Home | Overig nieuws | Grand Prix Sale-pupillen scoren in Europese elite

Grand Prix Sale-pupillen scoren in Europese elite

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Grand Prix Sale-pupillen scoren in Europese elite

HAMBURG - De Grand Prix Sale in Hamburg biedt u het neusje van de zalm als het gaat om jaarlingdravers van internationale klasse. De resultaten van de afgelopen weken onderbouwen deze stelling eens temeer. Juist in de periode van het jaar waar internationaal zoveel topnummers worden verreden. Meer en meer laten indertijd in Hamburg afgeslagen dravers zien op welk niveau zij thuis horen: de Europese eliteklasse!

Zo kwam Tycoon Conway Hall in actie in de Åby Stora Pris, waar hij in de eerste heat andermaal bewees tot ’s werelds beste sprinters te behoren. De Conway Hall-zoon nam direct de kop, waar hij tot twee keer toe een aanval van niemand minder dan Un Mec d’Héripré afsloeg. Het bewogen koersverloop kwam zijn kansen natuurlijk niet ten goede, maar het kostte de Amerikaanse supervedette Propulsion nog alle moeite om Tycoon Conway Hall te achterhalen. Het verschil op de finish bedroeg slechts een halslengte, waarbij beide toppers een kilometertijd van 1:10,5 noteerden. Deze toch al geweldige tijdsnotering krijgt nog meer allure wanneer u zich realiseert dat de baan van Åby door aanhoudende regenval bepaald niet in topconditie was.

Twee dagen later kwam Tuonoblu Rex in actie te Enghien, waar de Prix de L’Asso (ook wel: Prix de Genève) werd verreden. In deze Groep III-koers over 2.875 meter liet de Cantab Hall-zoon zien dat hij weer helemaal terug is op zijn oude niveau, na enige tijd in de lappenmand te hebben gezeten. Tevens bewees hij van alle markten thuis te zijn, want ook over de stayersafstand liet hij zijn befaamde eindschot zien. Daarbij ondervond hij de nodige hinder; bij ‘vrij baan’ had er wellicht nog meer ingezeten dan zijn toch al sterke tweede plaats.

Meest recentelijk maakte Muscle Scott, de kersverse Duitse Derbywinnaar, zijn debuut op Vincennes. In de Prix Pierre Plazen (Gr. II) kwam hij tijdens zijn eerste krachtmeting met de internationale top uitstekend voor de dag voor de dag met een vierde plek in 1.13,0 over 2.175 meter. Aangezien de Muscle Mass-hengst nog volop in ontwikkeling is, mag worden verondersteld dat dit slechts het begin is van heel veel moois.

De zinsnede ‘het begin van heel veel moois’vormt direct een mooi bruggetje naar de aanstaande Grand Prix Sale. Op 8 oktober zullen wederom meer dan vijftig exclusief gefokte jaarlingen zich verzamelen op de drafbaan van Hamburg. Eens temeer een uitgelezen kans om een eigen Tycoon Conway Hall, Muscle Scott of één van de vele andere verkochte toppers op de kop te tikken.

In Hamburg komen producten onder de hamer van ’s werelds beste vaderpaarden. Hierbij refereren we wederom aan de topnummers die in de afgelopen weken verreden zijn. Zo werd onlangs de Jubileumspokalen-meeting op Solvalla gehouden, waar naast het hoofdnummer nog diverse topnummers werden verreden. Om te beginnen met de prestigieuze Big Noon Pokalen, waar de Amerikaanse hengst French Laundry met zijn winnende tijd van 1.11,7 over 1660 meter (bandenstart) een wereldrecord vestigde. Hij is de zoveelste voltreffer van fokkerijfenomeen Muscles Yankee, waarop de tand des tijds maar geen grip lijkt te krijgen. Op 8 oktober zullen twee van zijn nazaten present zijn, met daarbij de opmerking dat zowel de merrie Ida F Boko als de hengst Raoel Attack stammen uit klassiek succesvolle merries.

In het Europees Kampioenschap der Merries leverde de Dream Vacation-dochter Some Summit een heroïsche prestatie: na een snoeiharde koers diende de fotofinishapparatuur er aan te pas te komen om uit te wijzen dat ze letterlijk met een lipdikte was geklopt door het Franse fenomeen Anna Mix. Op de Grand Prix Sale krijgt u straks één kans om een product van Dream Vacation te bemachtigen. Het feit dat Dream of Success een volle broer is van Dream of Me, de snelste Nederlandse draver ooit, zal de animo alleen nog maar aanwakkeren.

In het hoofdnummer, een internationale Groep I-koers voor vijfjarigen, stond er geen maat op het Amerikaanse fenomeen Nuncio. Achter de misschien wel beste draver ter wereld sprintte Explosive de Vie naar een tweede plek, waarmee de zoon van de Amerikaanse sensatie Explosive Matter zich presenteerde als ‘best of the rest’. En neemt u gerust van ons aan: dat is een prestatie op zich, getuige ook zijn kilometertijd van 1.10,8 over 2140 meter. In de vorm van de merrie Indy Fanatic en de hengst Twentyfourseven zullen twee Explosive Matter-producten de ring betreden, waarbij ook in dit geval opgaat dat de moeders gelden als klassieke winnaressen.

Enige dagen later kwamen in Zweden de allerbeste driejarigen in actie in de E3-finale; een Groep I-koers over de sprintafstand. Hier was de Conway Hall-zoon Donatello Sisu in 1.11,7 de sterkste. Ook van Conway Hall zijn straks twee producten aanwezig en dit zijn bepaald niet de minsten. Zo is Ihagua F Boko een volle broer van de Zweedse recordhouder Fortune Boko, terwijl Iris F Boko geldt als een volle zuster van Duitse klassieke winnares Gaia F Boko. Daarnaast is zij nog een halfzus van de cracks Diamond (ook al een voormalige GPSpupil) en Bewitched. In dezelfde koers finishte jaargangsleider Makethemark als tweede, wat gezien zijn ongunstige parcours ook mag worden gezien als een topprestatie. Zijn vader is niemand minder dan de levende legende Maharajah, die de ranglijst van de vaderpaarden van Zweedse driejarigen aanvoert. In de vorm van Exclusive Fire, India Boko en Iniesta Bros zijn straks drie producten van de nieuwste ster aan het fokkerijfirmament present.

We sluiten af met ‘een rondje Muscle Hill’, het beste vaderpaard ter wereld. In de met 500.000 dollar gedoteerde Colonial Trot vormden zijn zoons Southwind Frank, Marion Marauder en Bar Hopping namelijk de top drie, terwijl Mavens Way één van de troostafdelingen wist te winnen. Eens temeer uitslagen die de gruwelijke dominantie van dit fenomeen in de Amerikaanse fokkerij onderstrepen. Chelsea As, Northern Charm en Scarlet As vormen zijn afvaardiging in Hamburg.

 

 

Aanpassingen of toevoegingen? Graag per email!

 

Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: