Home | Buitenland | Nederlands Solvalla-succes

Nederlands Solvalla-succes

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Commander Crowe op eenzame hoogte Commander Crowe op eenzame hoogte

STOCKHOLM – Met liefst meer dan 30.000 toeschouwers werd zondag nog maar weer eens duidelijk welke impact de drafsport kan hebben. Zweden lopen er duidelijk nog warm voor, al was het aantal buitenlandse bezoekers dit seizoen wel heel opvallend. Niemand wil iets van het mega-evenement missen. Even een rondgang langs de resultaten…

De Elitlopp werd uiteindelijk gewonnen door Commander Crowe met de Belg Christophe Martens in de sulky. In de finale klopte hij Arch Madness met Brian Sears. Lang leek Yarrah Boko met Ulf Ohlsson voor een geweldige sensatie te zorgen, maar zijn route was in de finale wat minder gunstig dan in de door hem gewonnen schifting. Nu kreeg hij een rit aan de buitenzijde van Commander Crowe, die al in een vroeg stadium de kop had overgenomen van Arch Madness.
Laatstgenoemde liet volgens trainer Trond Smedshammer de latere winnaar overigens wel erg makkelijk passeren, iets waar hij rijder Sears later op aansprak. Die manoeuvre zorgde er juist voor dat Yarrah Boko ‘vol in de wind’ kwam te rijden.
Achter het leidende duo Commander Crowe en Arch Madness volgde uiteindelijk de Duitser Classic Grand Cru (Björn Goop), die de dappere Yarrah Boko nog van het podium hield. Al was dat met een neuslengte. Vijfde werd de door menigeen als grote favoriet ingeschatte Rapide Lebel.
Met zijn zege nam Commander Crowe (ooit zijn loopbaan beginnende met 23 zeges op rij) ook een beetje revanche namens trainer Fabrice Souloy, die al langere tijd verkondigde dat zijn paard een dergelijke koers kon winnen. Vorig jaar haalde dezelfde Souloy echter de onderkoelde woede van de organisatie op zijn hals, door Commander Crowe in een laat stadium niet te laten vertrekken voor de Elitlopp. Maagproblemen zouden de oorzaak zijn geweest, maar boze tongen beweerden destijds dat een slecht startnummer de ware reden was…
Christophe Martens was verantwoordelijk voor de winst en de Belg zei vereerd te zijn een dergelijk paard te mogen rijden. “Misschien wel de mooiste dag uit mijn sportieve loopbaan”, meldde de voormalige Europese en wereldkampioen bij de beroepspikeurs, die niet naliet zowel Souloy als de eigenaren te bedanken voor het in hem gestelde vertrouwen.
Eerder op de dag was de eerste serie in 1.09,7 gewonnen door Yarrah Boko, toen nog als een outsider van start gegaan. De in Zweden door John Bootsman gefokte, maar Noors bezit zijnde draver won met Ulf Ohlsson met een machtige eindsprint voor Brioni. De winnaar van de editie van 2011 werd gevolgd door de lang leidende Sebastian K, terwijl Rapide Lebel met de hakken over de sloot – hij leek na een moeizame start in de laatste bocht het beste gegeven te hebben, maar knokte zich voorbeeldig terug - ook nog een ticket voor de eindstrijd verwierf.
De tweede serie werd gewonnen door Olympiatravet en Oslo Grand Prix-winnaar Commander Crowe, die in 1.09,5 ook hier Arch Madness achter zich hield. Met dit duo gingen de Franse veteraan Oyonnax en Classic Grand Cru mee naar de finale. Laatstgenoemde zette in 1.09,6 zelfs een nieuw Duits record neer.
Voor de Nederlandse deelnemers was het al snel een topdag, met al in de vroege ochtenduren een geslaagd optreden van Nelson di Quattro, voorheen eigendom van Stal Vibelzee. De door de Bolswardse Stal Quattro gefokte zoon van Jade Groenhof klopte in handen van Adrian Kolgjini de puur Nederlands gefokte Avanti LM, wiens achterletters duiden op het fokkersduo Hugo Langeweg en Willem van der Meer.
Ook Your Love Lois scoorde nog voor de middagpauze. Met André Bakker in de sulky was de draver van Peter Kouwenhoven in 1.11,0 over de mijl veel te snel voor de concurrentie. Het was de 21e overwinning in de loopbaan van de Love You-zoon, die vorig jaar in Jägersro ook al opzien baarde. In een interview na afloop liet Bakker al doorschemeren volgend jaar graag met Your Love Lois te willen starten in de Sweden Cup. Een nieuwe uitdaging voor de door Jeroen Engwerda getrainde ruin.
De montéeliten ging naar Prince de Montfort met Eric Raffin in het zadel. Derde werd hier de door Henk Grift getrainde Nico met Pierre Edouard Raffin, een combinatie die even de kop mocht hebben. Stalgenoot Quel Hermes speelde geen rol van betekenis.
Bijzonder knap was de tweede plaats van Proud Wood met Arnold Mollema in de Treåringseliten over de mijl, die werd gewonnen door Nato Dream. Die bewees met zijn zege dat vader Donato Hanover misschien wel een nieuw fokfenomeen gaat worden. Nato Dream verbeterde het in 2009 gevestigde koersrecord van Main Wise As (Hugo Langeweg Jr) naar 1.11,7. Proud Wood kwam tot een voor een driejarige al bijna even indrukwekkende 1.12,0.
De Fyraåringseliten werd voor het tweede jaar op rij gewonnen door een draver uit de Travkompaniet-kolonie. Na Orechietti in 2011 konden de zesduizend liefhebbers die binnen deze stal verenigd zijn opgelucht adem halen met de winst van de ontluikende topper Panne de Moteur. De door Örjan Kihlström gereden zoon van Credit Winner is bezig zich heel nadrukkelijk te manifesteren als een aankomende topper. Staro Foot Loose werd in dit nummer met Arnold Mollema uitgeschakeld.
Bij de vijfjarigen, de strijd om de Victory Tillys Lopp, ging de winst naar Formula One. Die rekende onder meer af met Amaru Boko, die de kansen al in de aanvangsfase in de Zweedse hitte zag verdampen. Ook Amour d’Occagnes speelde geen gehoopte hoofdrol. Hij werd uitgeschakeld.

Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: