Home | Binnenland | Gouden Paard kent ook nu geweldige bezetting

Gouden Paard kent ook nu geweldige bezetting

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Gouden Paard geweldige bezetting Gouden Paard geweldige bezetting

WOLVEGA - Met liefst achttien starters heeft het Gouden Paard vrijdag een geweldige bezetting gekregen. Toegegeven, enkele combinaties weten op voorhand al dat ze in dit geweld geen rol van betekenis zullen spelen. Toch is zeker een rijtje van pakweg tien paarden met re

Het Gouden Paard bestaat al voor langere tijd en werd vroeger afgewerkt in Hilversum, waar illustere namen als Eliza Harvester D (in 1970 de eerste winnaar met Mees Dapper), Christiaan de Wet (1971) en For Ever (in 1972 winnaar met de nog altijd actieve Giel van der Togt) al vlot een plekje kregen op de erelijst. De wisselprijs werd destijds beschikbaar gesteld door de heer Schoonheim uit Wassenaar.

De koers heeft een imposante erelijst, met bijvoorbeeld Kees Verkerk, die deze klassieker liefst vijf maal wist te winnen. De eerste zege van de krachtpatser uit het Westland dateert van 1975, maar ook in 1981 was de ruin nog de sterkste van het gehele veld. Die laatste overwinning was meteen zijn slotakkoord in koersverband. Ook andere dravers van grote allure schreven de koers op hun palmares, zoals de onverwoestbare Yellowa.

Een opvallende naam op de erelijdt is ook Paul Trot, de fenomenale draver die met Hugo Langeweg in de sulky deze koers drie keer wist te winnen. De laatste keer was in 2000, toen de hengst bezig was aan zijn (tweede) afscheidstoernee over de vaderlandse banen alvorens de Nico Dekker (Den Helder) en Willem van der Meer (Rijnsburg) het toppaard een loopbaan als dekhengst gunden. Bij die laatste zege troefde Paul Trot destijds Boxkeeper (Luut Dooper) en Kirby Starlake (John Dekker) af. Eigenlijk was al besloten hem dat afscheid een jaar eerder al te gunnen, maar de hengst bleek gewoon nog veel te makkelijk mee te kunnen met de helaas toen al smalle vaderlandse top. Paul Trot liep bij zijn zege een jaar eerder en passant een baanrecord van 1.15,6 over de koersafstand van 2620 meter. In die editie van 1999 klopte hij (ook al) Boxkeeper (Ruud Pools) en Koko Dijkhoeve (met de tegenwoordig in Frankrijk actieve Ron Kuiper).


De laatste edities:
2011:
Met de naam van York Baldwin komt er een nieuwe winnaar op de lange erelijst. Opvallend genoeg is de naam van rijder John de Leeuw al veel eerder in de statistieken terug te vinden. Hij schreef de koers in 2008 al eens op zijn naam met Terminator, terwijl zijn vader Jan de Leeuw in 1973 het Gouden Paard won met Habanera. Verrassend vindt de winnende rijder het succes voor de door Bert Leeman getrainde ruin niet. "Dit paard is momenteel verschrikkelijk goed. Het enige puntje van zorg was de bandenstart, omdat dit de eerste keer was dat hij op die manier moest vertrekken. Gelukkig startte hij goed en daarna zat het koersverloop niet tegen." Weliswaar mag Royal Justina nog even het tempo dicteren, maar in de slotfase rekent York Baldwin uiteindelijk sterk af met de beide tienjarigen Timeless Renka (Rob de Vlieger) en Tennessie Forest (Caroline Aalbers).

2009: Het Gouden Paard kent in Wolvega een volslagen verrassende winnaar in Tempo Boy Worthy met de weer in de sport teruggekeerde Ronald de Beer. De rijder uit het Friese Joure keerde ruim een jaar eerder de sport de rug toe, nadat hij er ‘even helemaal zat van was’. Nog opmerkelijker dan zijn afscheid, is echter zijn zegevierende rentree met Tempo Boy Worthy, die in het verleden ook al door hem naar menig succes werd gereden. De winnaar heeft in deze sinds 1970 op de kalender staande klassieker vanaf de aanvangsfase de leiding en dicteert een dermate hoog tempo dat titelhouder Terminator (John de Leeuw) en Virgill Boko (Hugo Langeweg Jr) zich hierop verkijken. Virgill Boko, ruim een jaar geleden nog de beste vierjarige van Europa, presteert met zijn tweede plaats overigens zeker niet ondermaats, want de hengst is volgens zijn omgeving momenteel nog slechts op ‘tachtig procent van zijn kunnen’.

Tempo Boy Worthy draaide als jong paard al mee met de vaderlandse subtop, maar kende ook veel fysieke problemen. Zo werd hij enkele jaren geleden nog operatief geholpen aan een blessure aan het linkerachterbeen. De nummer vijf van de Troost Derby werd dat jaar nog wel derde in de Gouden Zweep, maar vervolgens opnieuw teruggeworpen door blessureleed. “Toen ik hem kwalificeerde, kwam hij net terug van een blessure, maar hij heeft al zo veel karakter getoond, dat ik wel wist dat hij op niveau terug zou keren”, aldus De Beer, die overigens in de slotfase nog wel even zenuwachtig was geworden. “Ik had namelijk niet zo heel veel meer in handen.”

2008: Het is natuurlijk een naam die allerlei mooie zinsneden uitlokt: Terminator. Het paard met die naam zorgt in Wolvega ook nog eens dat er allerlei aanleiding was tot dergelijke taaltruukjes, want de draver van tuinder Kees van Eijk uit Pijnacker wordt door John de Leeuw naar zijn eerste echt grote zege gevoerd: een fantastische triomfmars in het Gouden Paard.
De ontwikkeling van Terminator mag stormachtig genoemd worden. De ruin is inmiddels zeven jaar oud en dus zeker geen op jonge leeftijd doorgebroken paard. In 2006 won de ruin van Van Eijk echter aan de lopende band op zijn thuisbaan Duindigt, reden om hem uit te roepen op de internetsite Nakoersen tot Duindigt's Paard van het Jaar. Maar ook buiten Wassenaar is de donkerbruine draver inmiddels een 'ster'. Vooraf weet vaste rijder John de Leeuw al te melden dat de ruin de confrontatie met de vaderlandse top wel aankan. Voor het publiek reden genoeg hem tot de torenhoge favoriet van het veld te bestempelen. "Dit zijn koersen waar het er om gaat. Er worden geen cadeautjes weggegeven, maar dit paard is dan ook van bijzondere klasse", aldus De Leeuw na afloop. "Hij kan eigenlijk ook alles, want ik ben er nog niet achter welke afstand hem nu het beste ligt". Bij de huldiging krijgt hij bijval van eigenaar Van Eijk, een tuinder uit het Zuid-Hollandse Pijnacker.

2007: Ufo Kievitshof is onmiskenbaar de sterkste in het Gouden Paard, een koers die Hugo Langeweg jr nu voor de tweede maal op rij aan zijn palmares toevoegt. Het Gouden Paard is een koers waar de ‘Langewegjes’ patent op lijken te hebben. Hugo senior won de koers onder meer drie keer met het fenomeen Paul Trot, maar ook met een andere latere dekhengst, Vasterbo Tomorrow. Hugo junior was in 2006 in deze semiklassieke koers al de sterkste met dank aan Starfighter LM. Op Ufo Kievitshof staat in 2007 geen maat. De nummer twee van de Duitse Derby van 2005 maakte medio 2006 zijn rentree na een forse blessure en schreef sindsdien de ene na de andere topkoers op zijn naam, zoals het Criterium der Vierjarigen en de Willem H Geersenprijs. Tijdens de dag van de Prix d’Amérique beleefde Langeweg jr echter zijn ‘finest moments’ door voor een grote menigte op de baan van Vincennes met Ufo Kievitshof te winnen.

Recente winnaars Gouden Paard:
2011: York Baldwin met John de Leeuw
2010: Niet verreden
2009: Tempo Boy Worthy met Ronald de Beer
2008: Terminator met John de Leeuw
2007: Ufo Kievitshof met Hugo Langeweg jr
2006: Starfighter LM met Hugo Langeweg jr
2005: Banister met Erwin Bot
2004: Playboy Butcher met Hans Bot
2003: Komet November met Peter Strooper
2002: MG Groenhof met Jeroen Engwerda
2001: Simb Capi met Thomas Panschow (Duitsland)
2000: Paul Trot met Hugo Langeweg
1999: Paul Trot met Hugo Langeweg
1998: Star Tilly met Geert Lannoo (België)
1997: Vasterbo Tomorrow met Hugo Langeweg
1996: Astor Are met Frans Gorter
1995: Paul Trot met Hugo Langeweg
1994: Massie's Prize met Jos van Koolwijk
1993: Ciao Magnus met Ronald van Stam
1992: Delight Nobo met Jan Baylé
1991: Zmanza Princess met Jos Oorthuijsen

En eerder ook...
1988: Zozo Nevele
1987: Vriend met Hubert Schoonhoven

1984: Uwe met Arend de Wrede
1983: Tony Vitesse met Jan Wagenaar
1982: Serge Buitenzorg met Jan van Dooyeweerd
1981: Kees Verkerk met Gerard van Eykelenborg
1980: Ovatio met Arnold Mollema
1979: Nico Kid met Siem Hartman
1978: Kees Verkerk met Gerard van Eykelenborg
1977: Kees Verkerk met Gerard van Eykelenborg
1976: Kees Verkerk met Gerard van Eykelenborg
1975: Kees Verkerk met Gerard van Eykelenborg
1974: Boy du Verbois met Sjeng Hendrickx
1973: Habanera met Jan de Leeuw
1972: For Ever met Giel van der Togt
1971: Christiaan de Wet met
1970: Eliza Harvester D met Mees Dapper

Beoordeel dit artikel

0
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: