Home | Overig nieuws | Deze week afscheid van…

Deze week afscheid van…

Door 1
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Anton Wielinga Anton Wielinga

DEN HAAG – De namen duiken soms onopgemerkt op in Draf & Rensport. Het einde van een loopbaan als koerspaard of fokmerrie omdat het dier is overleden of is verkocht zonder papieren. En dan zijn er nog de dravers die hun geluk elders gaan beproeven. Drafsport.nl loopt ze vanaf nu wekelijks bij hun doorgaans definitieve afscheid nog even langs…

Aanpassingen of toevoegingen? Graag per email!

Gestorven…

NL070567 Anton Wielinga

(10-5-2007) Armbro Goal-Else van Cornjum

Was bijzonder succesvol met Tom Kooyman die er liefst zeventien koersen mee wist te winnen en dat uit in totaal 39 starts. Zijn record was 1.15,5, gelopen in het Sprintkampioenschap der Vierjarigen op Duindigt waarin hij vijfde werd. Geen schande, want Alabama K, Ardi Boko, André W en Another Medo moest hij daarbij voor laten gaan. Anton Wielinga was een halfbroertje van de geweldige Kim Wielinga en de verdienstelijke Nancy Wielinga. Bij Unitrot werd hij destijds verkocht voor 8.000 euro aan Ed Burggraaf van Floating Storage. Uiteindelijk verdiende hij meer dan dertien mille.

NL070125 Ariane Spendic

(10-4-2007) Spendic-Top Secret TSW

Werd gedurende haar gehele loopbaan gereden door Roelof Maring die er uit 46 starts één koers mee wist te winnen. Dat gebeurde in 2011 op de baan van Alkmaar. Haar record was 1.17,1. De van moederszijde nauw aan de uitstekende Kaliman verwant zijnde merrie was destijds een veilingkoopje bij Unitrot, waar ze voor 300 euro werd afgeslagen. Ze verdiende ruim 4500 euro.

NL120141 Forza Meadow

(8-5-2012) Rise and Shine-Loyalty Meadow

Hengst die werd gefokt door Cees Siersema uit Doezum, maar voor eigenaar Ruud van Buren uit Purmerend de baan niet haalde. Zijn volle zus Alonso Meadow was meer succesvol als koerspaard en is nog altijd actief met Dicky Hof.

NL970069 Orsini Dragon

(28-3-1997) Frisian Dragon-Incredible Mold

Opende zijn loopbaan nog bij Peter Strooper, maar werd na zijn eerste twee zeges door Piet Zijp aangekocht. Die heeft tot zijn dood nog veel plezier aan de hengst beleefd, want hij won er liefst negen koersen mee op de baan van Alkmaar. Later zou zoon Kees Zijp het succesverhaal van de draver voortzetten, want vanaf 2003 tot 2010 was hij een vaste gast op het Ovaaltje. De hoefsmid voegde aan het zegetotaal van Orsini Dragon nog zestien zeges toe, hetgeen tot 27 overwinningen in zijn loopbaan leidde. Hoe trouw de hengst was blijkt wel uit zijn totaal van liefst 181 starts. Zijn record van 1.14,8 liep hij met een vierde plaats tijdens een zeldzaam uitstapje naar Duindigt. Hij slaagde er net niet in de kwart ton aan prijzengeld te overschrijden, maar als Alkmaars Paradepaard van 2004 blijft hij voor eeuwig in onze herinnering. Orsini Dragon is een zoon van Frisian Dragon, op zijn beurt weer een zoon van Giganten-winnares Davidia Hanover, die in 1986 die koers won met Jorma Kontio.

NL990207 Roosmarie S

(30-4-1999) Incredible Crafts-Crista Hanover

De merrie werd nog gefokt door wijlen Willem Strooper en koerste van 2002 tot 2006. Dat leverde zes overwinningen op, waarvan vijf met Ruud Pools en één met Mart Blankendaal. Haar meest lucratieve optreden was een zege in Eenrum. Ze werd na haar koersloopbaan onder meer moeder van de nog enige tijd in Denemarken actieve Zygor en de bij Marcel Hauber even succesvolle Bincky Boy. De moeder van Roosmarie S, Crista Hanover, was tevens de moeder van Salvador S die tweede werd in de Derby.

Verkocht zonder papieren…

NL100311 Da Doo Ron Ron

(15-6-2010) Liverman Hanover-USA Transs R

Fokproduct van John van Nierop dat enige tijd koerste onder de hoede van Berry Schwarz. Dit leverde een derde plaats op Duindigt als beste resultaat op. De merrie werd destijds bij Unitrot bij een bod van 600 euro ingehouden. Haar moeder USA Transs R is een halfzusje van de sterke Kokomotranss R

NL900007 Hermalinda S

(6-2-1990) Nevele Impulse-Ottilia S

Was als zusje van de geweldige Alexander S en halfzusje van de goede Bianca S en Damiaan S op papier een goede draver, maar zou nooit in de baan komen. Ze werd onder meer de moeder van de goede Running Champion, die deze periode eveneens werd verkocht zonder papieren. Ook Belong To Me S leek aanvankelijk – twee zeges met André Bakker – een verdienstelijk koerspaard te worden. De letter S danken genoemde paarden aan fokker Van Schip uit Alphen aan de Rijn.

NL990072 Running Champion

(30-3-1999) Yankee Tornado-Hermalinda S

Running Champion koerste van 2002 tot 2007 en kwam daarbij tot een record van 1.14,3 en een winsom van meer dan 32.000 euro. Zijn veertien zeges behaalde hij onder de hoede van Jeroen Engwerda, met wie hij zelfs in Frankrijk aan de start verscheen. Ondanks die overwinningen was zijn voornaamste prestatie een tweede plaats: die in de Vierjarigen Derby van 2003 achter Rise and Shine. Zijn moeder was Hermalinda S (zie boven).

NL020394 Update Groenhof

(30-3-2002) Zoogin-Premium Royalty

Merrie die werd gefokt door Jacques Zuydervliet en debuteerde in 2005 met Ruud Pools. Met dezelfde rijder behaalde ze ook haar eerste zege om er vervolgens met Jeroen Engwerda nog vijf aan toe te voegen. Haar loopbaan kwam in 2009 geruisloos tot een einde met een fraai record van 1.15,3 en een winsom van iets meer dan tien mille. Ze was daarmee één van de betere kinderen van moeder Premium Royalty die echter met Sir Groenhof en Talent Groenhof twee nog grotere toppers afleverde. Als fokmerrie was Update Groenhof nog actief bij de Zuid-Hollandse familie Van Schip en werd ze gedekt door Open The Sky en Opium.

Uitgevoerd…

NL100274 Dazzling Dutch

(20-4-2010) Joker de Rozoy-Until the End

De ruin zet zijn koersloopbaan voort bij Philip Uyttendaele, zodat hij misschien ook nog wel eens bij ons te bewonderen zal zijn. De door Arnold Mollema gefokte draver was twee keer winnaar op Duitse bodem (met Erwin Bot en Robbin Bot) en liep tot dusverre een record van 1.17,1. Hij werd destijds tijdens de 2 Companions Sale voor 2800 euro gekocht door Hannie van der Leeden. Moeder Until the End was winnares van de Derby, Jofferprijs en Productendraverij.

I120009 Totti OK

(18-4-2012) Varenne-Movida OK

Italiaanse vosruin die als tweejarige drie keer aan de start kwam en daarin twee maal derde en één keer vierde werd. Zijn beste tijd in ons land was 1.18,2. Het laatste optreden van de door Paul Hagoort getrainde draver vond plaats in de Kerstster der Tweejarigen op Wolvega. Hij koerste hier voor Stable Why Not uit Leeuwarden en vertrekt naar Zweden.

 

 

Aanpassingen of toevoegingen? Graag per email!

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 1 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Dolf Rieken 12 feb 2015
Dit vind ik een fantastisch initiatief om via zo een rubriek toch nog even aandacht te besteden aan paarden die van het toneel verdwenen zijn.

Paarden met een mooie staat van dienst die we al weer bijna vergeten waren maar ook paarden die de baan niet gehaald hebben of maar weinig succes gekend hebben.

Een ding hebben ze allemaal gemeen, ze zijn allemaal gefokt en opgegroeid met de beste bedoelingen en de daar aanklevende verwachtingen om ooit een crack te worden.

Dat dit voor de meeste niet weggelegd is blijkt wel uit deze lijst maar het is reuze interessant om het verhaal te horen van de medeliefhebbers achter deze dieren waar ze ooit in geloofd hebben.
totaal: 1 | nu in beeld: 1 - 1

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: