Home | Overig nieuws | V75 | V75 voorbeschouwing Bergsaker 20-10-2012

V75 voorbeschouwing Bergsaker 20-10-2012

Door 2
Letter groote: Decrease font Enlarge font
V75 Bergsaker V75 Bergsaker

Afgelopen week was Bas weer dichtbij met zijn zes goed, zijn banker Stein Daylight kreeg van Leif Witasp een zeer offensieve laatste 800 meter voor de kiezen en brak hem duidelijk op. Deze week zal ik de voorbeschouwing op me nemen aangezien zowel Bas als John andere verplichtingen hebben.

 

Deze week is het V75 circus in Bergsaker neergestreken, en het lijkt ondanks een paar duidelijke favorieten geen hele makkelijke v75 te worden. Opvallend is dat een aantal van Zwedens absolute top pikeurs wegens uitlopende redenen niet aanwezig zijn. Zo heeft de grote V75 dominant Åke Svanstedt een bruiloft van zijn zoon en heeft Örjan Khilström een rit in Canada met Tamla Celeber, deze combinatie zal zich proberen te plaatsen voor de finale van de Breeders Crown Filly die volgende week plaats vind. Ook topper Björn Goop is niet aanwezig. Mannen om rekening mee te houden zijn meervoudig baan kampioen Robert Bergh en coming man Henrik Svensson.

 

V75-1 zilver divisie 2600 meter autostart:
1 Ed You 77% is hier groot favoriet en is mijn inziens niet terecht. Na zijn winst in een serie van de bronzen divisie liep hij in de finale een goede koers  al zag hij er niet op zijn best uit. Nu gaat hij een klasse omhoog en heeft het nummer 1 geloot. Volgens trainer Olle Carlsson gaat hij hier niet de kop pakken. Daarnaast liet hij weten dat 2600 meter niet zijn beste afstand is en waarschuwt dan ook dat hij geen hele hoge winst verwachtingen heeft. Zou na koers op maat met ruimte de laatste rechte lijn kunnen winnen maar geen banker.

 

Mijn Bank-idee in deze koers is 8 Peak 38%, zijn laatste verrichtingen zijn misschien niet om over naar huis te schrijven maar het is lang geleden dat hij zo’n matig veld als vandaag trof. De Deense Derby winnaar van vorig jaar heeft het niet getroffen met de loting maar hij is sterk en is niet geheel afhankelijk van een koers op maat de afstand is een groot voordeel en ik heb alle vertrouwen in Per Lennartsson.
Vind u dit te gewaagd en wilt u meer paarden meenemen is het in mijn ogen wijd open. 4 Yosomite Boko 15% lijkt in goede vorm en heeft mooi geloot wat ook geld voor 2 Ailanthe 7%. Beoogd koploper 5 Zyrano Boko 12%, en speedpaard 11 Bell 10% zouden kunnen verrassen.

 

Ranking: 8-4-1-2-5-11-9-6-7-3-12-10

 


V75-2 leerling-merrie koers 2140 meter bandenstart:

6 Örbäckens Cruella 66%is hier favoriete en daar kan ik me heel goed in vinden! Zij zal dan ook mijn tweede Banker zijn. Lijkt in de vorm van haar leven, laatste keer won ze zeer overtuigend met 6 lengtes na het parkoers in het dodenspoor te hebben afgelegd en liet daarbij 11 Lollo Tilly 33% ver achter zich. Enig puntje van zorg is het startnummer 1 in het band, ze kan goed vertrekken maar is ook afhankelijk van de paarden in het eerste band, wat de mogelijkheid geeft dat ze ingesloten zou kunnen komen te zitten. Ik ga er niet van uit maar het is een risico. Aangezien ik in de latere onderdelen veel paarden wil meenemen en ik overtuigd ben van haar klasse en denk dat  ze “over” heeft op de andere paarden durf ik  het toch aan.

 

Haar voornaamste tegenstanders zijn eerder genoemde 11 Lollo Tilly die hier zomaar eens de kop zou kunnen hebben na een paar honderd meter vanuit het springspoor en 9 Eleanor Rigby 39%. Zij heeft van de laatste 7 koersen 5 keer gewonnen maar dit was veelal tegen middelmatige klasse. Ze kwam één keer eerder uit in de V75 en werd toen derde achter Lollo Tilly en Örbäckens Cruella.
Gaat u voor een echt grote outsider in deze koers zijn 1 Digital Blasphemy27% (te veel gespeeld), 4 Myrna Minkoff 8% en misschien 7 Nina Ruda 14% mogelijkheden. Goede berichten uit de stal van 14 Saved From Above 1% en 13 Hello Dolly 1% maar zij  lijken met deze startnummers wel erg ver gezocht.

 

Ranking: 6-11-9-1-4-7-14-13-8-2-5-10-12-15-3

 


V75-3 Gouden divisie 2140 meter autostart:

4 Friction 80% is terecht favoriet. Wat hij dit jaar heeft laat zien is ongekend. In dit vrij matige gouden divisie veld moet hij in goede en gezonde staat winnen. Banken dus ondanks het onaantrekkelijke 80%, laatste keer liep hij tegen de wereldtop in de Masters du Trot waar hij na in het derde spoor te zijn blijven hangen in de beginfase zich liet terug zakken naar het achterveld om vervolgens met krachten over op een rug in het achterveld over de finish kwam. De keer ervoor in het Sundvall Open Trot moest hij de laatste bocht de witte vlag hijsen na een parkoers in het dodenspoor naast niemand minder dan Sebastian K. In het Jubileums Pokalen was hij echter outstanding en won daar met speels gemak van veel betere tegenstand dan vandaag.

1 Youpie 18% won de laatste keer een nog slechter bezette gouden divisie op een sterke manier en liet daarbij zien in een uitstekende vorm te verkeren. Heeft hier goed geloot en trainer Sören Lennartson heeft gezegd de kop te willen behouden als dat lukt, wat overigens zeer twijfel achtig is. Hier zullen Friction en 6 Kadett C.D. 16% ook op azen, ik verwacht echter dat Stefan Melander resoluut naar de kop rijd.  Kadett C.D. had vorig jaar een super jaar met als absoluut hoogtepunt de winst in de “europa derby” waarbij hij onze landgenoot Richard Westerink met Timoko te snel af was de laatste rechte lijn. Dit jaar wil echter nog niet zoveel lukken voor de Bergh pupil, afgelopen vrijdag was hij zeer teleurstellend in een huis tuin en keuken koers op Umeåker waar hij na een koers op maat geen eens een plaatsgeld wist te bemachtigen. Stal Bergh laat echter weten dat hij deze koers nog nodig had en dat de keuze voor rondom zonder ijzers slecht was uitgevallen en de vermoedelijke reden was van zijn zeer teleurstellende prestatie. Eerder liet Bergh weten zich met hem op de Prix d’Amerique 2013 te richten.

Mocht Youpie nu wel te kop weten te behouden en maakt Friction er een harde koers van in het dodenspoor zou dit de deur kunnen openen voor speed paarden als 9 I Won’t Dance 14%, 11 Haraldinho 3% en 3 Trustworthy Ås 3%.

 

Ranking: 4-9-11-1-6-3-10-2-12-8-7-10

 


V75-4 Klasse II 2140 meter:

9 Yes We Can 50% is hier de lichte favoriet, na zijn knappe prestatie van vorige week waar hij na een fout in de beginfase hard afkwam de laatste rechte lijn een verplicht streepje op het ticket maar zeker geen “vaste” winnaar.3 Finest Scotch 44% zou hier normaal gesproken de kop moeten nemen en dan heeft “coming man” Henrik Svensson (o.a. Parkin) een zeer sterke troef in handen om deze koers te winnen. Zou een bank overweging kunnen zijn. Ik heb echter genoeg respect voor Yes We Can en zo ook voor 4 Lassabo Palema 12% die na een dipje weer in stijgende vorm is volgens de trainer net als 7 Gant Cobra 8% Jörgen Westholm laat weten dat hij traint als nooit tevoren en ondanks zijn lange afwezigheid meteen een goede prestatie verwacht. Het laatste streepje gaat naar 11 Masse Palema 38%  hij heeft het echter niet getroffen met het nummer. Verder lijkt deze koers geen echte zege kandidaten te bezitten, 8 Sith Lord 15% heeft slecht geloot, in twaalf starts dit jaar nog geen koers gewonnen en lijkt dan ook duidelijk te veel gespeeld aan 15%.

 

Ranking: 3-9-7-4-11-2-8-10-12-6-1-5

 


V75-5 Dubbelcupen Finale 2140 meter bandenstart:

Een zoals zo vaak zeer open koudbloeden koers, favoriet 6 Raggmunken 61% heeft een zeer snelle laatste 500 meter in de benen en lijkt met dit nummer hoe dan ook een mooie koers te krijgen. Hij is echter verre van drafzeker.
Dit is echter een finale van de Dubbelcupen cyclus en het merendeel van dit veld is echt zeer aan elkaar gewaagd, 12 Hulte Magnus 41% heeft vijf maal op rij gewonnen maar het met het startnummer slecht getroffen, 5 Lärkan 32% en 1 Närby Kalabalik 36% komen uit de stal van koudbloeden koning Jan Olov Persson en moeten mee. Laats genoemde heeft een maand niet gelopen omdat hij nu op winsom precies in het eerste band mag starten. 8 Krusen 9% is zonder fouten ook zeer gevaarlijk. 9 Remelda 1% heeft bij een koers op de goede rug een gevaarlijke eindsprint net als 15 Granli Nicolai 8%.

 

Ranking : 6-5-8-1-3-2-12-9-15-10-7-14-11-4

 


V75-6 Klasse I 2640 meter bandenstart:

1 Le Mat 71% is hier groot favoriet en daar kan ik me slecht in vinden. Van de zomer wist hij met overmacht  een matig bezette klasse II koers te winnen waar een aantal kanshebbers al vroeg in de koers weg sprongen. In de finale sloeg hij echter een flater. Na zoals altijd matig te zijn begonnen probeerde Bergh zijn positie na 500 meter te verbeteren door driedik op te rijden naar het dodenspoor, Le Mat pakte echter helemaal niet aan en sprong weg op het moment dat hij eindelijk het dodenspoor wist te bemachtigen.
Een zeer aantrekkelijke klasse I waar een groot aantal paarden winstkansen heeft. 4 Greenstar11% won dankzij een verbluffende sprint ook een klasse II koers om dit te vervolgen met een veelzeggende 2e plek in de finale achter een ontketende Power M.S.. Mijn eerste streepje van velen.

 

Ranking: 4-6-10-5-11-1-9-3-12-2-7-8

 


V75-7 bronzen divisie 1640 meter autostart:

Wederom een zeer open koers waar Robert Bergh maar liefst vier paarden aan de start heeft. Hier is 7 Tofu 48% favoriete en zij is zeker een kanshebber maar vanaf startnummer 7 over de korte afstand geen favoriet voor mij.
De strijd om de kop zal mijn inziens gaan tussen 3 Un Sacco Di Soldi 44% en 6 Democrat 38% echter denk ik dat geen van beide met rust gelaten zal woorden aan kop omdat zoals gezegd baan kampioen Bergh liefst vier ijzers in het vuur heeft. Uit de stal geven zij aan dat 2 Delmonica Sund 40% duidelijk eerste paard is en 1 Across The Bridge 16%, 5 B.B.S. Mandarino 14% en 9 Rite Key 9%met gelijkwaardige kansen gezien moeten worden. 4 Airgunner 15%is een vrij onbekende in dit gezelschap maar vanuit Finland zijn er positieve verhalen over hem. Het te verwachten harde koersverloop nodigt speedpaarden als Tofu, 10 Hallalujamoment F14% en 11 Quicksilver 8% uit.

 

Ranking: 6-2-3-7-9-10-11-4-1-5-8-12

 

V75 groepsticket:


1: 8
2: 6
3: 4
4: 3-9-7-4-11
5: 6-5-8-1-3-2-12-9-15
6: 4-6-10-5-11-1-9-3-12
7: 6-2-3-7-9-10-11-4-1-5


1x1x1x5x9x9x10
4050 combinaties x 0,06 = 243,00 Euro

 

V75 klein ticket:

 
1: 8
2: 6
3: 4
4: 3-9-7-4
5: 6-5-8-1-3-2
6: 4-6-10-5-11-1-9
7: 6-2-3-7-9


1x1x1x4x6x7x5
840 combinaties x 0,06= 50,40 Euro

 

Weetjes:

 
• Ed You V75-1 is nieuw in zijn klasse, kan het startnummer niet uitbuiten en is beter over de kortere afstanden. Sprong in 3 van zijn laatste 10 starts.
• Lollo zet V75-2 kan het kan goed vertrekken en het springspoor goed gebruiken, heeft een van de betere en ervaren leerlingen.
• Digital Blasphemy V75-1 liep steeds tegen mindere tegenstand, liet laatste keer wel zien ook vanuit het dodenspoor dichtbij te kunnen eindigen.
• Kadett C.D. V75-3 sprong ook in 3 van zijn laatste 10 koersen, vanuit stal verwachten ze een betere prestatie nu hij rondom zonder ijzers gaat.
• Trustworthy Ås V75-3 heeft een hele snelle eindsprint in de benen en vanuit stal verwachten ze dicht bij Friction in de buurt te kunnen finishen.
• V75-4 paarden 1, 3 en 9 sprongen elk in 4 van hun laatste 10 starts.
• Henrik Svensson zegt dat Finest Scotch V75-4 zijn beste winskans (uit 4) van de dag is.
• V75-5 paarden 2,8 en 9 sprongen in 6! Van hun laatste 10 koersen, paarden 3 en 6 in 3 van de 10.
• King Tilly V75-6 sprong in 6! Van de laatste 10 starts. Laatste keer was hij na negen maanden absentie wel beter als ooit en zal verbeterd zijn met die koers in de benen.
• Democrat V75-7 is betere tegenstand gewend en zou hier van kop af een goede kans moeten maken.

 

Veel succes,

Terry Koperberg

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 2 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Floris van der Beukelaer 20 okt 2012
Bedankt Terry, een mooie voorbeschouwing heb je neer gezet.
avatar
Rico K 20 okt 2012
ED You was toch verrassend goed...Helge Palema zat met alles over ingesloten word anders zeker 1 of 2 dus onthouden ;-)
totaal: 2 | nu in beeld: 1 - 2

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Terry Koperberg Terry Koperberg

Nieuwsbrief

Email: