Home | Binnenland | Derby U-V-W-X-Y-Z

Derby U-V-W-X-Y-Z

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
White Shadow White Shadow

WASSENAAR – In de aanloop naar de Derby van komende zondag laten we een oude versie van het Derby Alfabet, zoals verschenen in Draf & Rensport voorafgaande aan de Derby van 2009, de revue passeren…

Vanadis. Opnieuw een zege van Bram Nottelman, de zwijgzame Noord-Hollander die daardoor de bijnaam de Buster Keaton van de drafsport verwierf. Een naam die hij dankte aan de koning van stomme film. Hoewel op de erelijsten wordt vermeld dat deze koers in 1957 werd gestart vanuit de banden, is dat niet helemaal juist. Voor de eerste keer werd namelijk gestart vanachter een startwagen, een voertuig dat beschikbaar was gesteld door de baan van Mönchengladbach. Het was daarmee de eerste keer dat de koers met autostart werd gelopen.

White Shadow. Was in 1983 de eerste draver die in de Derby een kilometertijd van beneden de 1.20 neerzette. Dat deed hij in handen van Guus Knijnenburg. Het was om nog een andere reden een opvallende Derby: voor de eerste maal werd deze verreden over de nog altijd gangbare afstand van 2600 meter. Het verschil met de tweede aankomende White Honey (Arnold Mollema) was overigens gering.

Xuthus. Won de Derby van 1933 met Kees Ockhorst in de sulky. De pikeur was in die jaren toonaangevend in ons land en niet alleen daarom zeer bekend. Hij was ook bijzonder vindingrijk. Zo bedacht hij ooit het starttoestel voor de bandenstart.

Ybe van Papenhoef. Nog altijd het bewijs dat een Derby nooit een vaste winnaar kent en de koers eerst nog moet worden gelopen. Jaarlijks verhaalt de familie De Visser nog over de sensationele zege aan 167 tegen één van de hengst met Manus de Visser in de sulky in 1960. Komt er ooit een nog grotere verrassing dan de winst van deze op zesjarige leeftijd naar Duitsland uitgevoerde draver?

Zonde. Dat zou het zijn als het met de sport zou aflopen zoals met Derby W. Deze driejarige draver werd in 1913 door de Groningse deurwaarder Drewes en Meesenbroek bij opbod verkocht. Derby W was een jaar eerder nog winnaar geworden van de tweejarigen-Derby.

Beoordeel dit artikel

4.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: