Home | Overig nieuws | V75 | V75- voorbeschouwing Axevalla, zaterdag 28 december 2013

V75- voorbeschouwing Axevalla, zaterdag 28 december 2013

Door 6
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Quiteanotherstory: "jackpotskräll"(foto: Kanal 75) Quiteanotherstory: "jackpotskräll"(foto: Kanal 75)

Het V75-circus wordt dit jaar feestelijk afgesloten, met dank aan een dubbele jackpot. Sportief gezien is het niveau lang niet zo hoog als de midweekse meetings op Solvalla, maar in speltechnisch opzicht is dit misschien wel een van de interessantste assemblages van het jaar!

 

 

 

In tegenstelling tot vorige week zullen de winterse omstandigheden nauwelijks invloed hebben op de uitslagen. Indien gewenst is het koersen zonder ijzers volop mogelijk. Maar om nu te zeggen dat het daardoor veel makkelijker wordt…Zoals u inmiddels zult weten is de rechte lijn van Axevalla de langste van alle Zweedse banen (227 meter), waardoor speedpaarden optimaal tot hun recht komen. En vanaf startnummer 1 is het net ietsje makkelijker om de kop te kunnen behouden, al zijn de koppaarden hier natuurlijk minder in het voordeel dan op de meeste andere banen.

 

Het is dan ook niet geheel toevallig dat juist Axevalla bekend staat als de skrällbaan bij uitstek: de hoogste V75-uitbetaling ooit geschiedde precies hier. En in de top 10 van hoogste uitbetalingen komen we deze piste liefst vijf keer tegen. Dat biedt natuurlijk geen garantie voor vandaag, maar ik kan me niet voorstellen dat alle (in sommige gevallen erg kwetsbare) favorieten hun rol waar zullen maken. Het banken van deze paarden laat ik graag aan een ander over.

 

Op voorhand dacht ik werkelijk twee topbankers gevonden te hebben, ware het niet dat juist de meest “zekere” (H.R.Arn in V75-3) te elfder ure geschrapt werd. Ik heb vervolgens geen vervanger kunnen vinden, waardoor ik het moet doen met slechts één spik. Eentje waar ik overigens erg veel vertrouwen in heb, maar daarover zo direct meer. Het grote minpunt is nu wel dat ik in verschillende, erg open, koersen diverse potentiële verrassingen heb moeten schrappen. Links en rechts zal ik deze angstgegners wel benoemen; wellicht heeft u er iets aan wanneer u het aandurft om voor twee of drie bankers te kiezen.

 

V75-1

 

9 HANNA BANKER is hier wat mij betreft de terechte favoriet. Ze vertrekt uit het tweede gelid achter twee snelle vertrekkers, dus waarschijnlijk weet ze zich direct een prima uitgangspositie te verschaffen. Bovendien beschikt ze over een ijzersterk eindschot, waardoor ze op deze baan prima uit de voeten zal kunnen. Banker op mijn kleine ticket. Anderzijds vind ik Kenneth Haugstad, die absoluut geldt als een van de grote talenten voor de toekomst, tot op heden vaak erg passief in zijn rijden. Het zou niet voor het eerst zijn dat hij zijn slotaanval te laat inzet. Bovendien is trainer Westergård geheimzinnig optimistisch over de kansen van stalgenote 1 RUTH REERSTRUP, die hier geldt als (licht) favoriet voor de koppositie. Die neem ik er dus bij, net als de eveneens startsnelle 2 PELIKAN TRIO. Laatstgenoemde viel laatst tegen bij haar debuut voor Bo Falsig, maar dat was te wijten aan ziekte. Met deze drie moet ik het doen, maar op mijn oorspronkelijke ticket (zoals al aangegeven, met H.R.Arn als tweede banker) voelde me ik toch een stuk veiliger met een aanvullend tweetal. 5 IN SERENITY is van kop af nog ongeslagen (6 uit 6), maar de kans is niet heel groot dat ze de leidende positie hier kan bemachtigen. Al durf ik dat niet geheel uit te sluiten. Ook 7 QVINTETTE is razendsnel van start, bovendien is zij niet afhankelijk van de koppositie. Indien zij niet in het dodenspoor belandt (waar ik natuurlijk erg op hoop) is ze levensgevaarlijk!

 

V75-2

 

1 MISTY MARKE geldt hier als favoriet. Vermoedelijk weet hij hier de kop te behouden (3 AFFE ROAD en 5 PRINS KOREAN gelden in dat opzicht als voornaamste belagers) en de offensieve Kontio zal in dat geval zeker niet afstaan. Van kop af won hij 2 uit 3 starts, maar juist bij zijn laatste start liet hij het in leidende positie in de slotfase lelijk afweten. Bij een volgende geplande start werd hij vervolgens geschrapt. Normaliter een topkans, maar zijn vorm is nu een nadrukkelijk vraagteken. Tweede favoriet 4 PERSOS AMARULA is goed genoeg om hier te kunnen winnen, maar tegelijkertijd wint ze maar heel zelden. Dit jaar (uit 13 starts) zelfs nog helemaal niet, terwijl ze vorig jaar ook maar één keer (uit 12 starts) haar neus als eerste over de streep wist te drukken. Wellicht zegt dit iets over haar koershoofd? Mochten de 3 AFFE ROAD en/of de 5 PRINS KOREAN toevallig wel aan kop komen, dan zullen zij zeker geneigd zijn om af te geven (en in dat geval zouden ze kunnen verrassen, maar ik heb geen budget om ze mee te nemen). In dat geval zou 6 SKYREACH wel eens degene kunnen zijn die komt overnemen. Vandaag gaan (alle 4) zijn ijzers eronder vandaan, terwijl ook de gamachen verwijderd worden. Tot op heden is hij nog aanmerkelijk weinig gespeeld: een erg interessante value bet!! 10 SUGAR NEO won laatst op Solvalla middels een prima eindschot, terwijl ook 7 NICE LEG goed genoeg is voor deze klasse. Na een vaccinatie heeft ze weer een koers in zijn benen, dus de vorm is vermoedelijk groeiende. In een tamelijk open koers moet ik het doen met vijf streepjes.

 

V75-3

 

Na het schrappen van de “zekere winnaar” (een erg relatief begrip) H.R.Arn geldt 2 CLOUD CONNECTED nu als favoriet. Tsja. In zijn Zweedse periode (bij Kolgjini) kon hij mij eerlijk gezegd niet bekoren. In Noorwegen lijkt hij te zijn verbeterd, al trof hij daar geen noemenswaardige tegenstand. Vandaag zal dus moeten blijken of hij echt beter is geworden. Waarschijnlijk komt hij voor het eerst aan de start met een Amerikaanse bike en kansloos is hij natuurlijk niet, maar ik laat hem los. Mijn idee in deze koers is 10 QUITEANOTHERSTORY, die echt belachelijk weinig is gespeeld. Bij haar laatste koersen op Solvalla (dus sterke tegenstanders) liet ze telkens een sterk eindschot zien, dus op Axevalla moet ze zich als een vis in het water voelen. Bij het juiste koersverloop zie ik haar in de slotfase veel paarden, zo niet allemaal, voorbij spurten. Ik heb overwogen om haar te banken, maar ik durf toch niet in te gaan tegen stalgenoot 5 MERCURY BROLINE. Vermoedelijk is hij intrinsiek gewoon een beter paard, maar het ontbreekt de getalenteerde Tino Ärling natuurlijk wel aan de nodige routine. Ik leg mijn lot dus volledig in handen van dit Walmann-duo. Wanneer u hier meer paarden meeneemt, vergeet dan zeker niet om de nauwelijks gespeelde 9 B.B.S.SUGARLIGHT aan te strepen. Laatst moest hij een onmogelijk koersverloop in de slotfase bekopen, maar hij leverde wat mij betreft wel degelijk een opvallende prestatie. 7 UROY is natuurlijk één van de betere paarden in dit veld, maar hij heeft zijn startnummer erg tegen. Wanneer het koersverloop meezit doet hij natuurlijk vooraan mee.

 

 

V75-4

 

De hier gefavoriseerde 2 LOVELOCK is qua potentie waarschijnlijk het beste paard, maar door blessureleed heeft hij een jaar langs de kant gestaan. Veel spelers gaan blijkbaar uit van de aanname dat hij met een koers in de benen beter voor de dag zal komen, maar of dat veel beter is moet ik nog zien. Zo bijzonder zag hij er bij zijn rentree namelijk niet uit en het zou best kunnen dat hij nog een paar koersen nodig heeft voordat hij echt scherp is. Ik ga uit van het Zweedse gezegde vorm verslaat klasse en bank tegen de favoriet in. 10 RACE COWBOYLAND is namelijk al een tijdje in topvorm (laatst tweede achter Raja Mirchi) en beschikt over een ijzersterk eindschot. Mijn enige, en derhalve ook beste banker van de dag. Noemenswaardig is verder nog het feit dat 6 GETING SÅNNA hier zijn debuut zal maken voor Glenn Persson, die erg positief is over de trainingsvorderingen van zijn nieuwe aanwinst. Voor het eerst sinds geruime tijd komt hij rondom zonder ijzers aan de start.

 

 

V75-5

 

Mede doordat favoriete 5 AMINA HORNLINE start vanaf nummer 1 uit het tweede band (waardoor het gevaar van insluiting op de loer ligt) is dit de meest open koers van de dag. Ik zet liefst 8 streepjes op mijn ticket, maar voel me daarmee allerminst zeker. Wanneer er ook maar een beetje “gerechtigheid” bestaat, dan wint de opmerkelijk weinig gespeelde 12 SUPER CURIOUS. Wellicht kunt u zich herinneren dat ik haar laatst bankte, maar daar gaf Oskar J Andersson geen blijk van zijn (wel degelijk aanwezige) enorme talent. Hij gaf vol gas bij het ingaan van de laatste bocht, rondde deze in een 1.09-tempo, waarna de verzuring in de laatste 100 meter de oren van deze (waarschijnlijk toch al niet zo dappere) merrie uit kwam spuiten. Als beste stuurman aan wal ben ik ervan overtuigd dat Oskar daar een panklare overwinning om zeep hielp. De ervaren Magnus Jakobsson zal langer wachten met de slotaanval, waardoor ze dat 1.09-tempo wellicht bewaart voor de LAATSTE 200 meter. 10 HONEYDEW heeft het springspår in het tweede band, waardoor ze waarschijnlijk als eerste aansluit bij de aanvankelijke koppaarden. 4 ZAHARA zal lang leiden. T/m de finish? Zoals gezegd: een erg open koers, waar eigenlijk niemand valt uit te sluiten.

 

V75-6

 

Ik kan me goed vinden in het feit dat 7 ROOIBOS hier is gefavoriseerd. Mede door dit startnummer zal hij echter (zoals zo vaak) een zwaar parcours voor zijn kiezen krijgen, waardoor hij in de slotfase toch kwetsbaar is. Zo werd hij laatst na een offensief parcours nog geklopt op speed door de ook hier aanwezige 10 KAZIRE DE BOB. Mocht Goop hier de kop gegund worden, dan zal hij moeilijk te kloppen zijn. Daar durf ik echter niet op te vertrouwen. Derhalve neem ik ook erkende stayers als de al genoemde 10 KAZIRE DE BOB, 9 KALLE en 6 BLIXTODUNDER (nu rondom zonder ijzers) mee, terwijl ik voor de verrassing ook nog 4 ELIT HÅLERYD meeneem. Laatstgenoemde is snel van start, komt dus (vermoedelijk) mooi in de koers te liggen en beschikt over een venijnig stukje speed wanneer hij vanaf een rug komt. 5 ÅTTING HORNLINE en 12 BAZIRE BRODDE zijn twee overige skräll-kandidaten.

 

V75-7

 

2 BURNING LINE GRAL en 3 NOUGAT ÅS zijn hier normaliter een maatje te groot voor de rest. Voor beide paarden heb ik een zwak, maar toch schat ik NOUGAT ÅS iets hoger in. Ik zou hem dan ook gebankt hebben, ware het niet dat hij laatst een erg twijfelachtige indruk maakte. Hij draafde toen voor geen meter, wat uiteindelijk resulteerde in een galoppade. Bovendien valt ook een parcours in het dodenspoor niet uit te sluiten. 2 BURNING LINE GRAL heeft net iets mooier geloot en mag waarschijnlijk de kop overnemen van de vermoedelijke koploper 6 CALIBER T.T. De Svanstedt-pupil was laatst echter ook niet op zijn best, al lag dat volgens Svanstedt vooral aan de baan van Vermo. In plaats van met achterijzers (zoals laatst), nu rondom zonder ijzers. Van kop af het te kloppen paard. Een mogelijk scenario is dat deze twee favorieten elkaar onderweg het leven zuur maken, waardoor er een derde hond uiteindelijk met het been vandoor zou kunnen gaan. De meest waarschijnlijke kandidaat is wat dat betreft 4 ÖRBACKENS CRUELLA. Ook zij kwam laatst niet echt uit de verf op de baan van Vermo, maar net als BURNING LINE GRAL komt ze nu weer rondom zonder ijzers aan de start. Deze drie moeten het voor mij doen, al gelden 5 AVANTI L.M. en 11 FOOD MONEY (die beiden wel op mijn oorspronkelijke ticket stonden) door toedoen van hun sterke eindschot als angstgegners.

 

GROEPSTICKET:

 

V75-1: 1- 2- 9

V75-2: 1- 4- 6- 7- 10

V75-3: 5- 10

V75-4: 10 RACE COWBOYLAND

V75-5: 2- 4- 5- 6- 7- 10- 12- 15

V75-6: 4- 6- 7- 9- 10

V75-7: 2- 3- 4

 

3.600 combinaties = € 216,-

 

KLEIN TICKET:

 

V75-1: 9 HANNA BANKER

V75-2: 1- 4- 6- 7- 10

V75-3: 10 QUITEANOTHERSTORY

V75-4: 10 RACE COWBOYLAND

V75-5: 2- 4- 5- 6- 7- 10- 12- 15

V75-6: 4- 6- 7- 9- 10

V75-7: 2- 3- 4

 

600 combinaties = € 36,-

 

Tenslotte nog het volgende: na enig beraad heb ik besloten om te stoppen met mijn geschreven versie van de V75-voorbeschouwing. Al zal er wellicht nog eens een uitzondering op de regel gelden. Er wordt wel gekeken naar de technische mogelijkheden (niet bepaald mijn afdeling) tot het uploaden van beeldmateriaal. Wellicht spreek ik u in die vorm in februari weer. Hoe dan ook wens ik u een prettig uiteinde en veel gezondheid en voorspoed in het nieuwe jaar!

 

 

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 6 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Bas Schwarz 28 dec 2013
Een laatste update: in V75-3 start 5 Mercury Broline rondom met ijzers; volgens trainer Walmann een duidelijk minpunt.
avatar
Rico K 29 dec 2013
Jammer dat je er mee gaat stoppen, ik las het elke keer erg graag, bedankt voor de service !
avatar
Ferry Uljee 29 dec 2013
Je levert goed werk en hebt altijd goeie analyses en tips! Zonde dus dat je er mee stopt !
avatar
Jan Ham 29 dec 2013
Jammer Bas je was voor de lezers en vooral voor mij een mooi verhaal maar tevens een goeie tip voor het V75 spel.Veel gezondheid en voorspoed in 2014.Jan Beresteinlaan.Vroeger Jan en Rob bij Sil en Jos.
avatar
Allright 30 dec 2013
Hoi Jan, zie je Rob nog wel eens ? Doe hem de groeten van mij :-)
avatar
Jan Blokland 2 jan 2014
Waarom geen informatie over meestertipper
totaal: 5 | nu in beeld: 1 - 5

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: