Home | Overig nieuws | V75 | V75-voorbeschouwing zaterdag 21 juli 2012, Axevalla

V75-voorbeschouwing zaterdag 21 juli 2012, Axevalla

Door 3
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Met High Leg op miljoenenjacht (Foto: Clément Bécat) Met High Leg op miljoenenjacht (Foto: Clément Bécat)

Het hoogseizoen in Zweden is in volle gang. Enkele weken na het Sprintermästaren-festijn is het nu de beurt aan een vergelijkbaar driedaags evenement: het Stochampionatet op de baan van Axevalla. We blikken vooruit op de V75-meeting van morgen.

 

 

Vorige week dacht ik na de imponerende zege van Orecchietti, overigens met de trekwatten nog in zijn oren, op rozen te zitten. Als klap op de vuurpijl versprong de niet fitte Mellby Sambuca ook nog eens zijn kansen, waar Parkin optimaal van profiteerde. Al valt nog te bezien of een wel fitte Mellby Sambuca weerstand had kunnen bieden aan de excellerende winnaar. De overwinning van Beljue Gutten had ik echter niet in mijn berekeningen meegenomen, waardoor de droom op het vergaren van een klein fortuin alweer snel hard uit elkaar spatte.

 

Ik blijf echter volharden. De meeting van morgen lijkt me een stuk verraderlijker dan je op papier zou denken en daar heb ik mijn ticket dan ook op gebaseerd. Let wel: Axevalla beschikt over de langste rechte lijn van Zweden (met uitzondering van de mijlsbaan van Tingsryd uiteraard), zodat speedpaarden in de slotfase nog veel terrein kunnen goedmaken. Meer dan eens heeft de V75 op deze baan een vermogen opgeleverd, ik hoop dat wederom diverse favorieten zullen falen. Met mijn ronduit riskante bankers denk ik goed te zijn voorbereid….

 

Overigens wordt ook “Stochampionatet-zondag” voor het eerst gereserveerd voor de V75. Wat mij betreft schiet de ATG daarmee zijn doel voorbij, de feiten wijzen immers uit dat twee V75-meetings per week ten koste gaat van de omzet. Ik richt me derhalve uitsluitend op de zaterdag, tenzij er een jackpot ontstaat. In dat geval zal  in de loop van zaterdagavond nog een ticketvoorstel worden gepubliceerd.

 

V75-1, Bronsdivisionen. 1.640 meter autostart.

 

Favoriet: 4 ARDI BOKO (70 %)

Bij zijn laatste start was de voormalig pupil van Hugo Langeweg werkelijk ijzersterk. Hij nam direct de kop en rondde de eerste kilometer in een constant tempo tussen de 1.12 en de 1.13. De laatste 500 meter versnelde hij en kwam in 1.08,8 naar huis, waardoor hij met zijn witte trekkap nog op zijn oren oppermachtig won in een nieuw record van 1.11,1. Op basis van die koers is hij hier zeer terecht favoriet. Hij komt wederom rondom zonder ijzers aan de start en volgens de berichten uit stal is zijn vorm eerder beter dan minder geworden. Van kop af zal hij dus moeilijk te kloppen zijn. Maarrrrrr….die koppositie zal hij niet op eigen kracht kunnen nemen, die zal hem gegund moeten worden. En gebeurt dat ook? Ik gok erop van niet!

 

De strijd om de leiding wordt razend spannend. 1 HENKE DIABLO en in iets mindere mate 3 LURINGEN PALEMA zijn erkende bliksemvertrekkers, die beiden graag de kop zullen afstaan aan het eerste de beste kanspaard dat zich komt melden. 2 ADMIRAL SEA is echter eveneens razendsnel van start, terwijl trainer Savin heeft gemeld zijn pupil het liefst van kop af te zien koersen. Ook 7 BORGA BARON kan vertrekken op een voetje van 1.07, al heeft hij zijn nummer natuurlijk erg tegen. Het is dus nog de vraag of Wallin vol gas zal geven van start af. Mocht dit het geval zijn, dan acht ik de kans groot dat ook hij ARDI BOKO voorbij zal komen in het startmoment.

 

2 ADMIRAL SEA is dan eigenlijk ook mijn idee in deze koers. Let wel: in januari won hij nog het V75-mästaren vóór toppers als Nahar, Quarcio du Chene en Noras Bean. En van kop af. Ik heb zelfs even gespeeld met het idee om hem te banken, maar laatst viel hij bij zijn rentree (na 5 maanden koersrust) toch een ietsje tegen. Bovendien valt nog te bezien of hij de koppositie weet te bemachtigen. Hoe dan ook: volgens trainer Savin zal hij met zijn laatste koers in de benen nu beter voor de dag komen, morgen blijkt of hij ook echt in topvorm is. Hij komt in zijn optimale uitrusting aan de start, dus met een open hoofdstel en rondom zonder ijzers. Én met Kihlström voor het eerst in de sulky!

 

6 ORIONE SPIN was laatst weergaloos in de finale van het Sprintermästaren. Hij kreeg geen positie, waardoor hij de eerste 800 meter in het derde spoor bleef hangen. Uiteindelijk belandde hij helemaal achterin en sprintte in de slotfase nog binnendoor naar een zesde plek in 1.10,6! Het is natuurlijk nog de vraag of hij daar al van hersteld is, maar Kolgjini kennende zal hij wederom offensief ten strijde trekken. De uiteindelijke koploper zal dus weinig kans krijgen om onderweg het tempo uit de koers te halen. Indien nog steeds in goede vorm is hij in staat om vanuit het dodenspoor te kunnen winnen. In tegenstelling tot laatstgenoemde finale komt hij nu wel met ijzers aan de start, maar ook op die balans wist hij diverse keren te winnen.

 

Het vierde paard dat ik meeneem op mijn ticket is 7 BORGA BARON, die al een tijdje in topvorm verkeert. Laatst klopte hij niemand minder dan Quick Razz, terwijl hij bij zijn voorgaande starts slechts zijn meerdere hoefde te erkennen in toppers als Mr Picolit en Parkin. Op dit moment staat hij op slechts 6 % van de tickets, dus hij wordt heerlijk onderschat!

 

 

5 STORMYSKY is aan een percentage van 26 % momenteel de derde favoriet en wordt daarmee overschat. Vijf van zijn zeven zeges behaalde hij van kop af; ik kan me niet voorstellen dat hij die positie hier gaat bemachtigen. Natuurlijk kun je het duo Johansson/ Adielsson niet uitvlakken, zeker niet wanneer we hier een waanzinnig koersverloop voorgeschoteld krijgen, maar er zijn enkele deelnemers die ik eerder op mijn ticket zou zetten.

 

Zoals 1 HENKE DIABLO, die laatst van kop af wist te winnen vóór o.a. ADMIRAL SEA. Zijn startnummer gecombineerd met zijn startsnelheid zou moeten zorgen voor een fraai koersverloop. Of de aan 1 % gespeelde en in topvorm verkerende 11 VIKING BRILJANT, die voor het eerst sinds twee jaar rondom zonder ijzers zal koersen. 12 KALYPSO FACE verkeert ook al in topvorm, maar is misschien op zijn best van kop af. Hij heeft zijn startnummer dus wel heel erg tegen. Datzelfde geldt voor 8 TRUCULENT. Net als het eerder genoemde viertal (1- 11- 5- 12) zou ook hij echter kunnen profiteren indien de gehele weg gas wordt gegeven.

 

 

V75-2, Klass II. 2.140 meter bandenstart.

 

Favoriet: 6 SIR LEXINGTON (48 %)

Het zou zo simpel kunnen zijn dat deze Spotlite Lobell-zoon binnen een paar honderd meter de kop te pakken heeft en niet meer wordt achterhaald. De potentie heeft ‘ie in ieder geval. Het is echter een apart heerschap, dus het is maar de vraag hoe zijn pet deze dag staat. Overigens: laatst koerste hij vanuit het tweede spoor vanaf een rug, waarbij hij diverse keren de indruk wekte ermee te willen uitscheiden. Met een vlammend eindschot trok hij de winst uiteindelijk toch naar zich toe. Hij komt hier wederom zonder voorijzers aan de start en heeft hoe dan ook een zeer goede winkans, maar vooralsnog maakt hij een te onzekere indruk om hem ook daadwerkelijk te banken.

 

Mede door het eigenzinnige karakter van de favoriet laat de strijd om de koppositie zich niet zo makkelijk voorspellen. 1 SNUSHILDA zal aanvankelijk leiden, waarna Jansson vermoedelijk vrijwillig zal afstaan aan 4 OUZO. Laatstgenoemde vertrok vorige week met hetzelfde nummer verrassend snel. Maar wat doet Goop? Van kop af won hij vier keer, dus dat lijkt zijn beste positie. Tegelijkertijd lijkt de Credit Winner-zoon mij vooralsnog wat te licht om een V75-koers te kunnen winnen. Vermoedelijk geeft good old Olle de kop graag af aan een van de kanspaarden. 3 POWER M.S.? Of 6 SIR LEXINGTON?

 

3 POWER M.S. koerste laatst voor het eerst rondom zonder ijzers en dat pakte erg goed uit. Hier koerst hij op dezelfde balans. Bij zijn voorlaatste start debuteerde hij over 2.640 meter en kwam toen (te) laat vrij. Hij kwam nog goed af en werd nog vijfde. Kanspaard.

 

9 DIAMOND OF ACE debuteert over deze afstand, maar de stayersafstand lijkt juist in zijn voordeel te zijn. Laatst ging hij met anderhalve ronde te gaan driedik in de aanval en won relatief eenvoudig. Weliswaar tegen een ander kaliber tegenstanders, maar toch. Sinds hij koerst zonder voorijzers lijkt het kwartje bij hem te zijn gevallen: hij won op die manier drie uit drie. Koerst op dezelfde balans.

 

2 URANIUM is een wat driftige merrie, dit startnummer is wat dat betreft niet helemaal ideaal. Ohlsson zal dus extra voorzichtig van start gaan en wellicht wat terrein verliezen. Laatst won ze echter ijzersterk vanuit het dodenspoor en kan zeker over deze afstand het nodige zelf afdwingen.

 

4 OUZO is naar mijn smaak, net als vorige keer, teveel gespeeld. In Klass II-koersen kan van alles gebeuren, dus neem ik liever wat minder gespeelde paarden mee op mijn ticket. 10 GETING SÅNNA (wederom zonder achterijzers), 11 FROZEN (uit twee starts nog ongeslagen over deze afstand) en 12 SONAR BRODDE hebben allemaal een redelijk eindschot in de benen en kunnen toeslaan bij een gunstig koersverloop.

 

 

V75-3, Gulddivisionen. 2.640 meter autostart.

 

Favoriet: 8 SPRING EROM (49 %)

Naar mijn smaak een zeer terechte favoriet. Behoorde tot de besten in een ijzersterke jaargang (Maharajah c.s.), maar in de loop der jaren heeft hij nogal wat blessureleed moeten overwinnen. Anders zou zijn winsom er ongetwijfeld anders hebben uitgezien. Laatst versprong hij in de Kymi Grand Prix een vrijwel zekere tweede plek (achter Commander Crowe). Volgens de trainer had dat voornamelijk te maken met de toestand van de baan, maar zekerheidshalve is hij ook behandeld aan zijn voorknieën. Deze afstand is ideaal voor hem (8 zeges uit 13 starts over de stayersafstand), dus ik heb overwogen om hem te banken. Hij sprong echter óók vier keer over de stayersafstand, bovendien is dit startnummer natuurlijk niet ideaal. Toch zou het me niet verbazen wanneer hij binnen een halve kilometer de kop heeft; in dat geval kan ik me niet voorstellen dat hij wordt geklopt.

 

De strijd om de kop zal gaan tussen 2 EXPRESS TYPE en 5 CLEAR SIGN. Voordeel voor eerstgenoemde, mede doordat hij hier rondom zonder ijzers zal starten. Overigens kan ook 7 LIVI BARCELONA behoorlijk rap vertrekken, maar ik kan me niet voorstellen dat Johansson vanaf dit nummer en over deze afstand direct gas zal geven.

 

1 NAHAR is de natuurlijke uitdager van SPRING EROM, maar dit startnummer is voor hem juist het slechtst denkbare. Hij is al niet snel van start, maar ook het risico op een galoppade is vanaf de binnenkant een stuk groter. Drie starts geleden maakte hij in de Norrbottens Stora Pris enorm veel indruk door via 1.08 over de laatste 700 meter Sanity nog bijna te achterhalen, maar de twee starts erna verviel hij weer in oude (galop)zonden. Volgens eerste man Jimmy Jonsson maakt het overigens veel verschil of hij al dan niet rondom zonder ijzers kan koersen. Dat besluit wordt morgen pas na bezichtiging van de baan genomen. Mocht hij met ijzers koersen, dan bank ik de favoriet waarschijnlijk alsnog. Houdt de ATG-website derhalve goed in de gaten!

 

3 ELIOTT HALL is hopeloos onzeker qua gangen, maar treft hier zijn favoriete afstand. Kan toeslaan indien beide favorieten zouden falen. 2 EXPRESS TYPE was bij zijn debuut voor Nurmos dichtbij ELIOTT HALL over deze afstand. Volgens de berichten uit stal is hij met zijn laatste start in de benen (laatste km. in 1.12) nog wat scherper; kan verrassen.

 

4 PITCH COMMAND viel laatst ronduit tegen, zonder dat daar een goede verklaring voor was. Op basis van die koers laat ik hem, met enige tegenzin, weg. 9 HIGHLIGHT BRIZARD start vanaf de rug van EXPRESS TYPE en kan dus rekenen op een gunstig koersverloop. Zoals gebruikelijk koerst hij met een dicht hoofdstel en rondom zonder ijzers. Kan verrassen.

 

 

V75-4, Slaget vid Axevalla Hed (Driejarigen). 2.140 meter.

 

Favoriet: 9 NOBLE KNIGHT (74%)

Een zeer terechte favoriet. Uit zes starts finishte hij altijd bij de eerste drie en hij is allround. Van kop af en vanuit het dodenspoor koersen deed hij al succesvol, maar laatst won hij met een vlammend stukje speed. Kihlström heeft deze hengst hoog zitten en ga er dan maar vanuit dat hij tot de besten van zijn jaargang behoort. Topkans. Maarrrrrrr….Deze koers geldt als voorbereiding op de E3-series, hij komt hier dan ook aan de start met ijzers om zijn hoeven te sparen. Dan kan hij nóg winnen, maar het zou me niet verbazen als Örjan hem hier een zuinig koersje geeft en hem slechts de laatste 200 meter vraagt. De uitdrukking “het zou niet de eerste keer zijn” is in dit kader een enorm understatement. En dan is 74 % wel een erg hoog percentage! Op mijn kleine ticket bank ik hem om kosten te besparen, maar op het groepsticket ga ik voor het avontuur.

 

De strijd om de kop zal gaan tussen 1 SANTIAGO WIBB en 2 HERE TO ROCK F. Voordeel voor laatstgenoemde.

 

4 MOSAIQUE FACE won laatst vanuit het dodenspoor in een nieuw Zweeds record, terwijl Lutfi op zijn Kolgjini’s optimistisch is. De Classic Photo-zoon komt hier voor het eerst met trekwatten aan de start en kan, indien HERE TO ROCK F. de leiding behoudt, na een paar honderd meter wellicht de kop overnemen. Zeker in dat geval wordt hij een moeilijke noot om te kraken, zoals ze in Zweden zo mooi zeggen.

 

1 SANTIAGO WIBB moest laatst twintig meter geven in een vijftienkoppig driejarigenveld. Hij koerste daar voor het eerst rondom zonder ijzers, maar dat beviel trainer Persson slecht. Desondanks kwam hij nog goed af en werd uiteindelijk vijfde. Hij kan goed vertrekken en Persson liet reeds weten het graag van kop af te proberen. Dat wordt met het oog op de startsnelheid van HERE TO ROCK F. moeilijk, maar wellicht krijgt hij de ruimte om een spoor naar buiten te sturen om vervolgens over te nemen.

 

Mijn vierde en laatste streepje is voor 3 HUNDREDANDFIFTYG’S die als jaarling voor, jawel, 150.000 dollar werd gekocht door de Zweeds/Amerikaanse wondertrainer Jimmy Takter. Hij kwam echter tekort voor de loodzware Amerikaanse tweejarigen-competitie, terwijl hij eerlijk gezegd in Noorwegen ook nog niet geheel is meegevallen. Volgens trainer Hamre maakt het echter enorm verschil dat hij hier met zweep gereden mag worden; op basis daarvan neem ik hem mee voor de verrassing.

 

7 CODEBREAKER werd laatst van kop af geknakt door de in het dodenspoor koersende MOSAIQUE FACE, al had hij nog het excuus dat hij veel moest doen om de kop te krijgen. Op basis van zijn startnummer laat ik hem weg, maar helemaal kansloos is hij niet. 2 HERE TO ROCK F. behoorde als tweejarige tot de beteren van de jaargang en won twee keer over de sprint. Over de middenafstand won hij echter nog nooit, terwijl hij zich ook (nog) niet erg lijkt te hebben doorontwikkeld. Deze keer koerst hij met een open hoofdstel (laatste keren werd hij wat driftig van kop af met een dicht hoofdstel) en zal de kop afgeven. Wellicht kan hij verrassen vanaf een rug?

 

 

V75-5, Leerling/merriekoers. 2.140/ 2.160 meter.

 

Favoriet: 1 ANASTACIA TROT (46 %)

Vertrok twee keer met dit nummer vanuit het band en nam beiden keren de kop. De eerste keer won ze onaangevochten, afgelopen keer sprong ze echter toen ze na 3-400 meter onder druk werd gezet. Kanspaard, maar geen sterke favoriet.

 

De strijd om de kop zal gaan tussen 1 ANASTACIA TROT, 6 MUSCLES GIRL en 7 LYCKLIGE LOTTA. Voordeel voor laatstgenoemde.

 

Dit type koersen is meestal wijd open, en deze editie is wat mij betreft geen uitzondering. Ik denk met negen paarden op mijn ticket te kunnen overleven. Ik hoop met name op 14 SOBEL GOLDIE, die met 7 % erg wordt onderschat. Bij haar laatste start (in eenzelfde koers als deze) maakte ze haar twintig meter uit het tweede band zó snel goed dat ze in het dodenspoor belandde. Nu is ze hopelijk weer snel aan het front, maar dan hopelijk koersend vanaf een rug.

 

 

V75-6, Silverdivisionen. 2.140 meter autostart.

 

Favoriet: 7 TRUE ADVANTAGE (55 %)

Goh, wat was ze goed, laatst. Vanuit het dodenspoor won ze in een nieuw baanrecord voor oudere merries (1.10,9/ 1.609 m.). Ondanks dit startnummer heeft ze wederom een uitstekende kans, temeer omdat ze wederom rondom zonder ijzers zal koersen. Ik denk echter een beter idee te hebben.

 

De strijd om de kop zal gaan tussen 3 MONTGOMERY HILL en 5 HARRY HAYTHROW. Mocht laatstgenoemde de kop nemen, dan zal hij ongetwijfeld afgeven aan 6 ARMANDO KIEVITSHOF. Ik ga echter niet uit van dat scenario!

 

3 MONTGOMERY HILL had laatst volgens trainer Jensen nog een koers nodig. Hij kwam dan ook met de nodige reserves achter de hand over de finish. Nu is Jensen zéér optimistisch gestemd over zijn kansen. Aangezien de Deen normaliter erg gematigd is in zijn uitspraken vind ik dat veelzeggend! Het startmoment wordt spannend, maar indien hij de kop weet te behouden ga ik uit van een klassieke spets-och-slut. Banker!

 

6 ARMANDO KIEVITSHOF heeft de nodige klasse, maar Kolgjini is onzeker over zijn vorm. 1 INDIGO BROLINE en (in iets mindere mate) 2 PEAK zouden kunnen verrassen. Maar naast de favoriet ben ik met name benauwd voor 9 NISSE BEAN, die na langdurig blessureleed weer in de vorm lijkt van weleer. Laatst koerste hij voor het eerst weer rondom zonder ijzers en won spelenderwijs via 1.09 over de laatste 800 meter. Pas op!!

 

 

V75-7, Klass I. 1.640 meter autostart.

 

Favoriet: 2 HARPOS ROCKLAND (52 %)

Liet bij zijn vorige trainer Båth regelmatig de nodige potentie zien, maar sprong indertijd vaker dan hij draafde. Lijkt nu bij Svanstedt stabieler en heeft nu een mooi nummer. De sprint lijkt mij echter niet zijn sterkste afstand. Mede op basis van zijn startnummer een kanspaard, maar naar mijn idee geen sterke favoriet. Bovendien denk ik hier mijn mooiste idee van de meeting te hebben!

 

De strijd om de kop gaat tussen 1 SIGURD SPEED, 3 SPINNAKER, 4 RITE KEY en 5 LEADER TOM. Voordeel voor eerstgenoemde.

 

Dit is zo’n typische een-of-allemaal-koers. Door het ontbreken van een uitgesproken favoriet, waardoor velen zich kansen zullen toedichten, komt er ongetwijfeld veel tempo in de koers. Ideaal voor mijn banker 10 HIGH LEG die met een percentage van slechts 12 % (!) gru-we-lijk wordt onderschat. Dit zeker niet makkelijke heerschap gedijt uitstekend in de handen van het pas 19-jarige talent Andersson. Wellicht kunt u zich zijn vlammende eindschot gedurende het Elitlopp-weekend nog herinneren, waarmee hij alsnog Alki Flevo wist te achterhalen. Laatst werd hij uitstekend tweede in 1.12,3 achter Handler op Solvalla; laatstgenoemde zou hier zeker favoriet zijn geweest. Hij koerst hier wederom rondom zonder ijzers en wanneer het tempo onderweg niet teveel uit de koers wordt gehaald dan zie ik hem op de lange rechte lijn van Axevalla ze allemaal voorbijvliegen!

 

In feite zijn vrijwel alle deelnemers kansrijk, maar mijn grootste angstgegners zijn 1 SIGURD SPEED (3 uit 3 van kop af), 3 SPINNAKER (staat voor een overwinning met Kontio) en 12 SCARLET TABAC (beschikt eveneens over een sterk eindschot en nu weer Kihlström in de sulky, maar nummer 12 over de sprint?)

 

 

“VALUE-BETS”:

 

V75-1: 7 BORGA BARON (6 %)

V75-2: 11 FROZEN (10 %)

V75-5: 14 SOBEL GOLDIE (7 %)

V75-7: 10 HIGH LEG (12 %)

 

GROEPSTICKET:

 

V75-1: 2- 4- 6- 7

V75-2: 2- 3- 6- 9- 10- 11- 12

V75-3: 1- 2- 3- 8

V75-4: 1- 3- 4- 9

V75-5: 1- 2- 6- 7- 8- 10- 13- 14- 15

V75-6: 3 MONTGOMERY HILL

V75-7: 10 HIGH LEG

 

4.032 combinaties = € 241,92

 

KLEIN TICKET:

 

V75-1: 2- 4- 6- 7

V75-2: 2- 3- 6- 9- 10- 11- 12

V75-3: 1- 8

V75-4: 9 NOBLE KNIGHT

V75-5: 1- 2- 6- 7- 8- 10- 13- 14- 15

V75-6: 3 MONTGOMERY HILL

V75-7: 10 HIGH LEG

 

504 combinaties = € 30,24

 

Beoordeel dit artikel

3.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 3 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Casper Kwast 21 jul 2012
Ik hoop met name op 14 SOBEL GOLDIE, die met 7 % erg wordt onderschat. Bij haar laatste start (in eenzelfde koers als deze) maakte ze haar twintig meter uit het tweede band zó snel goed dat ze in het dodenspoor belandde. Nu is ze hopelijk weer snel aan het front, maar dan hopelijk koersend vanaf een rug.

SUPER TIP!!!
avatar
Casper Kwast 21 jul 2012
Lufti bedankt, zullen we maar zeggen.....
avatar
Casper Kwast 22 jul 2012
Bestraffningar: Kolgjini Lutfi, 3000 kr, avstängning 120804-120806, för snäv körning/ridning som grovt stört medtävlare.
totaal: 3 | nu in beeld: 1 - 3

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: