Home | Overig nieuws | V75 | V75- voorbeschouwing Åby, zaterdag 14 december 2013

V75- voorbeschouwing Åby, zaterdag 14 december 2013

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Mellby Viking: "monster" (foto: Kanal75) Mellby Viking: "monster" (foto: Kanal75)

Afgelopen weekend bleek het V75-uitstapje naar Finland veel makkelijker te voorspellen dan verwacht mocht worden. Dat heeft geresulteerd in een vette jackpot voor de meeting van vandaag, die wederom op voorhand erg moeilijk lijkt.

 

 

 

In vier of vijf koersen komen zo’n 7 of 8 reële kanshebbers voor de winst aan de start, terwijl de grootste favoriet van deze meeting (Maharajah) bij zijn laatste start niet echt wist te overtuigen. En er zijn meer verraderlijke factoren. Zoals natuurlijk de dubbele open stretch van Åby. Daarnaast regent het al de gehele ochtend, waardoor het nog maar de vraag is of alle paarden met hun gewenste balans kunnen koersen. En tenslotte is daar het gegeven dat diverse deelnemers van vandaag al geplaatst zijn voor de aankomende V75-finales op tweede kerstdag. Zij zullen vandaag dan ook niet tot het gaatje gaan, aangezien over twee weken voor dubbel prijzengeld wordt gereden. De meest voorname reeds geplaatste paarden zijn resp. Perfectly Enough (V75-3, 11), Corleone Boko (V75-4, 5, nu rondom met ijzers) en Mellby Amiral (V75-7, 5).

 

Achter de schermen is het fokkerijseizoen reeds begonnen en voor mij is de drukte reeds losgebarsten. Derhalve ontbreekt het me helaas aan tijd voor een uitgebreide analyse voor vandaag, maar voor de rest van de maand zal dat waarschijnlijk niet anders zijn. In een enorm open omgang, waar de meeste favorieten niet over bewezen topvorm beschikken, denk ik echter wel drie erg interessante bankers te hebben gevonden. Aangevuld met enkele spannende value-bets kunt u wellicht toch uw voordeel doen met de beknopte voorbeschouwing. Overigens heb ik in het kader van de jackpot mijn gebruikelijke budget van rond de 200 euro ietsje opgeschroefd.

 

De beste banker

 

V75-7: 8 MELLBY VIKING

 

Deze Viking Kronos-zoon is een absoluut “monster”, die natuurlijk al lang niet meer in de Bronsdivisionen thuishoort. Het probleem is echter dat hij vaak problemen heeft met zijn gangen; zonder fouten is hij nog altijd ongeslagen (12 uit 12), maar hij vergaloppeerde ook 7 van zijn starts. Laatst zag hij er bij zijn rentree na een korte rustpauze qua gangen in ieder geval erg goed uit, terwijl hij met die koers in de benen nu nog wat scherper zal zijn. Over de langere afstand kan hij ongetwijfeld beter uit de voeten dan over de middenafstand van vandaag; toch beschouw ik hem als een klasse beter dan zijn concurrenten. Ik verwacht een offensieve Kontio en waarschijnlijk belandt hij binnen 5-600 meter aan kop of in het dodenspoor. Normaliter geldt hij altijd als mega-favoriet, derhalve is het vaak niet interessant om dit “springen-of-winnen-paard” te banken. Nu is hij echter bij lange na niet gefavoriseerd, waardoor hij juist extra veel spelwaarde vertegenwoordigd. Nog een interessant feitje: van zijn 13 starts buiten zijn thuisbaan Solvalla wist hij liefst 8 keer te winnen. SPIK!

 

 

Banker nummer twee

 

V75-2: 6 SUPER CURIOUS

 

Bij voorkeur bank ik liever niet in leerlingkoersen, aangezien hier meer dan eens van start tot finish “gas” wordt gegeven door overgemotiveerde en ongeroutineerde rijders. Ik verwacht vandaag echter een ander scenario. Vermoedelijk mag SUPER CURIOUS hier na een paar honderd meter de kop overnemen van 3 SHERRY en daarna zal niemand zich nog geroepen voelen om deze sterke merrie nog onder druk te zetten. Bovendien geldt Oskar J Andersson als één van de beste leerlingen van Zweden, een gegeven dat vaak de doorslag geeft in dergelijke V75-koersen. Favoriet 9 SPURS RAIN is naar mijn idee een beter paard, maar na haar laatste start (7 weken geleden) is ze een tijdje ziek geweest en volgens trainer Jensen is ze zeker nog niet in dezelfde vorm als bij haar laatste overwinningen.

 

Wanneer u hier niet bankt, dan zou ik in ieder geval de al genoemde 3 SHERRY meenemen. Vermoedelijk krijgt zij hier een droomparcours voorgeschoteld, waarna ze via de open stretch wellicht zou kunnen inbreken. Vooralsnog is ze opmerkelijk weinig gespeeld.

 

 

Banker op het kleine ticket

 

V75-5: 9 STORM BEE

 

Deze ruin is sterk, beschikt over speed en is oertrouw. Hij kan goed uit de voeten op Åby, hij bewees bij zijn laatste twee starts op dezelfde baan te gedijen op een natte baan en nu krijgt hij ook nog eens Johnny Takter aan boord. En als kers op de taart komt hij ook nog eens voor het eerst (in Zweden) rondom zonder ijzers aan de start. In een open koers een erg interessante risicobanker!

 

“VALUE-BETS”:

 

V75-1: 11 ARAZI BOKO

 

In feite heeft hij over de sprint een onmogelijk startnummer, maar met dank aan twee schrappers komt hij nu waarschijnlijk niet eens zo heel dramatisch in de koers te liggen. In misschien wel de meest open koers van de dag verwacht ik een constant snoeihard tempo, waarna hij in de slotfase nog veel tegenstanders voorbij zal vliegen. 6 van zijn 8 overwinningen behaalde hij bovendien juist op Åby. Op dit moment slechts 4 % gespeeld.

 

V75-3: 9 OASIS BI

 

Belandde laatst ietwat onverwacht in het dodenspoor, waardoor zijn scherpe eindschot niet uit de verf kwam. Hij heeft na een lange afwezigheid nu twee koersen in de benen en zal aan vorm hebben gewonnen. Hij vertrekt vanaf de rug van de vermoedelijke koploper 2 SOLVATO en zal dus een fraaie uitgangspositie kunnen vinden. Wanneer er tempo in deze koers komt (al is dat nog maar de vraag) dan is hij met zijn vlammende eindschot levensgevaarlijk. 3 %.

 

V75-4: 12 QUITE WINDY

 

Dit startnummer reduceert zijn winstkans aanzienlijk, dat is absoluut waar. Wanneer hier onderweg het tempo gedrukt wordt, dan heeft hij geen schijn van kans. Toch is dit helemaal nog niet zo’n raar paard voor deze klasse, bovendien komt hij hier rondom zonder ijzers, met een trekkap (voor het eerst) en met Adielsson aan boord aan de start. 2 %.

 

V75-5: 2 ODENNA Q.C./ 10 PASSWAY ANS

 

2 ODENNA Q.C. beschikt wel degelijk over de nodige potentie, al lees je dat niet af aan haar laatste verrichtingen. Met Per Lennartsson neemt nu een veel betere pikeur de leidsels in handen, terwijl waarschijnlijk ook alle 4 haar ijzers er onder uit gaan. Wellicht mag ze na een paar honderd meter de kop overnemen; in dat geval is ze wel degelijk in staat om te verrassen. 6 %. 10 PASSWAY ANS komt voor het eerst aan de start met een trekhoofdstel en beschikt over een sterk eindschot. 5 %.

 

V75-6: 4 MONTE MAJOR

 

Flemming Jensen liet zich een tijdje geleden erg positief uit over zijn nieuwe aanwinst, maar de afgelopen twee keer faalde hij als groot favoriet na telkens erg offensief gereden te zijn. Nu wacht normaliter een veel passiever parcours, terwijl hij in plaats van groot favoriet nu slechts geldt als een outsider. Ik heb in de loop der jaren in ieder geval geleerd dat wanneer de (qua uitspraken) extreem behoudende Jensen zich lovend over een paard uitlaat, dat alle alarmbellen dienen af te gaan. 5 %.

 

 

GROEPSTICKET:

 

V75-1: 1- 4- 5- 6- 9- 10- 11

V75-2: 6 SUPER CURIOUS

V75-3: 1- 2- 6- 8- 9

V75-4: 2- 4- 5- 6- 9- 12

V75-5: 2- 8- 9- 10- 11

V75-6: 2- 4- 8- 10

V75-7: 8 MELLBY VIKING

 

4.200 combinaties = € 252,-

 

KLEIN TICKET:

 

V75-1: 1- 5- 6- 9- 10- 11

V75-2: 6 SUPER CURIOUS

V75-3: 1- 2- 6- 8- 9

V75-4: 4- 5- 6- 9- 12

V75-5: 9 STORM BEE

V75-6: 2- 4- 8- 10

V75-7: 8 MELLBY VIKING

 

600 combinaties = € 36

 

 

Beoordeel dit artikel

4.43
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: