Home | Overig nieuws | V75 | V75 Voorbeschouwing Bergsåker 1-12-2012

V75 Voorbeschouwing Bergsåker 1-12-2012

Door 2
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Favoriet Faksen J:R in gevaar? (foto: Kanal 75) Favoriet Faksen J:R in gevaar? (foto: Kanal 75)

Vandaag treed de wintermaand december in en dat is aan de weersomstandigheden in Sundsvall (waar de baan van Bergsåker ligt) duidelijk te merken. Volgens weeronline.nl zal het vrijdagavond rond 19.00 uur beginnen met sneeuwen en dat houd pas morgenavond op, de temperatuur zal zo rond de -6 liggen.

 

Als deze weersvoorspellingen kloppen zal het vrijwel onmogelijk zijn om zonder ijzers te starten en misschien zelfs noodzakelijk zijn om op kalkoenen te lopen. Dit is een vorm van balans waar een aantal paarden grote moeite mee heeft terwijl andere paarden hier juist goed mee uit de voeten kunnen. Paarden die altijd of regelmatig met ijzers lopen zullen hier minder last van hebben dan paarden die het best zonder ijzers presteren. Zeer belangrijk dus om zo lang mogelijk met inleveren te wachten zodat precies duidelijk is hoe de baan er aan toe is en vooral hoe paarden die normaal (rondom) zonder ijzers lopen zich in het voorwerk met ijzers (al dan niet met kalkoenen) laten zien.

 

Voor mijn voorbeschouwing hou ik mij vast aan het hierboven beschreven scenario. Verder lijkt het op een typische Norrland V-75 meeting met middelmatige klasse en een aantal totaal kansloze paarden. In zulke meetings blijken regelmatig een paar grote verrassingen te vallen, vaak worden deze verrassingen dan wel gereden door de betere en bekende pikeurs, deze week wil ik extra waarschuwen voor Torbjörn Jansson die een aantal outsiders met mogelijkheden voor de kar heeft. Verder zijn natuurlijk Åke Svanstedt, Örjan Kihlström en Robert Bergh de mannen die hoge ogen zullen gooien.

 

V75-1 Bronzen Divisie 2140 meter autostart:
5 Udo’s Oiler was vorige week een klasse apart in de bronzen divisie en kwam met alles over voor het veld binnen na een parkoers in het dodenspoor. Dat was echter over 2640 meter wat zijn optimale afstand lijkt te zijn al heeft hij over de huidige afstand zich ook al bewezen, wat meer in zijn nadeel is, is de lange reis vanuit het hoge noorden naar het zuidelijke Jägersro en terug, het is afwachten hoe hij dit heeft verwerkt. Wat in zijn voordeel spreekt is dat hij vrijwel altijd en zijn beste koersen loopt rondom op ijzers, met kalkoenen heeft hij nog nooit gelopen dus is het afwachten hoe hij daar eventueel op reageert. Mocht hij zich goed laten zien in het voorwerk is dit voor mij mijn eerste banker. De strijd om de kop zal hier gaan tussen 1 Good Speed en 2 Rite Key, voordeel voor 2 Rite Key die dan zeer waarschijnlijk op zijn beurt de kop af zal geven aan stalgenoot 5 Udo’s Oiler. Dit geeft 2 Rite Key wel een prachtig parkoers en op speed heeft hij al een paar keer verrassend toe geslagen in de V75. 3 Chip Dealer kwam laatste keer snoeihard af van de laatste plek naar de tweede plaats in een door Udo’s Oiler gewonnen V75 leerling koers. Met zijn startnummer komt hij normaal prachtig in deze koers te liggen waardoor hij dit keer een stuk minder meters hoeft goed te maken op de koppaarden, tevens heeft hij vorige winter onder slechte baan omstandigheden zich prima laten zien, de gevaarlijkste uitdager. 4 Wariner en 11 Chainier hebben actuele vorm laten zien middels sterke overwinningen. 1 Good Speed is een heerlijk paard wat zich steeds geeft maar vaak in de V75 net iets te kort komt, zijn laatste overwinningen behaalde hij in zeer slecht bezette velden, tevens is hij voorzien van amateur-pikeur Lasse Punkari. Ondanks het mooie nummer geloof ik niet zo in hem.


Ranking: 5-3-2-4-11-1-6-12-7-8-9-10

 

V75-2 Klasse I 2140 meter autostart:
1 Digital Ink was vorige keer voor het eerst rondom zonder ijzers twee klasse beter als wat hij daarvoor liet zien en veraste daardoor nogal. Nu lijkt het vrijwel uitgesloten dat hij weer zonder ijzers kan lopen en dan is het nog maar te bezien of ij het niveau van zijn vorige koers kan benaderen. Met zijn startnummer heeft hij het ook al minder getroffen omdat hij volgens zijn stal niet snel genoeg zal zijn om de kop te behouden en daardoor het risico op insluiting op de loer ligt. Al zal Kihlström er natuurlijk alles aan doen om hem goed van start te krijgen. 2 Rock You, 3 Crown Coger en 4 Digital Element zullen hier om de kop strijden, vermoedelijk is 4 Digital Element het snelst maar hij zal ook de enige zijn die meteen weer afgeeft. Aan wie is moeilijk te zeggen, als 1 Digital Ink vrij is gekomen dan zal hij waarschijnlijk de kop nemen en dan heeft hij een goede kans. Mocht hij ingesloten zitten verwacht ik dat 7 Not Invited door Erik in de aanval zal worden gestuurd. Hij liet zich de laatste twee koersen in de V75 goed gelden. Åke Svanstedt liet in zijn column optekenen dat 6 Trans Atlantic sowieso al een moeilijk paard is maar dat het met ijzers eigenlijk is onmogelijk is dat hij hier een goede prestatie neer zal zetten. Van wie ik wel een hele goed prestatie verwacht is van 10 Björnjägarn, hij heeft het na wat mindere nummers dit keer voor hem perfect getroffen met een mooi nummer in het tweede gelid, hij liep al enkele onopvallend goede koersen in de V75 en zou hier zomaar kunnen verrassen na een mooi koersverloop en zijn sterke eindsprint. Ook betaal ik voor 5 Max de Lux hij won laatste keer sterk met meerdere lengtes voorsprong en nog veel over. 8 Banker Brodde is een lekker paard met goede vorm maar zal het vanaf dit nummer moeilijk krijgen.


Ranking: 1-10-7-5-8-2-11-12-3-9-6-4

 

V75-3 Gouden Divisie 1640 meter autostart:
Een zeer open gouden divisie waar de strijd om de kop hard zal zijn. 4 Timetosaygoodbye is favoriet en dat omdat hij favoriet voor de kop is. Hij loopt echter vrijwel altijd zonder ijzers. Tevens geeft Åke Svanstedt aan dat 1 Rutger Raket zijn beste winstkans van de dag is en dat hij deze keer wil proberen de kop te behouden, lukt hem dit en kan hij enigszins tempo bepalen zal hij moeilijk te beschieten zijn. Banker op het kleine ticket. 2 I Won’t Dance kan snel vertrekken maar heeft al meerdere malen laten zien dat hij makkelijk opgeeft aan kop, daarnaast liet hij de laatste paar keer veel speed zien na op een rug te hebben gekoerst, de verwachting is dus dat hij dit weer zal doen. Met tempo onderweg wordt hij dan net als 11 Staro Cold Carat levensgevaarlijk. 12 Simb Ruby won laatst sterk vanuit het dodenspoor maar dat was tegen heel andere tegenstand, zij heeft echter wel bewezen vorm en een venijnige sprint maar vanaf 12 zal het zeer moeilijk worden.


Ranking : 1-2-11-4-12-5-7-9-10-8-3

 

V75-4 Koudbloeden koers 2140 meter autostart:
Hier start de grootste favoriet van de dag in de vorm van 3 Faksen J:R, hij heeft de laatste starts aangetoond dat hij tot de allerbeste van zijn ras behoord. Echter toen liep hij steeds rondom zonder ijzers, sterker nog van zijn laatste 10 starts liep hij 4 keer zonder ijzers en wist toen 4 keer te winnen. Van de 6 keer met ijzers waren een 2de plek achter 6 Jenny R.G. en een 3de plek in het Zweeds kampioenschap achter o.a. winnaar 2 Höstbo Frederik zijn beste prestaties. Zonder ijzers wereldklasse, met ijzers niks meer of minder als de rest van het veld lijkt het. 2 Höstbo Frederik won afgelopen nazomer twee keer zeer sterk in de V75, hij presteert met ijzers prima en heeft zelfs op kalkoenen zich al bewezen. Mijn favoriet en zou zelfs banker kunnen zijn als 3 Faksen J:R in de warming up al laat zien niet zo goed uit de voeten te kunnen. 4 Lix Mollyn is de enige andere echte kanshebber in deze koers die misschien nog wel eens zou kunnen profiteren van het twee vechten om een been principe, hij klopte 3 starts geleden Hallsta Lotus als eens en werd laatst 2de achter 3 Faksen J:R en ook hij loopt altijd op ijzers.


Ranking: 2-4-3-1-8-7-6-10-9-5

 

V75-5 Klasse II 2140 meter autostart:
5 Sugar Boy en 8 Claes Boko zijn gedeeld favoriet en lijken qua klasse samen met 9 Bolt Boko iets boven de rest uit te steken. Op het kleine ticket dus spaarkoers met deze drie streepjes. 5 Sugar Boy verbeterd per start voor Svanstedt en hij heeft dan ook wel hoge verwachtingen al is het een groot vraagteken hoe hij met ijzers zal gaan. 8 Claes Boko lijkt een toekomstige jaargangstopper te worden maar is nog groen en heeft het met zijn startnummer natuurlijk niet getroffen desondanks is het niet uitgesloten dat hij na een paar honderd meter de kop heeft aangezien er geen hele snelle vertrekkers instaan en de meeste graag van zijn rug af zouden willen koersen. 9 Bolt Boko heeft bij Timo Nurmos al en het een en ander laten zien op Solvalla en is sinds kort verhuist naar het noorden waar hij vorige keer debuteerde. Toen hadden ze hem rondom zonder ijzers en met een Amerikaanse UFO-bike gestart en dat was iets te veel van het goede toen hij ingesloten de laatste bocht sprong met nog alles over, zal nu met ijzers en voor een gewone kar lopen en valt zeker niet te onderschatten. Op het grote ticket probeer ik het hier met nog een paar outsiders erbij in de vorm van het thuis duo 1 Poseidon C.L.O. die met dit nummer een mooi parkoers wacht en 11 Tiltmenot.


Ranking: 9-8-5-1-11-6-12-4-2-3-7-10

 

V75-6 E3 Revanche 2140 meter autostart:
Deze revanche van de E3 is een wat mager bezette hoog gedoteerde koers, met als zo vaak dit jaar in jaargangskoersen een favoriet uit de stal van Melander. 7 Increased Workload heeft dit jaar zeer sterke en overtuigende prestaties afgewisseld met wat mindere. Helaas voor stal Melander waren de mindere prestaties vaak net in een finale, hier zou hij qua klasse absoluut revanche kunnen nemen maar met een nummer redelijk aan de buitenkant en met ijzers spreekt het vooruitzicht niet in zijn voordeel. Bovendien denk ik dat zijn stalgenoot 12 Pine Cool volgend jaar een beter paard zal zijn, laatste keer liep hij een onmogelijke koers: laatste 1200 meter met zijn neus in de wind in het derde spoor, om vervolgens alleen door 11 Bubba Sting op speed geklopt te worden nadat deze de laatste 700 meter op zijn rug kon meetrekken. 1 Rafael Blagul kan redelijk hard vertrekken en zal hier eventueel van kop af maar waarschijnlijk van een rug af een mooi parkoers krijgen en liet laatste keer zien dat na een parkoers op maat hij 7 Increased Workload kan kloppen. De vermoedelijke koploper is 3 Maffioso Face maar ik kan me voor stellen dat hij afgeeft na vorige keer een eerste kilometer in 1.11 te hebben gevochten als 8 Mölle C.D. komt. Hij heeft het hele jaar al laten zien tegen de top van zijn jaargang aan te schuren en krijgt deze keer met Åke Svanstedt een beduidend betere rijder als laatste keren. Laatste keer was hij dravende aan de ren met een jong en redelijk onervaren meisje ver voor het veld uit, bij het ingaan van de laatste bocht lag ze letterlijk een meter of tachtig voor het veld uit, toen het melkzuur de laatste rechte lijn bijkans zijn oren uitspoot zette hij op karakter toch goed door en was niet eens zo ver geklopt. Als Åke zijn krachten wat beter weet te verdelen zou hij hier zomaar kunnen verrassen maar ook vanuit het veld zou hij hier een goede kans maken. Als laatste streepje neem ik de aan procenten aantrekkelijke outsider 4 Quite Charming. Deze Chocolatier zoon is zijn laatste twee starts sterk verbeterd na een korte pauze volgens trainer Svante Båth. En we hebben dit jaar al een paar keer eerder vreemd opgekeken van een Chocolatier product.


Ranking: 8-7-12-3-1-11-4-10-6-2-5-9

 

V75-7 Zilveren Divisie 2140 meter autostart:
Een zeer open zilveren divisie waar twee Svanstedt paarden flink worden gespeeld, dit lijkt heeft natuurlijk alles te maken met zijn dominantie die jaar en ze hebben beide mooi geloot. Beide zijn echter ook het beste zonder ijzers. Vooral 9 Big River Supreme zal hier nadeel van hebben en voor beide worden door Svanstedt in zijn column dan ook de verwachting wat getemperd. 1 Aces Majesty, 2 Allaballakaitoz en 3 Simb Robitaille zullen hier om de kop vechten, als 1 Aces Majesty de kop wil behouden zal hem dat normaal lukken maar als de pas 17 jarige Jenny Björk (die haar V75 debuut eerder op de dag zal maken in de gouden!!! divisie achter Isak C.D.) een beetje verstandig is geeft ze af. In dat geval denk ik dat 3 Simb Robitaille iets sneller is. Hij maakt van kop af een goede kans mocht ze enigszins met rust gelaten worden. 2 Allaballakaitoz zit er bijna altijd bij in de V75 maar wist echter alleen bij zijn debuut begin dit jaar een keer te winnen om vervolgens in plaatsgelden te grossieren, rondom met ijzers en met zijn winnaars mentaliteit die iets te wensen over lijkt te hebben zie ik hem niet zo sterk. Stig H Johansson was wat betreft de kansen van 7 Truly Devoted zeer duidelijk: zij zal nog enkele starts doen voor zij gedekt zal worden, ze traint redelijk maar heeft het hele jaar al bewezen niet meer mee te kunnen in haar klasse, dat zal hier waarschijnlijk net zo zijn. Veel te veel gespeeld dus. 8 Omelette liet zich laatste keer weer eens van haar allerbeste kant zien, dit deed zij echter rondom zonder ijzers en het startnummer zit natuurlijk ook niet mee maar zij kan op haar beste dagen verrassend voor de dag komen. Het allermeest geloof ik echter in 11 Yosomite Boko, hij liet zijn beste prestaties met ijzers zien en heeft een geweldige speed met de verwachte harde eerste 500 meter zal hij een hoop paarden voorbij snellen de laatste rechte lijn. 7 Helge Palema liet tot voor kort goede verrichtingen noteren voor de stal van Svanstedt, hij is nu door de eigenaar naar huis gehaald en loopt zijn koersen nu in het noorden met wat kleine succesjes tot nu toe, is sterkere tegenstand gewend en met een koers op maat niet uit te sluiten. Hij won in het verleden al eens met kalkoenen.


Ranking: 11-3-2-8-1-6-4-10-9-12-7-5

 

Veel succes, Terry Koperberg

 

Grote ticket:
Afd 1: 5
Afd 2: 1-5-7-10
Afd 3: 1-2-11
Afd 4: 2-3-4
Afd 5: 1-5-8-9-11
Afd 6: 1-3-4-7-8-11-12
Afd 7: 2-3-8-11
1x4x3x3x5x7x4= 5040 combinaties x 0,06 = 302,40

 

Kleine ticket:
Afd 1: 5
Afd 2: 1-5-7-10
Afd 3: 1
Afd 4: 2-3-4
Afd 5: 5-8-9
Afd 6: 1-3-7-8-11-12
Afd 7: 2-3-8-11
1x4x1x3x3x6x4= 864 combinaties x 0,06 = 51,84

 

Beoordeel dit artikel

4.33
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 2 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
terry koperberg 1 dec 2012
let op!
het is zelfs verboden om vandaag zonder ijzers te koersen, ALLE paarden gaan dus rondom met ijzers. De meeste zullen zelfs met kalkoenen van start gaan.
hierdoor word het wel heel moeilijk en zouden er zomaar een paar hele gekke verrassingen komen. neem zeker Höstbo Frederik mee die voordeel heeft bij deze omstandigheden, gaat u voor een grotere outsider dan is er een waarschuwing voor Lome Stjernen.
avatar
Roel Eikema 1 dec 2012
Truely Devoted wordt gedekt...................... Zweedse trainers doorstaan de vergelijking met de Enkhuizer Almanak met glans (:-))). Almanak, ............!!
totaal: 2 | nu in beeld: 1 - 2

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Terry Koperberg Terry Koperberg

Nieuwsbrief

Email: