Home | Overig nieuws | V75 | V75- voorbeschouwing Vermo, zaterdag 7 december 2013

V75- voorbeschouwing Vermo, zaterdag 7 december 2013

Door 3
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Beatasine: banker (foto: Kanal 75) Beatasine: banker (foto: Kanal 75)

Vorig jaar was er niemand die 7 winnaars wist te voorspellen tijdens het Finse V75-uitstapje. Sterker nog: na 6 onderdelen lag iedereen er al uit. En dit jaar ziet het er niet veel eenvoudiger uit. Maar dat maakt de meeting van deze week dan ook wel zo interessant!

 

 

 

Er zijn voor u als speler een aantal zaken van belang om te weten. Zo staat de finishpaal bijna halverwege de rechte lijn. Een beetje overdreven wellicht, maar dat neemt niet weg dat het koppaard bij het uitkomen van de laatste bocht nog maar 180 meter hoeft af te leggen. En dat verhoudt zich met de baan van Örebro; zoals u wellicht weet heeft dit ovaal de kortste laatste rechte lijn van geheel Zweden (de achthonderdmeterbanen uitgezonderd, uiteraard).

 

Toch is de koppositie op Vermo lang niet zo cruciaal als op Örebro. Dat heeft alles te maken met de meer offensieve rijstijl van de Finnen, waar het koerstempo doorgaans veel strakker (en dus ook hoger) ligt. Het scenario kop nemen-tempo drukken- met een scherp sprintje naar huis is daar eerder uitzondering dan regel. Dit blijkt ook wel uit de uitslagen van vorig jaar, toen er slechts 1 (!) deelnemer vanuit het eerste gelid wist te winnen. Een gegeven van de nodige importantie.

 

Nergens ter wereld is het startmoment zo explosief als in Zweden. De startauto accelereert daar namelijk enorm in de laatste 100 meter voor het startpunt. In Finland is de aanloop echter veel langer, terwijl de auto veel geleidelijker optrekt. Derhalve is het vrijwel onmogelijk om vanaf nummer 7 of 8 de kop te nemen, tenzij de koploper bereid is om af te staan.

 

Naast deze verschillen hebben Finland en Zweden een belangrijke overeenkomst. Namelijk het jaargetijde. De overgang van herfst naar winter is erg verraderlijk vanuit speltechnisch oogpunt. De weer- en baanomstandigheden laten zich namelijk erg moeilijk voorspellen. Naar verwachting blijft het vandaag droog en dan is het op Vermo mogelijk om met een optimale balans te koersen. Daar zijn mijn tips dan ook op gebaseerd. Mocht het echter gaan sneeuwen, dan zullen de ijzers (eventueel met kalkoenen) er onherroepelijk onder moeten blijven. Het is dan ook echt van belang om de eerste paar koersen te bekijken alvorens u uw spel inlevert.

 

Ik heb lasogen opgelopen van het terugkijken van de koersen in het Finse koersarchief, waar ik eigenlijk te veel tijd heb ingestoken om nog met een uitgebreide analyse voor de dag te komen. Ik neem de koersen dan ook in vogelvlucht met u door. Doorgaans zijn de Zweedse dravers beter dan hun Finse collega’s, maar ze zijn nu natuurlijk wel benadeeld door toedoen van de lange reis. Bovendien reizen de Zweden af met hun B-garnituur, terwijl de Finnen juist hebben uitgekeken naar deze dag en met enkele voorname troeven voor de dag komen. Mijn bankers zijn dan ook van Finse origine!

 

 

V75-1

 

2 A.HANNIBAL geldt hier als favoriet. Hij beschikt dan ook over de nodige klasse en zit in Zweden dicht tegen de top van zijn jaargang aan. Als banker vind ik hem echter totaal niet interessant, aangezien de eeuwig optimistische Lindblom hier wel eens positie kan gaan kiezen in het dodenspoor. Bovendien komt hij hier oudere paarden tegen i.p.v. uitsluitend leeftijdgenoten, zo was 7 ORDERLY bij haar voorlaatste start bijvoorbeeld nog 4e in een finale van de Finse gouden divisie (achter Liquorice Pipe). Nee, hier zet ik genoeg streepjes om me “veilig” te voelen.

 

Verder:

 

1 BRET BOKO is enorm snel van start, maar de afgelopen twee keer sprong hij achter de auto. Derhalve wordt zijn dichte hoofdstel ingeruild voor een trekhoofdstel, waardoor hij wat minder driftig zal zijn. Maar ook minder snel van start?

2 A.HANNIBAL koerst, in tegenstelling tot laatst, rondom zonder ijzers. Pluspunt.

3 KAISER BROLINE koerst nu met achterijzers. Klein minpuntje voor één van de twee favorieten voor de koppositie (naast de 1). Zal, eenmaal aan kop, waarschijnlijk afgeven zodra een kanspaard zich komt melden.

4 BRISCO BOKO koerst voor het eerst met een Amerikaanse bike!

7 ORDERLY koerst nu zonder achterijzers. Koerst normaliter in Finse Gulddivisionen!

8 DELLVANN koerst nu rondom zonder ijzers.

 

 

V75-2

 

Een open koers. 10 HERBIE SISU is hier waarschijnlijk het beste paard, maar hij won zijn meeste koersen van kop af en is dus benadeeld door zijn startpositie in het tweede gelid. 6 CASTOR BOKO won laatst vanuit het achterveld op zijn gemak via 1.11,5 over de laatste 800 meter en is in topvorm. Maar Kontio rijdt vaak offensief en dat zou hier wel eens een zwaar parcours kunnen opleveren. 4 VACQUEYRAS is wisselvallig, maar beschikt over veel potentie. Mag waarschijnlijk de kop overnemen (van 1 BOLT BOKO of 3 DARTH VADER) en geldt in dat geval als het te kloppen paard. Onderschat 8 COSTATANTISOLDI niet: laatst won hij bij zijn rentree (na 4 maanden rust) makkelijk vanuit het achterveld via 1.12,7/800 m. Met die koers in de benen normaliter nog wat scherper. Mijn twee angstgegners zijn hier 3 DARTH VADER (parcours rug koploper?) en 12 HOBOKEN, die naar zeggen van trainer Lindsberg de mindere is van stalgenoot 10 HERBIE SISU.

 

Verder:

 

5 QUARTER OF AN HOUR koerst hier rondom zonder ijzers. Mogelijke skräll.

8 COSTATANTISOLDI wordt voor het eerst gereden door Johnny Takter.

9 NOVA TÖLL koerst zonder achterijzers en wordt voor het eerst gereden door Peter Ingves.

 

 

V75-3

 

 

6 WOMANIZER is één van de grootste favorieten van de dag. En derhalve, naar mijn smaak, totaal niet interessant als banker. Rijder Kylliäinen trekt gegarandeerd offensief van leer en zal uiteindelijk aan kop komen, maar dat zal tevens de nodige krachten kosten. Over de middenafstand moet ik dan nog zien of hij stand weet te houden tegen speedpaarden als 2 B.W.L.CHAMPION en 9 MONSTER DRIVE. Mijn speciale hoop op een skräll is gevestigd op 1 LIQUORICE PIPE, die verschrikkelijk snel kan vertrekken en waarschijnlijk alleen zal afgeven aan de favoriet. Laatst won hij nog een finale van de Finse Gulddivisionen van kop af, maar hij heeft ook een venijnige eindsprint in de benen. Stuntje vanaf de rug van de favoriet?

 

Verder:

 

2 B.W.L.CHAMPION koerst, in tegenstelling tot laatst, nu rondom zonder ijzers

3 SURPRISE LORD, de kampioen van Finland, maakt zijn rentree na een paar maanden rust. Gewoonlijk is hij direct scherp bij een rentree, bovendien zijn de trainingsrapporten erg optimistisch!

4 WINNING LOVE koerst rondom zonder ijzers.

6 WOMANIZER koerst rondom zonder ijzers.

10 MACHO GOSSIP koerst rondom zonder ijzers, met een dicht hoofdstel en wordt voor het eerst gereden door Torbjörn Jansson.

 

 

V75-4

 

 

Na het schrappen van 10 VALENTIN LADAY was ik aanvankelijk van plan om 4 TARANTINO te banken, maar aangezien ik twee nóg betere bankers heb gevonden kan ik me de luxe veroorloven om er nog twee paarden bij te zetten. 2 CAMEO BOKO neemt hier normaliter de kop, maar die zal zeker afgeven zodra één van de kanspaarden zich komt melden. En waarschijnlijk zal dat dus 4 TARANTINO, het halfbroertje van Seabiscuit, zijn. Van kop af zie ik hem eigenlijk niet geklopt worden, terwijl hij ook nog de macht en het karakter heeft om vanuit het dodenspoor te kunnen winnen. Banker op het kleine ticket. 5 FORCE ONE (galoprisico van start af) en 9 CALLUM zijn echter ook twee Finse stayers van formaat die het mijn favoriet moeilijk kunnen maken wanneer die teveel met zijn krachten smijt in de openingsfase. De enige die mijn ticket de soep in kan rijden is volgens mij 2 CAMEO BOKO, die hier waarschijnlijk de spreekwoordelijke koers op maat gaat krijgen.

 

Verder:

 

2 CAMEO BOKO koerst rondom zonder ijzers, met Amerikaanse bike en wordt voor het eerst gereden door Björn Goop.

8 FREDERICKS LAUKKO koerst voor het eerst met een trekhoofdstel.

 

 

V75-5

 

 

1 AMINA HORNLINE is hier wat mij betreft verrassend groot favoriet. Laatst won ze van kop af wel heel erg gemakkelijk, maar dat was ook tegen bedenkelijke tegenstand. Dit wordt dan ook min of meer haar vuurdoop. Ze gaat vrijwel zeker de kop nemen en zal een heel eind komen, maar ik geloof niet dat ze is opgewassen tegen mijn banker 11 UPSTREAM. Deze oersterke merrie geeft niks om het dodenspoor en zal met dank aan haar startpositie in het springspår al snel de aansluiting vinden met de paarden uit het eerste band. Om vervolgens de koploopster onder druk te zetten. LET OP: wanneer 11 UPSTREAM door toedoen van sneeuwval onverhoopt MET voorijzers moet koersen, dan is ze absoluut benadeeld! In dat geval bank ik toch TARANTINO in de koers hiervoor.

 

4 HILLBILLY HILDA en 8 SEMBS OURADOR zijn verder de meest voorname belagers.

 

Verder:

 

1 AMINA HORNLINE is nog ongeroutineerd, het is nog maar de vraag hoe zij met de lange reis en een overnachting in een vreemde box zal omgaan. Bovendien is zij ook benadeeld wanneer ze door toedoen van sneeuwval met ijzers zou moeten koersen. Teveel vraagtekens voor een dergelijk zware favorietenstatus!

2 SHOCKWAVE koerst rondom zonder ijzers.

14 CAPTIVATING ÅS maakte weinig indruk bij haar debuut voor Liljendahl, ze koerste toen echter met een open hoofdstel en met ijzers. Nu met een dicht hoofdstel en zonder voorijzers.

 

 

V75-6

 

 

2 ULM KARSK is het meest gebruikt als banker over de gehele meeting. Nu maakt hij ook een uitstekende kans wanneer hij de kop weet te behouden, maar dat is nu maar net de vraag. Met name 3 ORDER BY BOSS is erg snel van start, maar ook 4 MAD IMAGE en 5 JESTER BOWL zijn rappe vertrekkers. Als het een klein beetje tegen zit, dan ligt 2 ULM KARSK na 300 meter als derde paard aan de binnenkant in de koers. En dan zit je, met een ingesloten mega-favoriet (speltechnisch al niet interessant) als banker. Bovendien denk ik dat 12 BURNING LINE GRAL “gewoon” een beter paard is. Nu is startnummer 12 over de mijl niet zo’n “onmogelijk” startnummer als in Zweden, maar vervelend genoeg om er van af te zien om hem te banken. Maar hij is wat mij betreft het te kloppen paard!

 

Verder:

 

2 ULM KARSK koerst hier sowieso met achterijzers.

7 STORMYSKY wordt voor het eerst gereden door Jorma Kontio.

12 BURNING LINE GRAL heeft weer een koers in de benen na langdurig blessure-oponthoud en de trainer is zéér optimistisch. Wanneer hij met ijzers zou moeten koersen d.t.v. sneeuwval geldt dat echter als een minpunt.

 

 

V75-7

 

 

De beste banker vinden we in het laatste onderdeel. En het mooie is: ze is niet eens favoriet! Ik verwacht hier een moordend koerstempo, waarna 10 BEATASINE ze in de slotfase allemaal voorbij zal vliegen. Na een korte rustpauze heeft ze weer een koers in de benen en de trainer belooft topvorm. En laten we wel zijn: wanneer je tijdens het Elitloppweekend het Stoeliten weet te winnen, dan mag een winterse editie als deze geen enkel probleem vormen. Bovendien wacht haar voornaamste concurrenten een verraderlijk parcours: 1 SHE LOVES YOU F.I. wordt van start af waarschijnlijk voorbij gelopen door 2 MAGICAL QUEEN (insluiting dreigt dus), terwijl 7 CANAKA B.F. vermoedelijk juist een duur parcours voor haar kiezen krijgt. Dan blijft 3 ÖRBACKENS CRUELLA over, zal die in staat zijn om BEATASINE te weerstaan? Ik kan het me niet voorstellen.

 

Verder:

 

1 SHE LOVES YOU F.I. koerst hier rondom MET ijzers. Duidelijk minpunt.

7 CANAKA B.F. koerst hier rondom zonder ijzers en ook nog eens met een trekhoofdstel. Op volle oorlogssterkte dus, maar vanaf dit nummer ligt een zwaar parcours op de loer.

9 CADDIE GEISHA koerst rondom zonder ijzers en met trekhoofdstel.

10 BEATASINE koerst rondom zonder ijzers. Ingves won uit 4 starts 3 keer met haar.

 

 

“VALUE-BETS”:

 

V75-1:  7 ORDERLY (6%)

V75-2:  8 COSTATANTISOLDI (7%)

V75-3:  2 B.W.L.CHAMPION (17%)

V75-4:  9 CALLUM (8%)

V75-6: 12 BURNING LINE GRAL (21%)

 

 

GROEPSTICKET:

 

V75-1: 1- 2- 3- 4- 7- 8- 10

V75-2: 4- 5- 6- 8- 10

V75-3: 1- 2- 3- 4- 6- 9

V75-4: 4- 5- 9

V75-5: 11 UPSTREAM

V75-6: 2- 4- 5- 7- 12

V75-7: 10 BEATASINE

 

3.150 combinaties = € 189

 

KLEIN TICKET:

 

V75-1: 1- 2- 3- 4- 7- 8- 10

V75-2: 4- 6- 8- 10

V75-3: 1- 2- 3- 4- 6- 9

V75-4: 4 TARANTINO

V75-5: 11 UPSTREAM

V75-6: 2- 5- 12

V75-7: 10 BEATASINE

 

504 combinaties = € 30,24

 

 

 

 

 

Beoordeel dit artikel

4.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 3 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Robbie Besseling 7 dec 2013
SUPER BAS
hij is weer moeilijk bedankt daar voor je tips. Even een klein vraagje op welke site haal jij je finse info weg .

P.S KLEIN TIPJE VOOR DE WEDDERS ONDER ONS BOLT BOKO zat de laatste koers in de v75 opgesloten achter greve E en verymuch kisskarks was normaal de winnaar geweest. doe er je voordeel mee, maar onthou een ding het blijft koers.

$6 allemaal mijn ticket
k1 8
k2 1
k3 6
k4 2-3-4-5--6-7-9-
k51--2-4--8-10-11-12-14-15
k6 1-2-5-8
k71-2-3-4-7-9
avatar
Bas Schwarz 7 dec 2013
Robbie,

ik kijk Finse koersen terug via http://heppa.hippos.fi/heppa/horse/HorseBasic.html (naam paard invoeren) en dan naar Ravikilpailuhistoria. Achter de prestaties zie je vanzelf een linkje naar de video staan.

Ook via https://www.fintoto.fi/ kun je koersen terugkijken, via het submenu TotoTV.
avatar
vrahos 7 dec 2013
goed gedaan Bas je zat er dichtbij. ik kende de baan niet maar de koploper is moeilijk te kloppen de laatste bocht uit. vooral de laatste v75 koers was dit goed te zien. Nemen we mee voor de volgende keer.
totaal: 3 | nu in beeld: 1 - 3

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: