-          Blitzen, 1.15,2, $ 41.321

-          Jeans Gal (moeder van Jean Bi, 1.12,3, $ 614.135. Grootmoeder van Brazen, 1.11,5, $ 304.416 en Village Barrister, 1.14,1, $ 198.517. 3e moeder van Fan Favourite, (1.12,5, $ 539.916, Nureyev, 1.11,2, $ 425.311, Adagio, 1.12,7, $ 216.330, Stoic, 1.13,0, $ 229.916, Beazy Gump, 1.14,1, $ 110.568. 4e moeder van Frosty Flirt, 1.10,6, $ 331.954)

 

4e moeder Really Noble bracht 15 producten- 6 winnaars, w.o.:

 

-          Ron B Hanover, 1.12,6, $ 706.301

-          Rydell Hanover, (2)1.13,7, $ 83.162

-          Preachers Wife, 1.13,0, $ 78.256 (moeder van Noble Way, 1.11,8, $ 146.396)

-          Riptide Hanover, 1.14,7, $ 37.906

-          Renee Hanover, 1.17,8, $ 2.856 (moeder van Granite Stride, 1.12,6, $ 134.673)

 

3e moeder Roz Hanover bracht 14 producten- 10 winnaars, w.o.:

 

-          Smooth Glide, 1.11,6, $ 197.841, 2jr serie NJSS, 3jr 3e serie Hambletonian

-          Pine Bluff, 1.12,6, $ 161.058

-          Cedar Bluff, 1.11,7, $ 129.421

-          Royal Roz, 1.14,1, $ 126.544 (moeder van Lost My Track, 1.12,1, $ 272.310, NF Rivertown, 1.11,5, $ 223.073, Riverfest, 1.10,7, $ 126.489, Maija K, 1.13,8, $ 121.524. Grootmoeder van Tug River Man, 1.12,7, $ 260.620 en Tug River Woman, 1.15,3, $ 107.725)

-          RB Speed, 1.15,2, $ 72.048

-          Goal Post, 1.14,0, $ 64.842

-          Miss Yellowjacket, 1.12,8, $ 60.730 (grootmoeder van de thans tweejarige Bee A Magician, 1.12,6, $ 156.825)

-          Lofty Goal, 1.14,0, $ 58.797

 

2e moeder Prestigous Roz, 1.17,2, $ 35.649. 2jr 1e afdeling Trillium Series. 3jr 3e in afdeling NYSS. Bracht o.a.:

 

-          First Commander, 1.15,9, $ 27.764

-          Lady With A Kick, 1.18,6, $ 20.360

-          Strong Image, (2)1.16,4, $ 13.087

-          Vantz Boko, TT 1.11,0, $ 6.284 (zie onder)

-          Greatland, 1.17,3, $ 6.280

 

Moeder Vantz Boko, TT 1.11,0, $ 6.284, bracht:

 

-          2008: Buzzy Boko (SE), 1.17,3, SEK. 57.500, hengst van Kadabra

-          2009: Clint W Boko, (3)1.14,3, € 79.473 (zie boven)

-          2010: Ticho Rose (DK), hengst v. Eilean Donon

-          2011: Wind Rose (DK), merrie van In Dix Huit

 

Moeder Vantz Boko, toen nog onder de naam Powerful Roz, werd in 2004 door John Bootsman op de Tattersalls Select Yearling Sale op aanraden van trainer Buzzy Sholty (een zoon van de befaamde George Sholty) aangekocht voor $ 30.000. Nadat ze werd vernoemd naar de moeder van Sholty kwam ze ook bij hem in training. Als tweejarige werd ze o.m. 3e in een zogenaamde Late Closer op the Red Mile, tevens schopte ze het tot de finale van de Kentucky Sire Stakes. In principe had ze veel aanleg, maar tevens een essentieel probleem: ze was stik- en stikheet en liet haar drift nauwelijks beteugelen. Na een korte koerscarrière (in cijfers: 14 starts- 2- 0- 1) werd haar loopbaan afgesloten middels een Time Trial op the Red Mile met John Campbell in the bike. Dit natuurlijk met het oog op haar toekomst in de fokkerij. Nadat ze in 2007 werd gedekt door Kadabra werd ze geëxporteerd naar Zweden. Eind 2009 ontving Bootsman “an offer he couldn’t refuse”, waarna ze drachtig van Eilean Donon werd uitgevoerd naar Denemarken.

 

Resumé:

Clint W Boko is in feite gefokt via een beproefd Amerikaans succesrecept: Een succesvolle vader (uit een sterke vaderlijn) gekruist met een geweldige Broodmare Sire. Beredeneerd vanuit de moeder, die is ingeteeld op Speedy Crown, is gekozen voor een hengst die de vaderlijn van het eerder genoemde fokfenomeen voert. Hierdoor ontstaat lijnteelt op Speedy Crown; een ongekend succesvolle manier van fokken. De sterke moederlijn, al is dit zeker niet de sterkste tak, doet uiteindelijk de rest Los van deze fokkerijtheorie was het natuurlijk van belang om qua type paarden (exterieur, specifieke eigenschappen) een goede match te vinden. Dat is in dit geval uitstekend gelukt.

 

Als fokker kun je zo goed mogelijk je huiswerk doen, maar uiteindelijk doet de natuur gewoon wat ze zelf wil. De kans op succes is echter wel degelijk wat groter wanneer beproefde patronen worden toegepast, al speelt de geluksfactor altijd een bepaalde rol. In dit geval is het kwartje de goede kant op gerold, want Clint W Boko is in ieder geval op nationaal niveau een voltreffer gebleken. Al heeft het er alle schijn van dat hij ook op internationaal niveau op zijn minst goed mee moet kunnen. Wat hij zeker in Frankrijk min of meer al heeft laten zien. In principe is hij startgerechtigd in de Zweedse Breeders Crown en hij heeft de specifieke eigenschappen in huis om goed te gedijen in het Zweedse koerswezen. De toekomst zal het uitwijzen…

 

Beoordeel dit artikel

4.50
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 2 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
John Bootsman 31 aug 2012
Bas,
Mijn complimenten !
Wat een waanzinnig intressant artikel hier weer van jou hand, deze tweede "Breeders Digest".
Ik dacht dat IK wat van fokken, bloedlijnen, achtergronden etc. afwist...
Ppppfff...
avatar
Barry Stevens 4 nov 2013
ff off topic.....je kan nu live de Sale in Harrisburg bekijken. www.theblackbook.com en dan naar live streaming,voor de liefhebbers....
totaal: 2 | nu in beeld: 1 - 2

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: