Home | Binnenland | Eindelijk weer koersen in Alkmaar

Eindelijk weer koersen in Alkmaar

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Zioletta D maakt ook haar opwachting (Archieffoto www.mbfotos.nl) Zioletta D maakt ook haar opwachting (Archieffoto www.mbfotos.nl)

ALKMAAR – Het nieuwe seizoen op de drafbaan van Alkmaar gaat eindelijk van start. Voor de koersen van komende maandag waren gelukkig voldoende aanmeldingen om een volwaardig programma samen te stellen.

De eerste winnaar in Alkmaar van 2013 zou best eens Chief Summerland kunnen worden. De door Rob de Vlieger te rijden ruin heeft als enige van de deelnemers in de openingskoers al ervaring als het gaat om het winnen van een koers. Hij was in januari al eens de sterkste in Dinslaken en die baan heeft iets weg van het Alkmaarse Ovaaltje. Chief Summerland was dit jaar in al zijn optredens nog geplaatst en lijkt de smaak te pakken te hebben, nadat hij vorig jaar duidelijk nog veel moest leren.

De stal van De Vlieger was tot dusverre op Duitse bodem al bijzonder op dreef. Mogelijk kan de Zwaanshoekse stal dat continueren in de tweede koers, als in een draverij over 1100 meter de stalgenoten Enchanter en Vesper Scimitar aantreden. Beide paarden hebben over deze specifieke afstand weinig ervaring, al liet Enchanter van eigenaar Ruud van Buren uit Purmerend op de kortebaan wel zien aanleg te hebben voor het sprintwerk. Dat geldt zeker voor Tusee JL met Manon Pools. De Belgische ruin won al drie keer eerder een dergelijke koers. Hij wordt momenteel klaargestoomd voor het kortebaanseizoen, waarvoor straks Eerste Paasdag in Alkmaar volop aandacht is, wanneer traditiegetrouw alle kortebaanverenigingen acte de presence geven in Alkmaar. Dan zal de stal van Aad Pools ongetwijfeld weer op volle sterkte aanwezig zijn. De Uitgeester laat het rijden deze maandag over aan zijn dochter, nadat hij onlangs tijdens een trainingsrit vervelend ten val kwam, een paal raakte en zelfs even het bewustzijn verloor. De trainer die voor het nieuwe kortebaanseizoen alweer een nieuwe Oostenrijkse aanwinst binnenhaalde, heeft zijn werkzaamheden weliswaar hervat, maar een koers rijden vindt hij nog niet raadzaam.

In de vierde draverij maakt leerlingpikeur Lucas Wallin zijn Nederlandse debuut. Hij werd eerder deze week door trainer Bas Crébas op stal verwelkomd. De Zweed mag in vier koersen aantreden en omdat dit gaat gebeuren met paarden uit de meest succesvolle stal van 2012 in Alkmaar heeft hij natuurlijk meteen wat kanspaarden voor de kar. In het nummer voor de paarden met de meeste verdiensten rijdt hij bijvoorbeeld Billy the Quick. De ruin treft onder meer Zioletta D met Crébas zelf. De merrie was vorig jaar lang in de race om de titel Paradepaard te winnen. Ze won dertien van haar laatste zeventien optredens en was in Alkmaar al zeven koersen op rij niet te kloppen. Overigens vinden de huldigingen van alle kampioenen van vorig jaar plaats op Tweede Paasdag, wanneer ook de eerste minidraverijen worden afgewerkt.

De amateurs zijn dit jaar nog niet rijkelijk bedeeld als het om het koersen in eigen land gaat. In de kwartetdraverij mogen ze eindelijk aan het werk. De nationale kampioen Fred Handelaar heeft volop kansen met Cool and Fanatic, die bij zijn laatste vijf starts in Alkmaar steeds bij de eerste twee zat.

In Alkmaar wordt inmiddels reikhalzend uitgekeken naar de rest van het seizoen. De sponsorwerving draait momenteel op volle kracht en ook de belangstelling voor de VIP-ruimte is vele malen groter dan in 2012.  De komende koersdagen zijn reeds ‘volgeboekt’. Daarnaast gaat men tijdens het toeristenseizoen wervende acties inzetten en worden in de loop van het jaar op meerdere locaties mensen benaderd. Initiatiefnemer Piet Meester uit Koedijk is vol vertrouwen dat hier meer bezoekers mee getrokken kunnen worden. “We hebben een mooie baan die meer publiek zou moeten krijgen. Dat maakt het voor de vaste bezoekers ook een stuk gezelliger.”

Overigens wordt bezoekers die per auto komen aangeraden in verband met werkzaamheden aan de Sportlaan elders te parkeren. Doorgaans is bij de Albert Heijn aan de Wendelaerstraat voldoende ruimte.

Het programma begint maandag rond de klok van 18.00 uur. De jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: