Home | Binnenland | Derby M-N-O

Derby M-N-O

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Nigel Stardust Nigel Stardust

WASSENAAR – In de aanloop naar de Derby van komende zondag laten we een oude versie van het Derby Alfabet, zoals verschenen in Draf & Rensport voorafgaande aan de Derby van 2009, de revue passeren…

Magnetiseur. Staat feitelijk in de boeken als de eerste Derbywinnaar ooit. Hij reed in 1907 in Bussum naar de winst, waarbij de schimmelhengst een tijd van 1.49,2 neerzette. De koers verdween toen nog niet in de boeken als Derby, maar onder de noemer Toekomstprijs.

Nigel Stardust. Was de tweede Derbywinnaar na Bea di Tricia van Tjitse Smeding als trainer. De winst vond plaats in een periode dat Smeding zich in zwaar weer bevond. Door de naweeën van een ongeval op de baan van Hilversum, moest de Fries het rijden noodgedwongen al enige tijd overlaten aan anderen en bij deze gelegenheid was dat Huib van den Heuvel. Daarnaast was bij Smeding eerder dat jaar blaaskanker geconstateerd. Het leverde dan ook een van de meest emotionele huldigingen uit de historie van de Derby ooit op, toen Smeding zelf voor de ereronde op de kar klom. Het was ook de tweede winst voor Tjalco de Witte als eigenaar, tien jaar na Dante Buitenzorg (1989) was het ook in 1999 raak. Zijn woorden toen: ‘Oer tsien jier dan mer wer’…

Offspring Nevele. Feitelijk de laatste echt sensationele winnaar in de Derby en voor Rob van Toor goed voor zijn ‘finest moments’. Slim profiterende van een nerveuze koers met onder meer een onverwachte galoppade van favoriet Out of the Blue reed de Hagenaar naar zijn eerste Derbywinst. Feest ook in Heerenveen, waar sporthalbeheerder Riekele Hoekstra en echtgenote Trienke de fokpremie van 15.000 gulden incasseerden.

Beoordeel dit artikel

0
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: