Home | Overig nieuws | V75 | V75-voorbeschouwing zaterdag 28 juli 2012, Bollnäs

V75-voorbeschouwing zaterdag 28 juli 2012, Bollnäs

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Merger Blue Chip: op herhaling? (Foto: Kanal 75) Merger Blue Chip: op herhaling? (Foto: Kanal 75)

Na twee moeilijk te voorspellen V75-edities op Axevalla lijkt de meeting van morgen redelijk voorspelbaar. Al zijn die “voorspelbare” zaterdagen natuurlijk verraderlijk: er hoeft maar één megafavoriet te falen en een gigantische uitbetaling ligt in het verschiet. Maar of dat morgen gebeurt?

 

 

 

Vorige week had ik even de hoop om op weg te zijn naar een hoge uitbetaling. In het zesde onderdeel werd mijn banker Montgomery Hill echter bij het ingaan van de eerste bocht finaal van de sokken gereden door Lutfi Kolgjini met zijn Armando Kievitshof. Het kwam hem op een boete en een schorsing te staan, maar daar was mijn ticket niet mee geholpen. Banker nummer twee, High Leg, leek in het laatste onderdeel op weg naar de zege. Hij kwam driedik door de laatste bocht aangestormd en had bij het indraaien van de laatste rechte lijn nipt voordeel. Op het moment dat Andersson de trekwatten trok leek echter ook de dadendrang van High Leg in een klap getemperd te zijn. Eerlijk gezegd was ik daar niet echt rouwig om, anders had dat vervelende gevoel van “wat als?” me waarschijnlijk nog wel even dwarsgezeten.

 

Deze week reizen we noordwaarts af naar de baan van Bollnäs. De laatste rechte lijn is met 207 meter een stuk korter dan die van Axevalla, maar is voor Zweedse begrippen nog altijd langer dan gemiddeld. Speedpaarden hebben hier dus meer kans dan op, pak ‘m beet, de “longeerbak” van Örebro. De meeting herbergt twee mega-favorieten, waar ik normaliter een ietsje allergisch voor ben. Rationeel gezien zie ik echter niet hoe Merger Blue Chip en Hallsta Lotus geklopt moeten worden. Ik ga deze week dus tegen mijn (toegegeven: enigszins merkwaardige) aard in en speel mee met de grote stroom. Indien ik er 7 goed mocht hebben dan zal ik dus niet de enige zijn met een goed ticket. Ik denk echter ook dat diverse favorieten erg overschat worden, dus ik heb tóch goede hoop op een aardige uitbetaling.

 

Door toedoen van een verhuizing zit ik deze week al niet ruim in mijn tijd, terwijl ook mijn rug het bij het betere sjouwwerk heeft af laten weten (niet geheel onverwachts, overigens). Derhalve deze week een vrij beknopte vooruitblik.

 

 

V75-1, Stoeliten. 1.640 meter autostart.

 

 

Favoriet: 5 MERGER BLUE CHIP (87 %)

Wanneer er ook maar een klein beetje aanleiding is om een dergelijk grote favoriet juist niet te banken, dan grijp ik die mogelijkheid graag aan. Maar hier zou ik, los van ziekte, niet weten hoe de Cantab Hall-dochter geklopt zou moeten worden. Over haar favoriete afstand, bovendien. Spets-och-slut lijkt de enige optie. Niet erg origineel, maar ik bank.

 

1 BACHELORES DREAM kan redelijk rap vertrekken, maar normaliter neemt 4 MISS SUE V hier binnen 100 meter de kop. Om vervolgens af te geven aan 5 MERGER BLUE CHIP. Of het zou zo moeten zijn dat Kontio met zijn 3 CANAKA B.F. hier een stokje voor probeert te steken. Maar dat scenario acht ik niet waarschijnlijk.

 

4 MISS SUE V is wel degelijk een merrie die het de favoriete in de toekomst moeilijk zou kunnen maken. Ze komt nu echter terug van een keelontsteking en is waarschijnlijk nog niet in de vorm die ze gedurende het Elitlopp-weekend demonstreerde. Ze komt hier wel voor het eerst rondom zonder ijzers aan de start en krijgt naar alle waarschijnlijkheid een parcours vanaf de rug van de koploopster. Bij een mindere dag van de favoriet is zij de eerst aangewezene tot een stunt.

 

Mocht u juist speculeren op een slechte dag van MERGER BLUE CHIP dan zijn respectievelijk 1 BACHELORS DREAM, 6 SIMB RUBY, 3 CANAKA B.F. en 9 BOLD AND FRESH degenen die kunnen toeslaan. Ook 10 VICTORIA SISU beschikt over een gemeen stukje speed, maar de kans dat zij achterin het veld komt te liggen is tamelijk groot.

 

 

V75-2, Klass I. 2.640 meter bandenstart.

 

Favoriet: 2 KIMONO PEARL (63 %)

Ze was afgelopen zondag nog een van de favorieten in het Stochampionatet, maar ze versprong haar kansen kort na de start. Ze komt hier in actie over haar favoriete afstand en beschikt over de klasse om te kunnen winnen. Startnummer twee is voor haar echter zeer nadelig (galoprisico of langzame start), bovendien rijdt Torbjörn Jansson haar pas voor het eerst. Kanspaard, maar kwetsbare favoriet.

 

De strijd om de kop gaat tussen 1 PASCO FRONTLINE en 7 STAR BRODDE. Voordeel voor eerstgenoemde.

 

Laatst bankte ik 5 YOU TWO nog op basis van het feit dat hij voor het eerst rondom zonder ijzers zou starten. Hij liep geen slechte koers, maar hij lijkt nog steeds niet te snappen waar het in een koers om gaat: winnen! Hier loopt hij wederom rondom zonder ijzers en de afstand lijkt me geen nadeel. Startnummer 5 is natuurlijk niet optimaal, maar gezien zijn flegmatieke aard hoeft dit geen probleem te zijn. Indien Kihlström KIMONO PEARL van start af voorbij komt dan zal hij offensief ten strijde trekken en zodoende de kop proberen te bemachtigen. Eenmaal aan kop zie ik hem niet snel geklopt worden, maar banken doe ik maar even niet. Eerst zien dat het kwartje eens een keer bij hem valt.

 

6 GLOBAL MAZERINE is hier met 33 % volgens de spelers de derde favoriet. Daar geloof ik dus niks van; dat percentage is vooral gebaseerd op de ongekende successen van Svanstedt van de afgelopen week. Dit paard wist uit acht pogingen echter nog niet te winnen in de V75 en dat gaat hier volgens mij ook niet gebeuren. Hij is sterk en ogenschijnlijk is hij over deze afstand in het voordeel, maar hij komt pure snelheid tekort om het ook af te kunnen maken tegen dergelijke concurrentie. Ik sla een rondje over.

 

YOU TWO en KIMONO PEARL lijken op basis van potentie boven de rest uit te steken, terwijl 1 PASCO FRONTLINE op basis van het te verwachten koersverloop (kop of rug koploper) ook een must is op het ticket.

 

Achter dit drietal is de strijd wijd open, dus ik zet zoveel streepjes als mijn budget toestaat. Mijn speciale hoop is gevestigd op 4 KALLE; een oertrouw knolletje dat altijd blijft doorvechten tot de streep. Met dit nummer loopt hij echter wel het risico om in de startfase veel terrein te verliezen.

 

 

V75-3, Gulddivisionen. 2.140 meter autostart.

 

Favoriet: 4 MONSTER DRIVE (67 %)

Bij zijn eerste twee starts voor Svanstedt ijzersterk vanaf onmogelijke startnummers. Met nummer 4 achter de auto lijkt een spets-och-slutje in de maak en bijna had ik ‘m gebankt. Uit 4 starts in de Gulddivisionen won hij echter nog niet, terwijl hij op zijn allerbest lijkt over de mijl. Bovendien zou hij wel eens een harde openingsfase voor zijn kiezen kunnen krijgen. Factoren waardoor ik een eerste favoriet niet bank, maar hij is wel het eerste streepje dat ik op mijn ticket zet. Mocht hij van kop af een boemeltempo kunnen dicteren dan is hij bijna niet te kloppen.

 

3 BEANIE M.M., 4 MONSTER DRIVE, 5 CLEAR SIGN en 7 YIELD BOKO kunnen allemaal hard weg achter de auto. Licht voordeel voor 4 MONSTER DRIVE, al zou dat veel kracht kunnen kosten.

 

7 YIELD BOKO lijkt weer helemaal terug van weggeweest. Het moet raar lopen mocht hij hier de kop kunnen nemen, maar hij zal zich na de start in de voorste regionen bevinden. Indien hij niet in het dodenspoor beland is hij levensgevaarlijk. Als er maar een constant tempo in de koers zit.

 

3 BEANIE M.M. is volgens zijn trainer weer ouderwets in vorm. Mocht hij de kop kunnen behouden dan is hij direct moeilijk te kloppen, anders krijgt hij de rug van het koppaard. Van de zes koersen die hij de afgelopen twee seizoenen (2011-2012) won deed hij dit vier keer van kop af en twee keer vanaf de rug van de koploper.

 

Deze drie steken, zeker na het schrappen van 6 HARD LIVIN, boven de rest uit. Op mijn groepsticket neem ik nog een paar deelnemers mee, maar dat is vooral omdat mijn budget dat toestaat. Maar de overigen komen normaliter pas in beeld wanneer de drie favorieten elkaar onderweg het leven zuur maken. Op basis van prestaties uit het verleden neem ik ook 8 NAHAR mee, maar ik vond hem vorige week (zowaar foutloos) ronduit teleurstellend. Nu gaat hij overigens wel rondom zonder ijzers. Maar ik heb bijvoorbeeld meer vertrouwen in 9 FRILLAN FRILIOKUS, die met haar korte maar vlammende eindschot een Gulddivisionen als deze zou kunnen winnen.

 

 

V75-4, Jan Olssons Minne (Koudbloedigen). 1.640 meter autostart.

 

Favoriet: 7 HALLSTA LOTUS (91 %)

Werd laatst geklopt door de ook hier aanwezige 1 LOMAR. Toen koerste hij echter rondom met ijzers (staat fout geregistreerd in ATG-database), bovendien reed Ohlsson in de rondte in een gezapig tempo, waardoor hij in de slotfase door een gemeen stukje speed werd geklopt. Nu gaan de ijzers er weer af en Ohlsson is weer scherp. Bovendien werd hij in 2009 voor het laatst twee keer achter elkaar geklopt. We moeten het maar als een voordeel zien dat hij door toedoen van zijn laatste nederlaag nu op 91 % van de tickets voorkomt i.p.v. op 95 %.

 

De strijd om de kop zal gaan tussen 2 STAMPING, 3 KASPER MOLLYN en 6 LIX MOLLYN. Voordeel voor KASPER MOLLYN, die graag zal afgeven zodra HALLSTA LOTUS zich meldt…

 

 

V75-5, Driejarige merriekoers. 2.140/ 2.160 meter bandenstart.

 

Favoriet: 7 LA CONTESSA (61 %)

Ook hier hebben we naar mijn smaak te maken met een favoriet op basis van de gruwelijke vorm van Svanstedt. Bij haar eerste start koerste ze van kop af, kon op een gegeven moment een gezapig tempo van 1.23 dicteren maar werd in de slotfase nog vrij gemakkelijk voorbijgelopen. Bij haar volgende twee starts koerste ze rondom zonder ijzers en dat pakte veel beter uit. Alhoewel: laatst bleek ze een hoefzweer aan haar koers te hebben overgehouden. Derhalve denkt Svanstedt zelf dat ze, gezien haar beperkte trainingsmeters van de laatste weken, nog niet in topvorm is. Deze ongeroutineerde merrie is een kanspaard, maar een uiterst zwakke favoriet. Bovendien denk ik dat één deelneemster sowieso aanwijsbaar beter is!

 

De strijd om de kop zal gaan tussen 3 FORTUNA SUND, 6 TINOVA STAR en 7 LA CONTESSA. Voordeel voor 3 FORTUNA SUND.

 

Hoe langer ik heb zitten studeren op het koersarchief van de ATG, hoe meer vastberaden ik werd. Volgens mij is 10 QVINTETTE op dit moment gewoon het beste paard. Op basis van de paar koersen die ze gelopen heeft lijkt ze me trouw, dus ik bank haar! Mede omdat ik anders acht streepjes zou moeten zetten, maar bij haar laatste twee overwinningen maakte ze echt indruk met haar scherpe eindschot. Daarbij liet ze, overigens tegen “Solvalla-competitie”, zien dat ze ook werkelijk wil winnen!

 

Een paar angstgegners. 4 HANKYPANKY PAGAN won laatst imponerend vanuit het dodenspoor. Vanaf dit startnummer is de kans dat ze springt echter enorm groot. 3 FORTUNA SUND zou van kop af een heel eind kunnen komen. De berichten vanuit stal zijn erg optimistisch. 2 PLUM WISE AS heeft trainer Nurmos zelf erg hoog zitten. Laatst sprong ze echter doordat ze zonder ijzers te licht in balans stond. Nu met ijzers, maar tevens haar debuut bij een Zweedse bandenstart. 8 ROWENA RAVENCLAW werd laatst maar heel nipt geklopt en kwam al sterkere tegenstanders tegen. Typische Kihlström-skräll. 6 TINOVA STAR komt hier voor het eerst zonder achterijzers aan de start en heeft al tegen betere merries gekoerst. Ze is wel wat driftig, dus een “open spoor” zoals nu zou een galoppade kunnen ontlokken. 12 CHOCOLATIQUE heeft een gemeen stukje speed, maar waar gaat zij vanaf dit nummer belanden?

 

 

V75-6, Bronsdivisionen. 2.140 meter autostart.

 

Favoriet: 10 MONTGOMERY GEL (65 %)

Hij verkeert in de vorm van zijn leven en volgens Nurmos is dit zijn beste winkans in de V75. Een terechte favoriet, maar een kwetsbare banker als je het mij vraagt. Er staan immers veel snelle vertrekkers in de koers, de vraag is waar MONTGOMERY GEL gaat belanden met dit nummer. Wanneer hij te ver achterin komt te liggen dan zal hij op een snelle zomerbaan niet meer iedereen kunnen achterhalen over deze afstand. Wanneer het 500 meter langer was geweest had ik hem waarschijnlijk wel gebankt…

 

De strijd om de kop wordt spannend. De 1 t/m de 5 kunnen hard weg; 4 FRITIOF PIRATEN en 5 FIRST LANE beschikken intrinsiek waarschijnlijk over de meeste startsnelheid, maar zullen waarschijnlijk gráág afgeven aan het eerste kanspaard dat zich komt melden. 3 FLIP A COIN?

 

Ik heb budgettair ruimte om acht paarden mee te nemen op het groepsticket. Van de meer gespeelde paarden laat ik 8 ELECTRA SUND (gaat nu geen kop nemen) en 6 GLOBAL JACOB (het “Svanstedt-effect, dus teveel gespeeld) weg. Ik heb met name feeling voor 4 FRITIOF PIRATEN. Dit driftige heerschap koerst zowel met een trekkap als met trekwatten; de voor haar doen opmerkelijk optimistische Kajsa Frick heeft aangekondigd voor het eerst beide attributen te zullen gaan trekken in de slotfase. Bovendien koerst hij, in tegenstelling tot zijn laatste starts, wederom rondom zonder ijzers!

 

 

V75-7, Silverdivisionen. 1.640 meter autostart.

 

Favoriet: 4 PARKIN (70 %)

Bij zijn laatste start gold hij nog als een verrassende winnaar, nu is hij zwaar favoriet terwijl hij wederom MELLBY SAMBUCA tegenkomt. Op basis van zijn topvorm is hij een terechte favoriet, maar gezien de afstand en de spelwaarde een uiterst zwakke banker. Hij is niet snel van start en zal waarschijnlijk voor het eerst sinds lange tijd met achterijzers koersen. Ter indicatie: met ijzers won hij nog NOOIT!

 

De strijd om de kop wordt wederom spannend. 3 KEJSER K.D., 5 RANO, 6 FRANCAIS DU GULL en 7 QUALITY HALL zijn allemaal razend snel. Voordeel voor eerstgenoemde.

 

Met in totaal zes paarden denk ik dat ik de koers heb dichtgespijkerd. Is 5 RANO met 13 % niet erg weinig gespeeld? I.v.m. tying up heeft hij een tijdje niet gelopen, maar volgens Ohlsson is hij optimaal voorbereid op deze koers. Rondom zonder ijzers en met een klein kansje op de koppositie…

 

 

“VALUE-BETS”:

 

V75-2: 4 KALLE (7 %)

V75-3: 9 FRILLAN FILIOKUS (6 %)

V75-6: 4 FRITIOF PIRATEN (18 %)

V75-7: 5 RANO (12 %)

 

 

GROEPSTICKET:

 

V75-1: 5 MERGER BLUE CHIP

V75-2: 1- 2- 4- 5- 7- 8- 9- 10

V75-3: 3- 4- 5- 7- 8- 9- 12

V75-4: 7 HALLSTA LOTUS

V75-5: 10 QVINTETTE

V75-6: 1- 2- 3- 4- 5- 7- 10- 11

V75-7: 1- 3- 4- 5- 6- 11

 

2.688 combinaties = € 161,28

 

KLEIN TICKET:

 

V75-1: 5 MERGER BLUE CHIP

V75-2: 1- 2- 4- 5

V75-3: 3- 4- 7

V75-4: 7 HALLSTA LOTUS

V75-5: 10 QVINTETTE

V75-6: 1- 2- 3- 4- 5- 7- 10- 11

V75-7: 1- 3- 4- 5- 6- 11

 

576 combinaties = € 34,56

 

Beoordeel dit artikel

0
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: