Home | Overig nieuws | V75 | V75-voorbeschouwing zaterdag 7 juli 2012, Halmstad

V75-voorbeschouwing zaterdag 7 juli 2012, Halmstad

Door 3
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Don't Wear PJs: risicobanker (foto: Kanal 75) Don't Wear PJs: risicobanker (foto: Kanal 75)

Deze week reizen we af naar Halmstad, ook wel “de Zweedse Rivièra” genoemd. Deze dag vormt de afsluiting van de Sprintermästaren-meeting, volgens de meeste Zweedse fans één van de drie mooiste drafsportevenementen van het jaar (tezamen met de Elitlopp en het Stochampionatet).

 

 

 

De baan van Halmstad is in topconditie. Dat bleek gisteravond wel. Brad de Veluwe vestigde met zijn winnende tijd van 1.09,7 in de finale van het Sprintermästaren immers een nieuw Europees record voor vierjarigen op een duizendmeterbaan (en dus géén wereldrecord, zoals elders wordt beweerd. Dit record is met 1.09,6 in handen van Macho Lindy). Overigens had dat niet alleen maar met de baanconditie te maken, de Andover Hall-zoon bewees immers eens temeer van uitzonderlijke kwaliteit te zijn.

 

In mei flopte hij nog in de finale van de Konung Gustaf V:s Pokal vanaf zijn geliefde koppositie. Korvenoja gaf toen al direct aan te vermoeden dat er iets loos was met zijn pupil, maar desondanks klopten diverse “experts” zich triomfantelijk op de borst. Zo hadden ze op voorhand voorspeld dat Brad de Veluwe zou bezwijken wanneer hij onder druk zou worden gezet. Hij zou zich niet hebben doorontwikkeld, dit in tegenstelling tot diverse van zijn generatiegenoten. Zoals vaker in onze sport bleek dit een vakkundig staaltje opportunisme. Nader onderzoek wees uit dat hij juist in de finale te kampen had met een virus. Meer dan eens worden dergelijke verklaringen door buitenstaanders afgedaan als een typisch trainerexcuus, maar de Fin sloeg gisteren keihard terug. En hoe. Wát een demonstratie!

 

Vorige week bleek eens temeer dat de V75 een moeilijk spel is. Om zeven achtereenvolgende winnaars te voorspellen heb je een beetje geluk nodig. Wanneer het dan ook nog eens tegenzit ben je eigenlijk kansloos. Vorige week gaf ik Truculent geen schijn van kans om de kop te kunnen behouden, wat in feite ook uitkwam. Renate Bowl nam vanaf de buitenzijde meer dan twee lengtes voordeel, maar galoppeerde op het moment dat Hans G Eriksson naar de binnenkant stuurde. Daarbij nam hij de voorbenen mee van Orione Spin, die hierdoor bijkans ten val kwam. Nadat de stofwolken waren opgetrokken bleek Truculent zich tóch aan kop van het veld te bevinden. Degenen die de favoriet gebankt hadden kregen gelijk, maar meer door geluk dan wijsheid. Inderdaad, het geluk dat je nodig hebt om het V75-ticket correct in te vullen.

 

Your Love Lois was ijzersterk en hetzelfde mag gezegd worden over Chelsea Boko, die aan startsnelheid bleek te hebben gewonnen doordat hij voor het eerst koerste zonder ijzers. Overigens werd de E3-finale ontsierd doordat Quid Pro Quo op een schandalige manier werd gehinderd door Nostromo, die bij het ingaan van de eerste bocht te scherp naar binnen werd gestuurd. Of hij de ijzersterke Kelsea Boko-zoon had kunnen kloppen is nog maar de vraag, maar voor de liefhebber is het toch jammer dat dit niet in de praktijk is uitgewezen. Tenslotte was Langeweg jr. afgelopen dinsdag succesvol te Jägerso, waar hij met drie uit drie een 100 % score kende. Overigens is het mij niet geheel duidelijk waarom Aida Boko aan de start kwam in een huis, tuin en keukenmeeting in Malmö, terwijl ze net als Your Love Lois startgerechtigd was in de Bronsdivisionen-finale op Färjestad. 220.000 of 40.000 Zweedse kronen voor de winnaar; het is nogal een verschil…

 

Goed, we gaan vooruitblikken. Overigens wil ik graag iedereen nog bedanken voor de enthousiaste reacties op de V75-voorbeschouwingen, hetzij via e-mail of via deze website. Deze week volgt i.v.m. tijdnood een wat kortere analyse dan in voorgaande weken. Toch hoop ik u enkele handvatten aan te kunnen reiken voor de moeilijke meeting van morgen. In de meeste koersen staan duidelijke favorieten, maar die zijn lang niet allemaal even sterk. De geschiedenis wijst uit dat juist deze V75-dag vaak hoge uitbetalingen met zich meebrengt; de kans dat dit ook morgen gebeurt is rijkelijk aanwezig. De laatste rechte lijn van Halmstad meet 199 meter en biedt speedpaarden in theorie de kans om van achteraf te kunnen winnen. Op een snelle zomerbaan is dat in de praktijk echter een stuk moeilijker, simpelweg omdat de koppaarden minder snel verzuren. Daarnaast zijn, in tegenstelling tot Färjestad, de binnenste startsporen het meest gunstig.

 

 

V75-1, Klass I. 2.140 meter autostart.

 

Favoriet: 2 ALL AMERICAN CANDY (62 %)

In een redelijk open koers beginnen we met een uiterst zwakke favoriet. We hebben natuurlijk wel gewoon met Kung Åke te maken, dus kansloos is hij zeker niet, maar naar mijn smaak hebben we hier niet te maken met bijzondere klasse. Hij kan rap vertrekken, maar lijkt toch vooral op z’n best over de sprint. Van zijn acht overwinningen boekte hij er slechts twee over de middenafstand. Met dit startnummer komt hij normaliter mooi in de koers te liggen, waardoor hij wat mij betreft zou kunnen verrassen. En voor een verrassing is een percentage van 63 % ronduit belachelijk. Er staan gewoon betere paarden in deze koers, dus is dit een zwakke banker.

 

De strijd om de kop zal gaan tussen 1 J.L.’S BUV (kwam laatst sterk terug na een galoppade) en 2 ALL AMERICAN CANDY. Ik geef het voordeel aan de 1, maar in feite lijken beiden op hun best over de mijl. Wie van de twee ook de kop neemt; het valt niet uit te sluiten dat ze af zullen geven wanneer er wordt aangedrongen. Het zou dus kunnen dat 6 FORE CANDY na een paar honderd meter de kop heeft…

 

Op dat laatste scenario hoop ik niet, want ik denk hier mijn beste idee van de dag te hebben. Al weet je dat na afloop natuurlijk pas zeker. Maar 11 GRANDIC (13 %!) is hier volgens mij het beste paard. Van zijn laatste drie starts won hij twee keer vanuit het dodenspoor, daarnaast werd hij vierde in de finale van de Sverigeloppet achter Bowie Boko en Perfect Toll. Hij liep daarbij de laatste kilometer op een voetje van 1.12. Dat soort paarden komt hij hier niet tegen en ik geef hem een topkans! Mijn enige angst is dat de koploper hier de kans krijgt om het tempo te drukken, het is dan aan Håkan “Hockey” Eriksson om zelf initiatief te nemen om de koers hard te maken. Ik bank, ook al omdat ik anders zeven of acht streepjes zou moeten zetten om me veilig te voelen.

 

De meest voorname uitdagers zijn de trouwe 6 FORE CANDY, 4 INDESCRIBABLE (voor het eerst sinds een tijdje rondom zonder ijzers en nu Örjan in de sulky) en 7 LAURIER DAG (wederom zonder ijzers en nu met Goop). 8 MELLBY VARGTASS is hier zeker niet de minste, maar is niet snel van start en heeft zijn nummer dus erg tegen. 3 LEXUS BROLINE is trouw en zou op basis van haar startnummer kunnen verrassen.

 

 

V75-2, Driejarigenkoers. 2.140/2.160 meter bandenstart.

 

Favoriet: 5 INDIGIOUS (58 %)

Een flegmatiek en makkelijk stuurbaar paard. Uit drie starts is hij nog ongeslagen en won zowel vanuit het veld als vanuit het dodenspoor (2 x). Wat mij betreft een terechte favoriet, maar in zijn voorgaande starts heeft hij nog geen startsnelheid laten zien. Het is dus de vraag waar hij vanaf dit nummer gaat belanden. Mocht hij veel terrein verliezen dan is hij natuurlijk kwetsbaar.

 

De strijd om de kop gaat tussen 1 SERGIO H en 6 PERFECT POWER. Voordeel voor laatstgenoemde.

 

Veel van de deelnemers in deze koers zijn nog erg groen, de kans op een verrassing is dus behoorlijk aanwezig. Op basis van de paar starts die ze gemaakt hebben lijken enkele youngsters echter een maatje groter dan de rest. Ik heb hoe dan ook ergens een “spaarkoers” nodig en hoop het hier af te kunnen met drie paarden. 6 PERFECT POWER heeft slechts twee starts in de benen, maar is hier mijn favoriet. Bij zijn laatste start won hij vanuit het dodenspoor, waarbij hij de laatste kilometer aflegde in 1.13,9. Mocht hij de koppositie bemachtigen dan is hij moeilijk te kloppen. 4 H.R. ARN werd laatst derde achter Pojke Kronos en Chapeau; dergelijke paarden komt hij hier niet tegen. Hij is wel wat driftig, maar het schrappen van 2 CORIANO ÅS is in dat kader gunstig. Hij krijgt nu startnummer 3 i.p.v. 4; bij een bandenstart is dit startnummer een stuk gunstiger.

 

Mijn “angstgegners” hier zijn 15 SANTIAGO WIBB (hopelijk is 20 meter voorgift net iets teveel van het goede), 7 SHOGUN D.K. (heeft de nodige klasse, maar sprong bij zijn vorige bandenstart), 8 MOVE THAT FACE (volgens Kolgjini een klasse beter dan zijn andere pupil 9 PASADENA O.K.) en 3 ALSACE IN (raakt steeds beter in vorm).

 

 

V75-3, Gulddivisionen. 2.140 meter autostart.

 

Favoriet: 7 CABALLION (68%)

Qua potentie het beste paard, daar zal geen discussie over bestaan. Feit is dat hij van zijn laatste zeven starts slechts één (matig bezette) koers wist te winnen en dat hij liefst 5 (!) keer sprong. Statistisch gezien staat zijn winkans (1 op 7) totaal niet in verhouding met het gespeelde percentage. Laatst ging hij weliswaar foutloos in de rondte, maar bleek ook hij “leeg” te kunnen gaan vanuit het dodenspoor. In topvorm wint hij hier vanuit het dodenspoor, maar aan 68 % slaat het nergens op om hem te banken.

 

De strijd om de kop gaat tussen 2 YIELD BOKO en 5 CADDIE COMET. Voordeel voor laatstgenoemde.

 

Mijn eerste streepje, net als twee weken geleden, is 2 YIELD BOKO. Laatst moest hij wederom de laatste 800 meter al driedik in de aanval; niet zijn sterkste punt. Dat hij evengoed tweede werd achter Oracle is dus een dikke plus. Op basis van het te verwachten koers-scenario (5 CADDIE COMET de kop die constant onder druk wordt gezet door 7 CABALLION) is de kans groot dat hij hier zijn sterke wapen kan gebruiken: een kort stukje flitsende speed. Als hij de ruimte maar krijgt. Als deze opdracht over de mijl was geweest (zijn favoriete afstand) dan had ik hem gebankt; nu ben ik iets minder zeker van mijn zaak…

 

Als 7 CABALLION doet wat van hem wordt verwacht dan komt er geen rust in deze koers. Dat opent de deur voor verrassingen. Met zeven streepjes ga ik op “safe”.

 

 

V75-4, Klass II. 1.609 meter autostart.

 

Favoriet: 5 DIGITAL DARLING (62 %)

De enige merrie in het veld is, enigszins tot mijn verrassing en teleurstelling, de favoriet. Op basis van haar laatste koers had ik namelijk eerder in de week al het besluit genomen om haar te banken. Laatst vertrok ze als een raket en won van kop af afgetekend in 1.12,3, terwijl ze volgens Melander nog de nodige reserves achter de hand had. Ik ga hier uit van hetzelfde scenario en bank haar. Helemaal 100 % zeker dat ze hier de kop gaat nemen ben ik echter niet; voor het mooie is haar spelwaarde dus iets te gering. Maar anders zou ik hier 10 paarden moeten nemen….

 

De strijd om de kop wordt spannend. Let op: het is 1.609 i.p.v. de in Zweden meer gebruikelijke 1.640 meter- de binnenste sporen hebben hier voordeel van. 1 IMBITUBA, 2 ALL ACCESS, 4 DIPLOMAT SUND en 5 DIGITAL DARLING gaan er allemaal vol voor. Ik geef het voordeel dus aan laatstgenoemde.

 

Mocht mijn favoriet falen dan zijn er zo’n 9 andere deelnemers met winkansen. Speciale waarschuwingen voor 4 DIPLOMAT SUND (in topvorm gekomen bij zijn nieuwe trainer Samuelsson), 1 IMBITUBA (nu met trekhoofdstel) en 10 SONAR BRODDE (deze kolos komt aan de start met lichtere ijzers). Slechts voor 8 PRO TEE lijkt de overwinning te hoog gegrepen, wat in mindere mate ook geldt voor 11 BLACK PHOTO.

 

 

V75-5, leerling/merriekoers. 2.140/ 2.160 meter bandenstart.

 

Favoriet: 7 DELMONICA SUND (63 %)

Ik heb haar nog op mijn netvlies staan uit haar Solvalla-periode. Ze werd toen getraind door Glenn Norman en maakte indertijd niet de indruk over een goed koershoofd te beschikken. Na haar verhuizing naar Robert Bergh lijkt dit sterk verbeterd, feit is echter ook dat ze haar twee recente overwinningen behaalde op Norrland-banen. En dat is niet de sterkste competitie. Tevens sprong ze bij twee van haar laatste vier starts. Dat ze hier favoriet is lijkt me niet onterecht, maar een “vaste winnaar” is anders. Ik neem nog zes andere deelnemers mee. Het zal niet voor het eerst zijn dat juist in een type koers als deze een grote verrassing valt.

 

De strijd om de kop lijkt op voorhand te gaan tussen 1 SUPER GRACE en 2 VIRAN PALEMA. Eerstgenoemde zal graag afstaan aan 7 DELMONICA SUND, van de andere moet ik dat nog zien. Ik hoop natuurlijk op het laatste scenario.

 

Zoals gezegd zet ik in totaal 7 streepjes, waarbij mijn speciale hoop uitgaat naar 10 WISS SHADOW (won laatst bij haar eerste start zonder ijzers; nu dezelfde balans) en 11 SOBEL GOLDIE, die nu alleen merries treft. Beiden zullen een behoorlijke schifting veroorzaken bij een overwinning.

 

 

V75-6, Bronsdivisionen. 2.640 meter autostart

 

Favoriet: 2 AMOUR DE LA RUE (62 %)

Werd laatst nipt geklopt door de beste Classic Tile en werd bij zijn voorgaande start vierde in de Harper Hanovers lopp tegen sterkere tegenstanders dan hij vandaag treft. Hij komt hier wederom zonder ijzers aan de start en is gewoon een sterke favoriet. Ik bank Kolgjini echter niet graag; veel van zijn paarden hebben nogal te maken met pieken en dalen qua vorm. Bovendien voel ik me hier redelijk veilig met vier paarden.

 

De strijd om de kop gaat tussen 2 AMOUR DE LA RUE en 5 LONG NIGHT. Indien laatstgenoemde net zo snel vertrekt als een maand geleden te Östersund dan leidt hij binnen 100 meter.

 

5 LONG KNIGHT en 4 MONTGOMERY GEL zijn de meest geduchte tegenstanders van de favoriet; voor de verrassing neem ik de weer in vorm gekomen 11 MR JEF FIOR mee. Mocht ik hier nog verrast worden, dan zou dat door 7 LURINGEN PALEMA moeten zijn.

 

 

V75-1, Silverdivisionen. 1.609 meter autostart.

 

Favoriet: 5 TRUE ADVANTAGE (65 %)

Net als de meeste paarden van Melander verkeert ze in absolute topvorm. Bij het juiste koersverloop heeft ze absoluut een kans, maar dit is niet haar favoriete afstand. Dat ze deze koers zomaar even wint is dus bepaald geen vastigheid. Bovendien is ze onberekenbaar; de laatste keer dat Ohlsson haar reed sprong ze van start af. Een kanspaard, maar met 65 % veels te veel gespeeld.

 

De strijd om de kop is razend spannend en zal gaan tussen 1 RICARDO DES ECUS, 2 VINNALT HERKULE en 3 VICTORIA ISLAND. Laatstgenoemde is intrinsiek misschien niet de snelste, maar het meest gebaat bij de kop. Ik verwacht dat ze na een paar honderd meter zal leiden, maar niet zonder slag of stoot. Een snoeihard tempo ligt dus in het verschiet.

 

Dit opent deuren voor 10 DON’T WEAR PJS, die na een blessureperiode weer in topvorm is gekomen. Net als bijv. Yield Boko is ze wel afhankelijk van het koersverloop: ze is op haar allerbest wanneer ze in de laatste 200 meter van een rug afkomt. Met haar explosieve speed is ze op die manier levensgevaarlijk. Aangezien ze vertrekt vanaf de rug van de snelle VICTORIA ISLAND is de kans zeer behoorlijk dat ze zich vrijwel direct in de voorste gelederen bevindt. Ideale vooruitzichten dus: op mijn kleine ticket bank ik haar.

 

De kans op een waanzinnig koersverloop ligt echter op de loer, dus op mijn grote ticket neem ik nog 5 paarden mee. 8 MONTGOMERY HILL, normaliter goed genoeg in dit veld, laat ik op hoop van zegen los. Volgens trainer Jensen heeft hij namelijk nog een koers nodig, daarnaast is zijn startnummer niet best. 1 RICARDO DES ECUS en 2 VINNALT HERKULE zijn op basis van hun startnummers (en een gunstig koersverloop) gevaarlijk, maar ik heb geen budget om ze mee te nemen.

 

 

“VALUE-BETS”:

 

V75-1: 11 GRANDIC (13 %)

V75-3: 2 YIELD BOKO (15 %)

V75-5: 11 SOBEL GOLDIE (18 %)

V75-7: 10 DON’T WEAR PJS (24 %)

 

 

GROEPSTICKET:

 

V75-1: 11 GRANDIC

V75-2: 4- 5- 6

V75-3: 2- 3- 5- 7- 8- 10- 11

V75-4: 5 DIGITAL DARLING

V75-5: 2- 5- 7- 9- 10- 11- 14

V75-6: 2- 4- 5- 11

V75-7: 3- 5- 6- 7- 10- 11

 

3528 combinaties = € 211,68

 

 

KLEIN TICKET

 

V75-1: 11 GRANDIC

V75-2: 4- 5- 6

V75-3: 2- 3- 5- 7- 8- 10- 11

V75-4: 5 DIGITAL DARLING

V75-5: 2- 5- 7- 9- 10- 11- 14

V75-6: 2- 4- 5- 11

V75-7: 10 DON’T WEAR PJS

 

588 combinaties = € 35,28

 

Beoordeel dit artikel

3.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 3 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Rico K 7 jul 2012
thx & keep up the good work !
avatar
Robbie Besseling 7 jul 2012
zo daar gaan we weer zeer moeilijke v75 deze week verwacht een hoge uitbetaling maar des al niet te min toch maar wat proberen in samen hang met de perfecte prognose van bas beter kan je ze niet krijgen -top bas hierbij mijn ticket misschien hebben jullie er wat aan s6 allemaal

koers 1 - 1-6-11
koers2 -6
koers 3 -1-5-7-8-10
koers 4 -1-2-4-5
koers 5 -7
koers 6 -2-4-5-11
koers 7 -1-2-3-8-10
avatar
Robbie Besseling 9 jul 2012
oeps goed fout snel vergeten
totaal: 3 | nu in beeld: 1 - 3

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: