Home | Overig nieuws | V75 | V75 voorbeschouwing Momarken 16-3-2013

V75 voorbeschouwing Momarken 16-3-2013

Door 3
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Tekno Odin, de koudbloed is kanshebber in het tweede onderdeel. Tekno Odin, de koudbloed is kanshebber in het tweede onderdeel.

Deze week nederlandse deelname in de V75! Hans Crebas komt met zijn stalcrack Zanimede aan de start in het vijfde onderdeel. En wij hebben met hem gesproken over zijn kansen. Zij zullen starten op de gedeelde noorse en zweedse V75 meeting die word verreden in het noorse Momarken. Dat houd in dat de noren nu ook groot op deze pot inzetten en er dus een veel grotere omzet zal zijn deze week.

 

 

De baan van Momarken is nogal speciaal, hij heeft een enorm lange rechte van 240 meter maar daardoor nogal krappe bochten. Deze bochten hebben al vele slachtoffers veroorzaakt, zo sprong er vrijwel iedere V75 koers één of meerdere paarden weg in een van deze bochten waarbij vooral de eerste bocht de nodige problemen opleverd. Op deze baan is 5 keer eerder een gedeeld zweeds/noorse V75 verreden en hierbij wisten slechts 13 koplopers te winnen wat gelijk staat aan 37%. Door zijn extra lange rechte lijn komen de speedpaarden nog meer tot hun recht en komt de winnaar dus vaker van achter af terwijl er voor de (licht)vermoeide koplopers maar geen einde aan komt. Daarnaast dient er rekening mee gehouden te worden dat het in noorwegen niet toegestaan is om met een zweep te rijden, dit kan voor bijvoorbeeld lui ingestelde paarden een nadeel zijn. Ook het bandenstart systeem wijkt af van het in Zweden gebruikte, hierbij zijn volgens noorse kenners nummers 1 en 7 de beste in het band terwijl nummers 2, 4 en 5 beduidend minder gunstig zijn. Zoals de berichten sinds afgelopen donderdag binnendruppelen zal het niet mogelijk zijn om zonder ijzers te lopen en zal men waarschijnlijk zelfs weer de kalkoenen in de ijzers moet zetten. Dit is dan ook de rede dat Lutfi Kolgjini donderdag avond zijn Joke Face liet schrappen, met hem wil hij geen enkel risico lopen nu hij is hersteld van zijn blessure's.

 

V75-1 Bronzen divisie autostart 1640m

Toeval of niet, maar van de 5 keer dat op deze baan een gecombineerde V75 werd verreden werd de eerste koers door een outsider gewonnen, van de vijf winnaars stond de meest gespeelde aan 15%. 3 Breedlove is hier de terechte favoriet aangezien hij de loting heeft gewonnen. Hij kan snel vertrekken maar is niet van de kop afhankelijk, Kihlström heeft dus de taktiek voor het uitkiezen terwijl zijn gevaarlijkste concurrent 12 King Creole E.P het slechtste nummer heeft geloot. De kans dat 3 Breedlove zo de kop pakt en wellicht het tempo mag bepalen is groot aanwezig en op het kleine ticket bank ik hem dan ook. Op het groepsticket neem ik er zes paarden bij en hoop ik dat de traditie van outsiders in het eerste onderdeel zich voortzet. 12 King Creole E.P schat ik in als beste paard in het veld, hij won in november al een klasse I serie en de finale in december ook. In de finale maakte hij grote indruk door vanaf startnummer acht Stefan Melanders derby kandidaat Digital Ink te bedwingen. Vervolgens wist hij makkelijk twee koersen in Noorwegen te winnen. 6 Millstone wist vorig jaar op deze meeting als groot outsider een sterke overwinning te behalen. Hij heeft op deze baan een uitstekende statistiek met twee keer winst en een derde plek uit drie starts, zijn trainer laat weten voor de winst te komen. 2 One More Flight zette goed door na een zwaar parcours de laatste keer,hij verkeerd in topvorm volgens de trainer en zou hier mee kunnen doen voor de winst. De nederlandse 9 Zizou Limburgia is volgens trainer Svanstedt nog nooit zo goed geweest als nu, hij hoopt op een goede rug en een hard tempo onderweg,maar mist volgens Åke echt fijne speed en is daarom van het tempo afhankelijk. 5 Orange Avenue verkeerd in een geweldige topvorm, hij kan hier winnen maar is wel erg veel gespeeld. Bovendien zijn de vermoedelijke ijzers misschien kalkoenen, en dit is zeker geen voordeel voor hem. 10 Victory On Line loopt zijn beste koersen van kop af.Hij kwam de laatste paar starts zeer sterke tegenstanders tegen en is beter dan zijn laatste resultaten laten zien.Hij zou hier met Goop op speed kunnen verrassen over de lange rechte lijn.

 

Ranking: 3-12-6-2-9-5-10-4-11-1-8-7

 

V75-2 Koudbloeden koers bandenstart 2140m

Het nieuwe koudbloed fenomeen 9 Tekno Odin maakt hier zijn seizoensdebuut. Dit paard mag in één zin genoemd worden met Järvsofaks, hij heeft natuurlijk nog een lange weg te gaan voor hij dezelfde palmares heeft, maar dat hij van dezelfde categorie is heeft hij al bewezen. Van zijn 27 starts wist hij er 22 te winnen, behaalde 4 2e plaatsten en een derde plek, hij eindigde dus nog nooit buiten het trio! Tussen zijn overwinningen vallen zijn overwinningen in zowel de Noorse als de Zweedse derby, en zijn wereldrecord op Bollnäs waar hij als vierjarige 1.20,8 op de klokken zetten op. Aan het einde van het seizoen zocht hij vorig jaar al een paar keer de beste oudere koudbloeden op, de eerste keer werd hij op speed geklopt door Faksen Jr die een perfecte koers kreeg maar daarbij liet hij voormalige koudbloedkoning 11 Hallsta Lotus wel ruim achter zich. De twee keer erna kwam hij alleen de Noorse top tegen die achter hem slechts voor de tweede plek streden. Ondanks dat hij hier zijn seizoensdebuut maakt bank ik hem toch meteen, hij heeft een ruime week geleden een snelwerkje op de baan gedaan waarna trainer Öystein Tjomsland het licht op groen zette. Hij geeft aan dat hij zeker nog niet in topvorm is maar is wel zeer bewust van de unieke capaciteiten van zijn paard en verwacht heel veel van hem, hij zal hem een rustige start in het veld geven om de laatste kilometer orde op zaken te stellen. Mocht u nog niet van zijn kwaliteiten overtuigd zijn of denken dat hij nog een koers nodig heeft, is 5 Gylden Balder een verplicht streepje. Hij zal hier waarschijnlijk snel de kop nemen en lijkt na 9 Tekno Odin aanvoerder van zijn overige leeftijdsgenoten. Hij kon 9 Tekno Odin niet bijbenen vorig jaar maar krijgt nu twintig meter. 11 Hallsta Lotus verloor zijn titel van koudbloedkoning eind vorig jaar aan zijn trainingsgenoot Faksen Jr, viel bij zijn eerste start dit jaar niet helemaal mee maar had die koers mogelijk nodig. Mocht u hier voor een grote outsider gaan zou 3 Zevs of 13 Moe Brage mogelijk het paard kunnen zijn wat u rijk maakt. Eerstgenoemde won zijn voorlaatste starts sterk vanuit het dodenspoor en kwam bij zijn laatste start het hardst af van allemaal, 13 Moe Brage neemt het al jaren met succes tegen de top op, zo werd hij vorig jaar nog dichtbij tweede in de grote koudbloedenkoers tijdens de Elitloppet meeting.

 

Ranking: 9-5-11-3-13-6-4-2-1-7-12-15-14-8-10

 

V75-3 Merriekoers bandenstart 2140m

Een merriekoers waar we super merrie 10 Nalda Nof tegen komen. Zij is in jauari voor een bedrag met 5 nullen aangekocht door stal Courant. Deze geweldige merrie vertegenwoordigd haar waarde na haar koers carierre namelijk ook nog in de fokkerij. Logischerwijs word ze eerst nog in het koerswezen ingezet, en haar omgeving heeft de stille droom misschien wel in de Elitlopp met haar te kunnen starten. Ze stond oorspronkelijk aangegeven voor de gouden divisie maar bezit niet genoeg punten om mee te komen tegen Mr Picolit en co, daarna is als alternatief voor deze merriekoers gekozen. Dat zij de merrie met de hoogste klasse in dit veld is valt niet over te twisten, maar de startmethode roept wel grote zorgen op. Ze heeft zeven bandenstarts in haar leven gedaan en heeft bij iedere gelegenheid gesprongen aan de start. Misschien dat Kihlström het wel lukt met zijn magische handen maar het is zeer aan te raden haar zeker niet te banken. Mijn favoriet in deze koers is de outsider 4 Cherion Tooma, ze werd bij haar seizoensdebuut na maanden afwezigheid tweede achter Nobodybeatsthebeat! en liep een geweldige koers vanuit het dodenspoor in haar laatste koers. Weet Eklundh dit keer het dodenspoor met haar te ontwijken, zal ze een harde noot zijn om te kraken voor haar tegenstanders. 11 Photo Princess overtuigde zeer bij haar laatste koers door winst in de V75. Zij bezit zeker de klasse om hier toe te slaan maar ook voor haar is het de vraag hoe ze het startmoment doorkomt, daarnaast vormen de krappe bochten voor haar ook mogelijk een extra hindernis. Trainer Lönborg laat weten dat ze wat slijtage verschijnselen vertoonde na haar laatste start, en dit keer meer verwacht van zijn andere pupil in de koers. 1 Paisley weet zich bijna altijd voorin te handhaven, mocht ze hier de kop kunnen pakken dan willen ze die ook behouden maar heeft ook een rappe sprint in de benen en krijgt sowieso een mooie koers voor in het veld. Mijn laatste streepje gaat naar 13 Premance Simoni, zij wist zich vorig jaar met de beste Noorse merrie's te meten.Zij komt nu van een rustperiode terug, maar moet volgens trainer Bo Westergaard niet uitgesloten worden. In de kansen het Svanstedt duo 9 K.L.M. Prelong en 15 Nettan Palema geloof ik net als de trainer niet zo, 9 K.L.M. Prelong komt voor het eerst uit en met haar hebben ze gewacht tot de winter voorbij is en de banen in een betere staat zijn.De merrie zal deze koers nodig hebben en daarbij is de kans dat de baan zaterdag goed is vrijwel uitgesloten. 15 Nettan Palema wist in haar laatste koers voor het eerst sinds zeer lange tijd weer eens te winnen maar was dat volgens trainer Svanstedt ook verschuldigd na het koersverloop.Zij heeft nu slecht geloot en komt er waarschijnlijk hopeloos in te liggen.

 

Ranking: 4-1-13-11-10-12-7-5-3-2-15-9-14-8-6

 

V75-4 Klasse II autostart 2140m

Mijn laatste banker komt al in het vierde onderdeel waar de noorse toptrainer Frode hamre wel zeer lovend is over zijn nieuwe pupil 12 Sejr Gammelsbäk. Hij is een klasse beter als zijn tegenstanders en heeft minimaal een half miljoen kronen winsom te weinig gezien zijn capaciteit. Hij wist bij zijn debuut voor zijn nieuwe trainer zeer makkelijk te winnen, daarbij was de tegenstand niet van vergelijkbaar niveau maar was het vooral de manier waarop en het gevoel wat Frode Hamre kreeg in de koers dat hem tot bovenstaande uitspraak deed komen. De huidige favoriet 5 Frans G is absoluut een lekker paard maar heeft eerder tegen vergelijkbare tegenstanders nog niet echt kunnen overtuigen, zijn laatste overwinning behaalde hij zeer gemakkelijk maar kwam daarbij in een amateurkoers wel zeer eenvoudige tegenstanders tegen. Hij zal hier waarschijnlijk vrij makkelijk de kop kunnen bemachtigen maar als Frode Hamre hier de knuppel in het hoenderhok gooit verwacht ik niet dat 5 Frans G of een andere deelnemer hem van de winst weet te weerhouden. 9 Bolt Boko is de derde deelnemer die hier qua klasse iets boven de rest uitsteekt, hij heeft twee starts in de V75 gemaakt maar viel beide keren tegen, dit viel volgens de trainer te wijten aan het feit dat hij beide keren met ijzers en kalkoenen moest koersen wat voor hem een duidelijk minpunt is, waarschijnlijk zal hij wederom met dit beschoeisel moeten aantreden.

 

Ranking: 12-5-2-3-4-9-6-1-10-8

 

V75-5 Klasse I autostart 2640m

Hans Crebas zal hier met 1 Zanimede proberen de Nederlandse eer hoog te houden, al spraken wij met een teleurgestelde trainer. "Nummer 1 is een drama, dit is het laatste nummer dat ik gekozen zou hebben als ik mocht kiezen, hij is niet zo snel van start en het risico op insluiting is dus zeker aanwezig. Ik heb één keer eerder met hem een koers aan de binnenkant gereden en toen werd hij nogal heet, maar krijg ik de ruimte om eruit te komen dan doet hij voor deze tegenstanders niet onder, hij heeft al betere paarden geklopt. Bij zijn laatste start liet mijn timing bij de start iets wensen over, toen ik wilde gaan oprijden trokken ze allemaal voor me uit en kwam ik nooit echt in de voorste gelederen, al klokte ik hem de laatste 1400 meter in 14,4" aldus Crebas.  Volgens de talentvolle trainer moeten de bochten geen groot probleem voor hem opleveren en zijn de lange rechte lijnen in zijn voordeel. Hij is de laatste tijd beter te rijden, al kan hij in de bochten nog wel eens wat hangen,dit heeft echter geen invloed op zijn draf. Over de baan laat hij het volgende weten, " ik hoop dat de baan in de loop van de dag wat beter word en dan zonder voorijzers te kunnen starten. De laatste tijd start hij al met kalkoenen in zijn achterijzers en dat gaat zeer goed, mocht hij met voorijzers moeten starten dan krijgt hij alluminium ijzers met kalkoenen onder geslagen, een klein minpunt".Dat hij geen zweep mag gebruiken heeft geen invloed "Bij al zijn starts heb ik mijn zweep maar één keer hoeven gebruiken, toen zwaaide ik ermee naar het publiek" laat Hans met een knipoog weten. Voor Crebas is het dus te hopen dat hij snel de ruimte krijgt om de binnenkant te verlaten en er tempo in koers komt, dan zou hij hier de eerste Nederlandse V75 winst van het jaar in de boeken kunnen zetten. De voornaamste tegenstand heeft ook slecht geloot, 12 Royal Peak was vorige week nog favoriet in het afsluitende V75 onderdeel waar hij bij de voor hem onbekende bandenstart niet weg kwam vanaf een moeilijk startnummer, hij verkeerd volgens Melander in topvorm en autostart is een groot voordeel. Hij zal met een UFO bike aan de start verschijnen voor welke hij uit vier starts drie overwinningen wist te boeken. 8 Nougat Ås heeft deze koers als hoofddoel gehad deze winter maar ook hij heeft slecht geloot, wist al eerder zeer sterk te winnen in de V75 maar versprong ook al twee maal zijn kansen in de V75, scherpte zijn vorm aan met winst in Bjerke en zal hier verbeterd aan de start verschijnen volgens Westergaard. Mijn laatste streepje gaat naar 7 Emperador die ook een Nederlandse connectie heeft, hij heeft wat kleine probleempjes gehad en was daarom wat wisselvallig in zijn prestaties. Deze zijn nu verholpen en hij zal zich in deze koers prima weten te weren, aldus trainer in vorm Lars Nilsson. De afstand is een voordeel voor hem en hij moet hier met de voorste paarden mee kunnen doen. 9 Credicity behaalde twee eenvoudige overwinningen op Bjerke, komt nu betere tegenstand tegen en zal voor het eerst over deze afstand aan de start komen, hij zal een rug in het tweede spoor opzoeken en het op zijn speed laten aankomen.

 

Ranking: 12-8-1-7-9-2-4-5-10-11

 

V75-6 Gouden divisie autostart 1640m

Een aan elkaar gewaagd veld in deze gouden divisie, waarbij de Zweedse deelnemers de loting hebben gewonnen. 3 Mr Picolit is na zijn sterke overwinningen in de zilveren divisie nu meteen favoriet in de gouden divisie, natuurlijk maakt hij kans om te winnen maar om hier zomaar een overwinning van hem te verwachten is niet helemaal eerlijk. Hij komt enkele zeer gerespecteerde gouden divisie paarden tegen. 5 Beanie M.M. behoorde afgelopen seizoenen tot de top van scandinavie en hij maakt hier zijn seizoensdebuut, vorig jaar begon hij zijn seizoen met winst in deze koers en ook al word hij een dagje ouder,toch moet hij hier wederom als kanshebber worden beschouwd. 1 Franscais Du Gull won vorig jaar al eens eenigzins verrassend een gouden divisie van kop af, hij maakte onlangs zijn eerste start van het jaar waarbij hij tegen mindere tegenstand een sterke overwinning neer zette. Bij de huldiging liet trainer Erik Lindegren weten met hem op de Sweden Cup te mikken. Hij kan verschikkelijk snel vertrekken en er van uit gaande dat hij met die koers in de benen alleen maar verbeterd zal zijn is hij mijn favoriet, spets og slut verwacht ik! 4 Caddie Comet weet zich altijd goed te handhaven in de gouden divisie en zou hier wederom kunnen toeslaan net als 2 Global Investment die ook altijd zijn best doet, al lijkt voor hem het koersen zonder zweep een klein nadeel aangezien hij nog wel eens lui wil zijn.

 

Ranking: 1-3-5-4-2-6-8-10-7

 

V75-7 Zilveren divisie autostart 2140m

Een zeer open koers voor de subtop, of is het zo simpel dat 4 Belgrado zo de kop pakt en tempo mag bepalen onderweg? Ik verwacht hem wel aan de kop maar betwijfel of hij daar wel voldoende met rust word gelaten. Krijgt hij een beetje druk onderweg dan zou de laatste rechte lijn voor hem wel eens een breekpunt kunnen vormen. 1 Broadway Legs heeft de potentie om door te stoten naar de gouden divisie maar is zeker niet snel genoeg om de kop te nemen, en voor hem is het dus afwachten hoe  hij erin komt te liggen. 6 Tourbillon wist zich afgelopen winter twee keer sterk te weren in de V75 middels 4e plaatsen waarbij het koersverloop zeker niet in zijn voordeel was. Bezit hij nog over deze vorm dan zal hij hier ver voorin eindigen, mooie spelwaarde! 11Photobear en 12 Hitchcock zijn zeker goed genoeg voor deze klasse maar hebben mindere nummers geloot. 9 So Here I Am lijkt iets makkelijkere tegenstanders tegen te komen dan de laatste tijd en weet zo nu en dan te verrassen, iets wat hier niet valt uit te sluiten. 5 Mountain Dew heeft er al de nodige V75 starts op zitten en wist alleen bij haar debuut in de V75 te winnen.Zij is soms tot grote prestaties in staat maar komt normaal gesproken tekort in dit veld.

 

Ranking: 4-6-1-12-11-9-5-2-10-8

 

Groepsticket:

V75-1: 3-12-6-2-9-5-10

V75-2: 9

V75-3: 4-1-13-11-10

V75-4: 12

V75-5: 12-8-1-7-9

V75-6: 1-3-5-4-2

V75-7: 4-6-1-12-11-9

7x1x5x1x5x5x6= 5250 combinatiesx0,06= 315,00 Euro

 

Kleine ticket:

V75-1: 3

V75-2: 9

V75-3: 4-1-13-11-10

V75-4: 12

V75-5: 12-8-1-7-9

V75-6: 1-3-5-4-2

V75-7: 4-6-1-12-11-9

1x1x5x1x5x5x6= 750 combinatiesx0,06= 45,00 Euro

 

Veel succes,

Terry Koperberg 

 

Beoordeel dit artikel

3.50
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 3 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Ferry Uljee 16 mrt 2013
Zoal gewoonlijk heb ik ook deze week weer menig V75 analyse gelezen in verscheidene kranten en bladen, maar moet zeggen dat deze wel een heel vlijmscherpe is! Ik mis alleen nr 11 in afd 1....topvorm...heeft een sterke eindspurt...op lange laatste rechte lijn....en maar op 7% v/d bonnetjes!!
avatar
Terry Koperberg 16 mrt 2013
Goed gezien Ferry, Nonstop Sas vloog de laatste rechte lijn!
avatar
Ferry Uljee 16 mrt 2013
Ja, die zat lekker, maar dacht dan ie een neussi te kort kwam! Heb nu 3 bankers in afd 2, 3, en 4; nr 5, 10 resp. 12.
totaal: 3 | nu in beeld: 1 - 3

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Terry Koperberg Terry Koperberg

Nieuwsbrief

Email: