Home | Binnenland | Paradepaard maakt rentree

Paradepaard maakt rentree

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Zilver Sycamore maakt haar rentree © www.mbfotos.nl Zilver Sycamore maakt haar rentree © www.mbfotos.nl

ALKMAAR – Met negen koersen heeft men maandag in Alkmaar een goed programma dat zeker veel toeschouwers uit Akersloot zal trekken. In dat dorp wordt op 2500 adressen een uitnodiging door de brievenbus gegooid om juist deze avond te bezoeken.

Na koersen in Wolvega en de Gouden Zweep-koersdag op de baan van het Wassenaarse Duindigt is Alkmaar de derde plek waar deze dagen wordt gedraafd. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de inschrijvingen en lang leek het doorgaan van de meeting in Alkmaar dan ook hoogst onzeker. “Door de nieuwe eisen van het NDR, minstens negen koersen van minstens acht paarden, is het in zo’n drukke periode vaak moeilijk aan die vraag te voldoen. Gelukkig hebben we ook in dit geval veel medewerking gehad van trainers en eigenaren. In sommige gevallen moesten er voor een koers nog vier paarden worden gevonden. Dat dit uiteindelijk is gelukt is dus geweldig”, aldus PSHA-bestuurslid Arie Zwijnenburg. “Iemand als Rob van Toor komt nu vanuit Den Haag met twee paarden die noodgedwongen in één koers tegen elkaar lopen, maar daarmee redt hij wel een hele koersdag en helpt hij ook zijn collega’s om de kost te kunnen verdienen. En zo zijn er nog veel meer trainers die we dank verschuldigd zijn, al hopen we natuurlijk dat de komende koersdagen weer wat vlugger vol zullen zijn.”

Met het doorgaan van de meeting is ook de Akersloot-dag uit de grondverf vandaan gehaald. In het dorp krijgen de inwoners een uitnodiging voor onder meer een gratis bezoek. “We hebben in de uitnodiging meteen veel over de historie van de sport in Akersloot verteld en het programma erbij gedaan. De eerste reacties daarop zijn lovend en we hopen dat er veel extra publiek op af komt”, weet Piet Meester, de drijvende kracht achter het ‘dorpeninitiatief’ dat over twee weken met Warmenhuizen een vervolg moet krijgen. Vanuit Akersloot zijn in ieder geval veel ereprijzen geregeld. “En zoiets wordt door de deelnemers ook altijd gewaardeerd. We zijn misschien niet de grootste baan in ons land, er wordt hier door voor het merendeel vrijwilligers wel gezorgd dat alles er netjes uitziet en het er goed toeven is. Maar juist door al die inspanningen zou het zonde zijn geweest als we nu weer een koersdag hadden moeten annuleren, ook al omdat de mensen binnen de sector natuurlijk vooral met koersen hun brood moeten verdienen.”

Tijdens de negen koersen maakt ook Zilver Sycamore haar rentree. Die won vorig jaar liefst negen koersen in Alkmaar, voor het merendeel met vaste rijder John Dekker. De merrie is gefokt door de inmiddels in Frankrijk woonachtige Theo de Mol en blijkt met name in de bochten een geweldige crack. Ook dit jaar zal ze weer vooral in Alkmaar koersen, zegt mede-eigenaar Ed Dunnebier. “Niet alleen voelt de merrie zich er het beste thuis, het is ook een baan waar we graag komen.”

Dat gold in het verleden ook voor Theo de Mol, die inmiddels woonachtig is in het Franse Courcemont. Zijn grootvader had destijds al paarden in training staan bij Jan Vergay, die in die tijd zijn stal in Alkmaar had. Later zou Theo de Mol zelf als rijder ook jarenlang actief zijn in de kaasstad.     

Het programma begint rond de klok van 18.00 uur. De jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang en dat geldt dus ook voor de inwoners van Akersloot die een uitnodiging in de bus hebben gekregen.

 

Bezoekers die per auto komen, wordt aangeraden in verband met werkzaamheden aan de Sportlaan elders te parkeren. Doorgaans is bij de Albert Heijn aan de Wendelaarstraat voldoende ruimte.

 

Beoordeel dit artikel

0
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: