Home | Overig nieuws | V75 | V75-voorbeschouwing zaterdag 14 juli 2012, Årjäng

V75-voorbeschouwing zaterdag 14 juli 2012, Årjäng

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Banker Orecchietti Banker Orecchietti

Voor de (internationale) liefhebber staat een mooi drafsportweekend voor de deur. Zaterdagnacht twee afdelingen van de Stanley Dancer Memorial, de Delvin Miller Memorial en natuurlijk de Meadowlands Pace op de Meadowlands. De Ulf Thoresens Minneslopp op Jarlsberg (met Proud Wood in de merrie-afdeling. En natuurlijk de V75-meeting op zaterdagmiddag op de baan van Årjang, waar de Årjangs Stora Sprinterlopp het sportieve hoogtepunt vormt.

 

 

Afgelopen week ging het voor mijn ticket direct mis in het eerste onderdeel. Ondanks het feit dat de “tussenkilometer” werd afgelegd in een gezapig tempo van 1.18 besloot Håkan Eriksson om het met zijn Grandic aan te laten komen op de laatste 600 meter. Wat mij betreft onbegrijpelijk, want met een dergelijk langzaam koerstempo komt het altijd aan op een explosief laatste stuk. En zo’n explosief stukje speed, dat heeft Grandic nu eenmaal niet. Terwijl hij bij zijn laatste starts nu juist heeft bewezen om de koers vanuit het dodenspoor zelf hard te kunnen maken. Laat ik het een en ander direct nuanceren door te vermelden dat ik een aan wal staande stuurman ben; ik kan natuurlijk niet weten hoe het paard die dag aanvoelde. Toch zal ik nooit een fan worden van rijder Eriksson.

 

Enige troost vond ik in het feit dat ik, indien ik tien van de elf paarden had aangestreept, er nóg zou hebben uitgelegen. Op voorhand viel al niet te beredeneren dat Strong Reasons met startnummer 10 (en dus startend vanaf de rug van de 3 of de 4) positie zou vinden op de rug van de koploper. Laat staan dat ze zou winnen op basis van haar eerdere verrichten. Eens temeer bleek dat het de moeite kan lonen om in de lagere klasses van de V75 gewoon “alle” op je ticket aan te kruizen. Tenminste, als je mee wilt doen in de strijd om het grote geld.

 

Mijn andere risicobanker, Dont Wear Pjs, kreeg precies het koersverloop voorgeschoteld zoals ik dat had verwacht. Op haar eindschot viel niks af te dingen, maar dat True Advantage vanuit het dodenspoor zo zou presteren als ze nu deed had ik niet in mijn berekeningen meegenomen. Er restte mij niets anders dan een duipe buiging voor de topvorm van de Conway Hall-dochter en voor de gehele stal van Melander te maken.

 

Maargoed; deze week is er een nieuwe ronde en navenant nieuwe kansen. Om maar eens een gruwelijk cliché uit de kast te halen. We reizen af naar Årjang, zo’n 400 kilometer ten westen van Stockholm gelegen, vlak tegen de Noorse grens. Vandaag regent het daar, terwijl ook morgen nog neerslag wordt verwacht. De baan aldaar wordt echter niet modderig en zwaar van dergelijk weer, maar hard! De kans op vroegtijdige verzuring bij koplopers is dus niet groot. Het verraderlijke zit ‘m in het feit dat paarden die op hun best zijn wanneer ze lopen zonder ijzers wellicht niet kunnen koersen op hun optimale balans. Het is dus zaak om de site van ATG goed in de gaten te houden voor de laatste updates. De laatste rechte lijn meet 205 meter en is dus ietsje langer dan gemiddeld, terwijl het stalterrein gelegen is achter de finish. Sommige paarden met een wat mindere instelling willen daardoor in de slotfase nog wel eens wat harder op hun tanden bijten dan anders; ze willen immers graag naar huis.

 

Op sportief gebied verheug ik me enorm op deze meeting, maar speltechnisch is het V75 op voorhand niet bijster interessant. Er starten diverse paarden als groot favoriet die niet snel geklopt zullen worden. Mijn gevoel zegt dan ook om niet te veel geld te besteden aan mijn ticket om zodoende mijn kruit droog te houden voor volgende week. Een jackpot voor “5 goed” ligt namelijk in het verschiet. Voor de optimisten onder ons wil ik toch mijn best doen om de gegadigden aan te wijzen die de grote favorieten het vuur aan de schenen zouden kunnen leggen. Want inderdaad: mocht één van de mega-favorieten geklopt worden, dan ligt een interessante uitbetaling voor de hand. Zonder windmolens na te jagen probeer ik het wederom met een tegendraads ticket.

 

V75-1, Stoeliten. 2.140 meter autostart.

 

Favoriet: 4 MERGER BLUE CHIP (85%)

Qua percentage is ze natuurlijk geen interessant bankobject, maar wie moet haar hier kloppen? Alleen calamiteiten of ziekte zouden een overwinning in de weg kunnen staan. Het wordt dan wel erg speculatief om haar niet te banken. Binnen een paar honderd meter heeft ze de kop te pakken, wat er vervolgens gebeurt maakt weinig uit. Erg origineel is het niet, maar ook ik gebruik haar als banker. En dan gaan we beginnen met een “V65-ticket”.

 

De strijd om de kop gaat tussen 1 SO HERE I AM en 3 SIMB RUBY. Eerstgenoemde is waarschijnlijk de snelste, maar zal normaliter graag afgeven aan SIMB RUBY. Vervolgens zal MERGER BLUE CHIP mogen overnemen.

 

3 SIMB RUBY heeft een goede kans om te kunnen koersen vanaf de rug van de grote favoriet. Ze is in vorm en komt wederom rondom zonder ijzers aan de start. Mocht de favoriet een hele slechte dag hebben, dan is ze de eerst aangewezene om te verrassen.

 

5 GLOBAL KITTEN is niet erg snel van start, maar gezien dit kleine veldje hoeft dat geen probleem te zijn. Ze beschikt namelijk over een vlammend eindschot. Wanneer u gaat voor het avontuur en de favoriet dus niet bankt, dan moet zij ook mee op het ticket. Let echter op: wanneer de baan door aanhoudende regenval inderdaad erg hard wordt dan zal ze moeten koersen met ijzers. Volgens de trainer een groot minpunt.

 

9 OLIVIA LAVEC komt qua pure potentie wellicht nog het dichtst in de buurt van de Cantab Hall-dochter, maar haar vorm lijkt niet optimaal te zijn. Volgens trainer Puro trainde ze afgelopen maandag wel goed, bovendien stapt Goop voor het eerst aan boord.

 

2 ROXA SISU heeft een gunstig nummer en komt derhalve waarschijnlijk mooi in de koers te liggen. Ze kan goed vertrekken en heeft tevens een behoorlijk eindschot in de benen. Maar ze is natuurlijk wel gewoon minstens een klasse minder dan haar stalgenote.

 

 

 

V75-2, Klass II. 2.140 meter bandenstart.

 

Favoriet: 2 SUPER KARMA (56 %)

Waarschijnlijk het meest getalenteerde paard en dus een terechte favoriet. Om hem te banken is voor mij echter geen optie in deze zeer open koers. Laatst won hij in een snelle tijd, maar kreeg daarbij ook een “koers op maat”: een constant hoog koerstempo terwijl hij koerste vanaf de rug van het paard in het dodenspoor. Bij zijn voorgaande twee starts had hij onderweg oponthoud en bleek bij een dergelijk koersverloop toch kwetsbaar. Op basis van wat hij nu toe heeft laten zien gaat hij terrein verliezen bij deze startmethode, dus hij zou wederom oponthoud kunnen hebben onderweg. Met uitzondering van 3 BRIZMA STAR, 12 MR JOJJE en de geschrapte 6 PEABERRY kunnen ze in feite allemaal winnen, dus ik zet zoveel streepjes als mijn budget toelaat.

 

De strijd om de kop is razend moeilijk te voorspellen. Ik denk dat 1 WELL ARMED en 3 BRIZMA STAR initieel zullen strijden om de koppositie. Mocht BRIZMA STAR deze strijd winnen, dan zal Adielsson graag afstaan aan 7 DIGITAL HARDDRIVE. Öystein Larsen heeft echter aangekondigd het van kop af te willen proberen met 1 WELL ARMED mits hij de leiding weet te behouden.

 

7 DIGITAL HARD DRIVE koerste van zijn 20 starts 4 keer van kop af. Dat zijn dan ook precies al zijn overwinningen. Van kop af heeft hij dus een topkans, maar het probleem is dat hij tot nog toe bij een bandenstart niet de startsnelheid heeft laten zien om op eigen kracht de koppositie te kunnen bemachtigen. Laatst koerste hij (autostart) voor het eerst met een dicht hoofdstel, waardoor hij wat meer gefocust leek te zijn. Bergh zal hoe dan ook offensief ten strijde trekken om de leiding te bemachtigen, maar hoeveel kracht gaat dat kosten?

 

10 STARO FIGHTER is bij een hard koersverloop mijn eerste gegadigde voor de overwinning. Hij heeft namelijk een vlijmscherp eindschot in de benen. Tom Horpestad is optimistisch.

 

11 DEAN MEATLOAF won al zijn koersen vanuit het front. En is dit jaar nog ongeslagen. 8 GLOBAL LIMIT heeft een tijdje langs de kant gestaan vanwege een peesblessure, maar is weer in vorm. Laatst had ze als groot favoriet de koers onder controle, maar sprong. Volgens haar trainer was ze zonder voorijzers te licht gebalanceerd; nu koerst ze weer met ijzers. 9 BANKER BRODDE won laatst opvallend sterk vanuit het dodenspoor. Hij koerst wederom zonder voorijzers en met trekhoofdstel. 1 WELL ARMED is de laatste die ik meeneem. Rijder Larsen won al 3 jaar geen koers meer en is ook zeker geen toptalent, maar wellicht lukt het hem om de kop te behouden. Zijn pupil koerst sinds kort zonder ijzers en met een dicht hoofdstel en lijkt daarbij aanmerkelijk verbeterd.

 

4 OUZO laat ik weg. Niet dat hij volledig kansloos is, maar hij won 4 van zijn 5 koersen van kop af. Die positie gaat hij hier niet bemachtigen. Wat mij betreft (46 % gespeeld!!) schromelijk overschat, ik neem liever wat paarden aan een interessanter percentage mee. 5 BLENDED BELLOUET schat ik van de twee Goop-pupillen zelfs wat hoger in, aangezien zij vanuit het dodenspoor wat kan afdwingen. Met dit startnummer gaat ook zij terrein verliezen van start af. Wanneer ze van achteraf moet koersen komt ze wat mij betreft speed tekort!

 

 

V75-3, Årjang Stora Sprinterlopp. 1.640 meter autostart.

 

Favoriet: 2 QUARCIO DU CHENE (47 %)

Hij laat zich het laatste jaar veel beter regelen en presteert eindelijk op een constant niveau. Winkansen heeft hij absoluut, maar dit is zeker niet zijn beste afstand. Hij koerst wederom zonder voorijzers en bij het juiste koersverloop komt hij dichtbij. Ik denk echter dat hier twee of drie betere paarden instaan.

 

1 YOU BET HORNLINE en 4 DILEVA KÄLL zijn de favorieten in de strijd om de koppositie. Na een paar honderd meter verwacht ik 6 ORECCHIETTI echter aan het front.

 

6 ORECCHIETTI was dé pechvogel van de Elitlopp. Hij kwam ingesloten over de finish met nog veel reserves achter de hand. Een neusje kwam hij tekort voor de finaleplek, terwijl hij na de koers slechts een hartslag had van 76 (!). Laatst viel hij op Boden niet helemaal mee, maar toen hoestte hij na de koers. Volgens Hultman komt hij in topvorm, met een dicht hoofdstel en rondom zonder ijzers aan de start. Van kop af zie ik hem niet meer geklopt worden, maar zelfs vanuit het dodenspoor heeft hij een uitstekende kans. Ik bank!

 

3 TAMLA CELEBER is een van mijn persoonlijke favorieten, dus het doet een beetje zeer om tegen haar in te banken. Tijdens het Elitloppweekend stelde ze wat teleur, maar bleek toen te kampen te hebben met een keelontsteking. Laatst maakte ze, ondanks dat ze geklopt werd door Merger Blue Chip, veel indruk door af te komen middels 1.07,8 over de laatste 800 meter! Ze heeft dit jaar aangetoond aan startsnelheid gewonnen te hebben en komt in haar optimale balans (rondom zonder ijzers) aan de start. Ik verwacht dat ze als tweede of derde paard in het tweede spoor komt te liggen; bij een dergelijk koersverloop is ze de eerste uitdager van mijn banker!

 

9 SANITY is natuurlijk een kanon, maar ik verwacht dat hij wel erg ver achterin het veld komt te liggen aangezien hij normaliter vanaf de rug van QUARCIO DU CHENE vertrekt. Wanneer hij niet teveel terrein verliest is hij natuurlijk levensgevaarlijk.

 

7 ORACLE is, zoals zoveel paarden van Melander, in de vorm van zijn leven. Hij wordt nu wel heel erg veel gespeeld (37 %). In de breedte treft hij een veel sterker veld dan bij zijn laatste twee zeges, bovendien geloof ik niet dat hij ORECCHIETTI voorbij komt van start af. Op basis van zijn absolute vormtop valt hij natuurlijk niet geheel uit te vlakken.

 

8 WISHING STONE zou een koers als deze wellicht kunnen winnen wanneer hij als tweede of derde paard aan de binnenkant zou komen te liggen, terwijl er in de laatste 2-300 meter een gaatje zou ontstaan. Het moet raar lopen wil hij vanaf dit startnummer een dergelijk parcours voorgeschoteld krijgen. 1 YOU BET HORNLINE en 4 DILEVA KÄLL komen op basis van hun startsnelheid waarschijnlijk mooi in de koers te liggen en kunnen derhalve in de prijzen lopen, maar voor de overwinning zijn ze normaal gesproken te licht. 5 BEANIE M.M. is hier de titelverdediger en heeft dus klasse genoeg. Zijn vorm is echter een groot vraagteken, bij zijn laatste starts wist hij weinig indruk te maken. 10 G.H.NEMO moet, mede door dit nadelige nummer, hopen op een troostprijsje.

 

 

V75-4, Silverdivisionen. 2.140 meter autostart.

 

Favoriet: 2 MELLBY SAMBUCA (79 %)

Onder normale omstandigheden wint hij dit van start tot finish. Aangezien ik MERGER BLUE CHIP al gebankt heb, bank ik de tweede mega-favoriet van deze meeting liever niet. Dat zou namelijk betekenen dat ik me op voorhand al zou neerleggen bij een mini-uitbetaling. En belangrijker nog: er is een gegronde reden om hem niet te banken. Want: is hij al in de vorm van vorig jaar? In feite heeft hij dat namelijk nog niet laten zien. Al moet ik toegeven dat de berichten uit kamp Svanstedt tamelijk positief zijn. Maar ik kies voor het avontuur.

 

Veel strijd om de kop zal er niet zijn: 2 MELLBY SAMBUCA leidt binnen een paar honderd meter.

 

1 NANTUCKET (dicht hoofdstel, rondom zonder ijzers en volgens Hultman in topvorm) en 8 PARKIN (laatst wat minder door een nieuwe zandlaag op zijn trainingsbaan, volgens zijn verzorgster Sofia Frilén) zijn natuurlijk de meest voorname uitdagers. Maar ik neem nóg twee paarden mee op mijn ticket. Of 3 CARAMBOLE P, of 9 LINDUS KEY gaat hier positie krijgen op de rug van de koploper. Beiden beschikken over een sterk eindschot.

 

 

V75-5, Erik Perssons Memorial. 2.140/ 2.160/ 2.180 meter bandenstart.

 

Favoriet: 8 FETTER’N T.G. (47 %)

Is nu wel favoriet, maar aan een veel lager percentage dan twee weken geleden. Toen werd hij echter zowel bij de start als in de slotfase gehinderd; zo slecht was zijn zesde plek dus nog niet. Hij is niet zo snel van start, maar geeft niks om een afsluitende ronde in het derde spoor. En zoals ik twee weken geleden al meldde: het feit dat hij (in tegenstelling tot in thuisland Noorwegen) hier met zweep gereden zal worden is een groot pluspunt. Een terechte favoriet, maar in dit type koersen kan van alles gebeuren. Zo bleek laatst wel weer.

 

2 RINDE TURBO zal aanvankelijk de kop nemen, maar 10 RIGEL ODIN vertrekt uit het tweede gelid vanaf het springspår. De kans is redelijk aanwezig dat hij de kop mag overnemen.

 

Met ook 7 RAGGMUNKEN (ondervond laatst, net als FETTER’N T.G., ook hinder in de slotfase) en 11 BJÖRLIFAKS (zat laatst vast achter een paar springers) voel ik me relatief “safe”. Vanuit het tweede gelid kan 6 ROSSI wellicht verrassen, terwijl 14 LIX MOLLYN waarschijnlijk wat offensiever gereden zal worden dan twee weken geleden.

 

 

V75-6, Bronsdivisionen. 2.140 meter autostart.

Favoriet: 10 QUICK RAZZ (63 %)

Na enkele mindere prestaties was hij laatst weer ouderwets goed. Hij sloot de laatste kilometer af in 1.11 en vloog in de laatste rechte lijn. Ik heb overwogen om hem te banken, maar aangezien er legio koersscenario’s te bedenken zijn ben ik daarop terug gekomen. Wanneer het koerstempo constant hoog komt te liggen dan denk ik dat hij alles en iedereen voorbij vliegt. Krijgt de koploper echter de kans om het tempo te drukken, dan zal hij waarschijnlijk in de aanval worden gestuurd om vanuit het dodenspoor het tempo hoog te houden. Dan kan hij nóg winnen, maar er zijn ook enkele speedpaarden die van een dergelijk scenario zouden kunnen profiteren. Hoe dan ook een terechte favoriet!

 

De strijd om de kop zal gaan tussen 1 GLOBAL KNIGHT, 2 FIRST LANE en 3 TWIGS TIFFANY, terwijl ook 6 ORION KRONOS zich al snel aan het front zal melden. Voordeel voor TWIGS TIFFANY.

 

Eenmaal aan kop gaat 3 TWIGS TIFFANY, die wederom zonder ijzers zal koersen, een heel eind komen. De vraag is echter wat Kolgjini gaat doen met 6 ORION KRONOS. “Ludde” ziet de hengst namelijk als zijn beste winkans van de dag, wat erop wijst dat hij offensief ten strijde zal trekken. Hij is sterk genoeg om vanuit het dodenspoor mee te strijden voor de zege, maar het zou me ook niet verbazen als hij zijn kansen vergaloppeerd.

 

2 FIRST LANE werd laatst dichtbij YOUR LOVE LOIS netjes derde en heeft gezien zijn startnummer in ideaal parcours in het vooruitzicht. Hij start nu wel met ijzers: een klein minpuntje. 5 B.B.S. MANDARINO en 11 CREDIT FAYLINE beschikken beide over een goed eindschot en kunnen profiteren van een hard koersverloop.

 

8 EDWARD ALE kan zich met de besten in dit veld meten, maar komt terug van een infectie en heeft volgens zijn trainer nog een koers in de benen nodig. Bovendien wordt hij voorbereid op de Finse Derby en zal derhalve defensief worden gereden. Net als 7 PURE VACATION laat ik hem op basis van zijn slechte startnummer weg.

 

 

V75-1, Vierjarigenkoers. 2.140/ 2.160 meter.

Favoriet: 3 ONLY IN ITS CLASS (64 %)

Deze Amerikaanse import won bij zijn Zweedse debuut op een imponerende manier met een straatlengte voorsprong, terwijl hij nog veel reserves over had. Mocht hij hier dravend van start gaan dan zie ik hem niet meer geklopt worden. En daar zit ‘m nu juist de kneep. Immers, laatst wilde hij namelijk geen benen pakken van start af. Tot zijn geluk werd de start echter vals gegeven. Redén gaf zelf al aan de kans op fifty-fifty in te schatten om hem dravend van start te krijgen, zijn pupil kruipt namelijk makkelijk in de pace. Het is leuk om zo’n “springen-of-winnen”-paard te banken wanneer hij onder de 20 % zou staan, nu is de spelwaarde veel te gering.

 

Ik geef 5 NO LIMIT KING, ondanks dit ongunstige startnummer, een goede kans om de kop te nemen. Dit maakt het risico op een startgaloppade voor ONLY IN ITS CLASS nog groter, want hoe zal hij reageren als een paard vanaf zijn buitenkant voorbij komt flitsen? Indien de favoriet blijft draven dan zal hij, goedschiks of kwaadschiks, de kop overnemen.

 

Vanuit het tweede gelid neem ik 9 BRASIL BOKO (was bij Goop al goed; lijkt bij Svanstedt een klasse beter) en 12 OCTOBER KRONOS (laatst imponerend op Halmstad) mee. 10 QUENNA LAVEC en 15 BOWIE BOKO zijn mijn “angstgegners”.

 

 

“VALUE-BETS”:

 

V75-2: 10 STARO FIGHTER (11 %)

V75-4:  1 NANTUCKET (29 %)

V75-6:  3 TWIGS TIFFANY (12 %)

V75-7:  9 BRASIL BOKO (36 %)

 

 

GROEPSTICKET:

 

V75-1: 4 MERGER BLUE CHIP

V75-2: 1- 2- 7- 8- 9- 10- 11

V75-3: 6 ORECCHIETTI

V75-4: 1- 2- 3- 8- 9

V75-5: 2- 7- 8- 10- 11

V75-6: 2- 3- 5- 6- 10- 11

V75-7: 3- 9- 12

 

3150 combinaties = € 189,-

 

 

KLEIN TICKET:

 

V75-1: 4 MERGER BLUE CHIP

V75-2: 1- 2- 7- 8- 9- 10- 11

V75-3: 6 ORECCHIETTI

V75-4: 1- 2- 3- 8- 9

V75-5: 2- 7- 8- 10- 11

V75-6: 10 QUICK RAZZ

V75-7: 3- 9- 12

 

525 combinaties = € 31,50

Beoordeel dit artikel

3.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: