Home | Overig nieuws | V75 | V75- voorbeschouwing Bergsåker, zaterdag 21 december 2013

V75- voorbeschouwing Bergsåker, zaterdag 21 december 2013

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Heart Lini: miljoenenbanker? Heart Lini: miljoenenbanker?

“Een sportief fiasco, maar dankzij de jackpot toch een interessante V75-meeting”. Zo vallen de koersen van vanmiddag het beste samen te vatten. En zo vlak voor kerst doe ik nog één ultieme poging om een klein vermogen binnen te harken. Zoals gebruikelijk dwars tegen de stroom in.

 

 

 

Ik begin steeds meer mijn vraagtekens te zetten bij het beleid van de ATG, de Zweedse totalisator. Vier (!) V75-meetings uitschrijven binnen zeven dagen; het is de ultieme manier van het uitmelken van de melkkoe die V75 heet. Met alle gevolgen van dien. Vanmiddag is het aantal paarden dat vanuit zuidelijker breedtegraden dan Gävle afreist letterlijk op één hand te tellen, waardoor er gewoon een hele ordinaire Norrland-meeting ontstaat. Zo eentje waarvan er op een doordeweekse avond op Boden dertien in een dozijn gaan. Met als triest dieptepunt de afdeling van de Silverdivisionen; qua sportief niveau waarschijnlijk slechter bezet dan ooit.

 

Nu zie ik op jaarbasis erg veel Zweedse koersen, maar dergelijke meetings als vandaag sla ik per definitie over. Er is natuurlijk een uitzondering op deze regel; een jackpot-V75 is namelijk altijd de moeite waard. Minpunt is echter wel dat een aantal koersen zijn opgevuld met volstrekt kansloze paarden, waardoor de kans op een mega-uitbetaling niet erg groot is. Sterker nog: wanneer de favorieten uit het tweede en zevende onderdeel hun status waarmaken, dan ontstaat er vrijwel zeker wederom een jackpot voor “vijf goed”. Uiteraard leg ik me hier op voorhand niet bij neer. Mega-favorieten banken, dat laat ik graag over aan de “professors” van deze wereld. Wanneer je een paar honderd euro winst wil boeken, dan kun je veel beter een aantal winnaars en koppeltjes spelen i.p.v. voor 500 euro een V75 ticket in te vullen.

 

Met frisse moed trek ik weer ten aanval, waarbij ik de al genoemde twee favorieten beiden heb ingedekt. Als één van de twee faalt zijn we alweer een stap dichter bij een hoge uitbetaling. Daarnaast kom ik voor de dag met mijn meest gewaagde risicobanker van het jaar. No guts, no glory. Let op: de baan van Bergsåker heeft een lange rechte lijn, dus de speedpaarden komen hier goed tot hun recht. Belangrijker nog: het is op dit moment nog steeds onmogelijk om de gesteldheid van de baan te voorspellen. Donderdagnacht regende het, terwijl het nu weer vriest en sneeuwt. Het is vrijwel uitgesloten dat er zonder achterijzers gekoerst kan worden, maar voor verdere balansinformatie moeten we echt de eerste paar koersen afwachten. Lever uw ticket dus zo laat mogelijk in!

 

V75-1

 

Het meest waarschijnlijke scenario is dat 1 B.B.S. MANDARINO hier de kop neemt, waarna hij onder druk gezet zal worden door de offensieve Peter Eriksson met zijn 4 CALVADOS CRANE. In de vorm van weleer zou laatstgenoemde wat mij betreft een “zekere banker” zijn geweest, maar inmiddels heeft hij al een jaar geen koers meer gewonnen. Door het te verwachten constant hoge koerstempo komen de speedpaarden in de slotfase aan bod; 9 BERLUSCONI is wat dat betreft de belangrijkste gegadigde. Maar die weet ook zelden een koers te winnen. Nee, ik zet hier net zoveel streepjes als mijn budget toestaat. Volgens mij is 7 LEO ON LINE de enige die mij hier zou kunnen verrassen.

 

Verder:

 

3 SCHWERIN BOKO komt hier met een trekhoofdstel aan de start. Een paard dat zo lang mogelijk “op wachten” moet worden gereden, krijgt i.d.v. Örjan Kihlström de perfecte pikeur.

4 CALVADOS CRANE werd laatst geprobeerd met lichtere ijzers, maar dat pakte dramatisch uit. Nu weer terug op zijn oude balans.

6 FLIP A COIN zou hier rondom zonder ijzers koersen, maar dat lijkt gezien de omstandigheden onmogelijk. Zonder voorijzers lijkt wel mogelijk en dat is nog altijd een “plus”.

9 BERLUSCONI is rondom zonder ijzers op zijn best, maar zal nu met achterijzers moeten koersen. Minpunt.

 

 

V75-2

 

2 MELLBY BRUNELLO koerste laatst voor het eerst met een dicht hoofdstel en voor een Tornado bike, wat vanuit het dodenspoor resulteerde in een zeer imponerende overwinning. Bovendien sprong hij (uit 8 starts) nog nooit en is hij op zijn thuisbaan (uit 4 starts) ongeslagen. Normaal gesproken mag hij hier na een paar honderd meter de kop overnemen, waarna hij zo goed als zeker onklopbaar zal zijn. Ik bank hem dan ook op mijn kleine ticket, maar op het groepsticket kies ik toch voor het avontuur. Hij is namelijk net zo zwaar gefavoriseerd als Järvsöfaks in zijn beste dagen, terwijl hij per slot van rekening pas drie jaar oud en tamelijk ongeroutineerd is. Eerder dit jaar zagen we in de laagste klasse ook al een “onklopbare megafavoriet” als Charlie Trotter het hoekje om gaan, dus zeg niet dat het niet kan. Het blijven wezens van vlees en bloed, nietwaar?

 

Het probleem is echter: wanneer je de favoriet wegdenkt, dan wordt dit een wijd open koers. En ik wil hier ook weer niet teveel kruit verschieten. De eerste die ik er in ieder geval bij zet is 12 UNDER SUND, de meest voorname belager. Vanaf dit nummer is hij echter wel afhankelijk van een hoog koerstempo, terwijl de kans groot is dat dit tempo achterwege blijft wanneer de favoriet aan kop komt. 1 DOC NEO en 4 U.TWO SWING zijn de belangrijkste gegadigden om initieel de kop te nemen, waarna één van hen vermoedelijk een parcours vanaf de rug van de koploper krijgt voorgeschoteld. Het ideale “skräll-recept”. Tenslotte neem ik ook 5 CASTOR DI QUATTRO nog mee, aangezien die normaliter sterkere tegenstanders treft.

 

Verder:

 

2 MELLBY BRUNELLO koerst net als laatst met een dicht hoofdstel en een Tornado bike.

3 TOP SHOT komt aan de start met een dicht hoofdstel en, en tegenstelling tot laatst, zonder kalkoenen in zijn voorijzers. Potentiële superskräll.

 

 

V75-3

 

4 BEEBOP LADAY mag/zal hier waarschijnlijk de kop overnemen van 3 GLOBAL LEGISLATION en zou in dat geval een heel eind moeten komen. Het feit dat ze hier (normaal gesproken) NIET rondom ijzers zal kunnen koersen is echter een groot nadeel. Ik gok en laat haar weg. 5 TRAILING EDGE is volgens Bergh zijn beste winkans van de dag, maar hij is niet echt een mijler. 7 PERSOS SMOKIE is hier mijn favoriet. Hij is na langdurig blessureleed terug (één koers in de benen) en liet op jonge leeftijd al zien dat hij veel potentie heeft. Hij kan hard vertrekken, maar heeft zijn startnummer natuurlijk tegen. Mocht hij toevallig wel aan kop komen, dan zie ik hem niet meer zo snel geklopt worden. Potentiële risicobanker. Bij een hoog koerstempo gaan 10 ZERTEX en 11 DARLING in de slotfase nog veel terrein goedmaken.

 

Verder:

 

2 QUICK CHANGE komt, indien de baan het toelaat, zonder voorijzers aan de start. “Plus”.

7 PERSOS SMOKIE heeft geen enkel probleem met het koersen met kalkoenen, indien nodig.

8 STARO FANTASTIC koerst vermoedelijk zonder voorijzers. In dat geval een “plus”.

9 ELEGANT koerst voor het eerst met een dicht hoofdstel en trekwatten

 

 

V75-4

 

8 BEARHAWAII is vermoedelijk het beste paard en kan hard vertrekken. Aan kop wordt hij meestal echter erg heet (zoals laatst), dus zal Adielsson van start af al vol gas geven? Hoe dan ook, vanaf dit startnummer staat hij niet voor een eenvoudige opgave. 3 BAKERS RANSOM is hier tot mijn verrassing groot favoriet, terwijl ze juist benadeeld is wanneer ze niet rondom zonder ijzers kan koersen. Mijn jackpotbanker komt dan ook in deze koers. 4 HEART LINI kreeg laatst weliswaar een koers op maat, maar ze liet een vlammend eindschot zien waarmee ze dichtbij de jaargangcracks Room To Go en Ragata finishte. Hier zal ze vermoedelijk de kop kunnen nemen, waarna Ohlsson kan kiezen: komt 8 BEARHAWAII dan zal hij afgeven (ideaal parcours op de rug van de koploper) en anders probeert hij het van kop af. Ze komt hoe dan ook een heel eind en is aan 8% een superinteressante risicobanker!

 

Verder:

 

3 BAKERS RANSOM is verreweg op haar best wanneer ze rondom zonder ijzers kan koersen (zeer onwaarschijnlijk) en bovendien heeft ze voor het eerst een lange reis en een overnachting in een vreemde box in de benen. Veel potentie, maar tevens veel vraagtekens.

4 HEART LINI won pas één keer, maar dat was wel op deze baan. Bovendien koerste ze toen met kalkoenen in haar achterijzers, dus ze is niet afhankelijk van de gesteldheid van de baan.

7 NAIAD BROLINE heeft een koers in de benen en komt nu met lichtere ijzers aan de start. Mogelijke skräll.

 

 

 

V75-5

 

13 FÖYNLAND KONGEN is hier “gewoon” het beste paard en derhalve een potentiële banker. Hij moet echter wel 40 meter geven en zou dus “verkeersproblemen” kunnen ondervinden. Er is veel klasseverschil tussen de onderlinge deelnemers: volgens mij zit deze koers met 5 streepjes dichtgespijkerd.

 

Verder:

 

3 TROLL VIKTOR zal deze koers vermoedelijk lang leiden, maar is extreem benadeeld wanneer hij met ijzers moet koersen!

6 NÄRBY KALABALIK is normaal gesproken de eerste uitdager van mijn favoriet, maar ook in zijn geval geldt het koersen met ijzers als een duidelijk minpunt.

11 ROTE JON koerste laatst rondom met ijzers. Wanneer de baan het toelaat nu zonder voorijzers. “Plus”.

 

 

V75-6

 

 

2 PEABERRY gaat hier vrijwel zeker de kop nemen en is in vorm. Tillman liet al weten aan niemand de kop af te staan. Over deze afstand een topkans en banker op mijn kleine ticket. Met drie paarden van Bergh in deze koers is het echter uitgesloten dat de koploper onderweg met rust gelaten gaat worden, terwijl hij lang niet altijd blijk geeft van een vechtersmentaliteit. Derhalve neem ik 5 ELLES W.FILL erbij op het grote ticket.12 BRISCO BOKO is hier veel te weinig gespeeld. Bij een “hele-weg-gas-scenario” doet hij zeker voorin mee!

 

Verder:

 

5 ELLES W.FILL koerst normaliter zonder voorijzers, met een Amerikaanse bike en hij is speciaal naar deze koers toegewerkt. Wanneer hij niet in het dodenspoor belandt is hij over de sprint levensgevaarlijk!

8 RICO FOLLO is één van de beste paarden, maar zwaar benadeeld wanneer hij niet rondom zonder ijzers kan koersen. Laatst viel hij wat naar binnen, derhalve nu met Murphy-blind.

 

 

 

V75-7

 

6 ULTRALUM is de tweede topfavoriet, deze meeting. Deze krachtpatser gaat echter vrijwel zeker in het dodenspoor belanden. Dan kan hij nog winnen, maar speltechnisch is hij totaal niet interessant als banker. 1 AARON BOKO gaat het hier zeker van kop af proberen en is opvallend verbeterd sinds zijn rentree. Eerste uitdager van de favoriet. 12 UDO’s OILER is totaal niet afhankelijk van de gesteldheid van de baan en voelt zich als een vis in het water over deze afstand. Volgens Bergh heeft hij eindelijk de vorm weer te pakken.

 

Deze drie moeten het voor mij gaan doen, maar 2 ACRITER en 7 TODAYS BUTTERFLY gelden als angstgegners.

 

Verder:

 

11 ROBIN RU moet sowieso rondom met ijzers koersen. Minpunt voor een anders kansrijk paard.

 

 

GROEPSTICKET:

 

V75-1: 1- 2- 3- 4- 6- 9

V75-2: 1- 2- 4- 5- 12

V75-3: 5- 7- 10- 11

V75-4: HEART LINI

V75-5: 6- 9- 11- 12- 13

V75-6: 2- 5

V75-7: 1- 6- 12

 

3.600 combinaties = € 216,-

 

KLEIN TICKET:

 

V75-1: 1- 2- 3- 4- 6- 9

V75-2: 2 MELLBY BRUNELLO

V75-3: 5- 7- 10- 11

V75-4: HEART LINI

V75-5: 6- 9- 11- 12- 13

V75-6: 2 PEABERRY

V75-7: 1- 6- 12

 

360 combinaties = € 21,60

 

De midweekse V75-meetings sla ik over, dus ik spreek u volgende week zaterdag weer. Prettige kerstdagen!

 

 

 

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: